Univers de copil

A+ R A-


Parcul dendrologic Hemeiusi – judetul Bacau

Parcul dendrologic Hemeiusi judetul BacauParcul dendrologic Hemeiusi din judetul Bacau a fost amenajat in 1834, in lunca raului Bistrita (afluent al Siretului), aflata la o altitudine de 190 m. Parcul cuprinde o suprafata de aproximativ 50 ha, din care mai bine de jumatate este acoperita cu arborete naturale.

Conditiile pedoclimaterice de aici sunt favorabile pentru dezvoltarea vegetatiei forestiere. Temperatura medie anuala este de +9.2̊ C. Desi precipitatiile sunt reduse (525 mm/an), ele sunt folosite integral datorita reliefului neted. In plus, vegetatia poate folosi si rezervele de apa din panza featica, aflata la numai 1-3.5 m adancime. Solul, de asemenea, este bogat in substante hranitoare. Ca urmare, plantele cultivate in arboret au o dezvoltare riguroasa, multe dintre ele atingand dimensiuni foarte mari. Printre speciile spontane, cu o dezvoltare exceptionala, mentionam plopul alb (Populus alba), care aici poate depasi 40 m inaltime si 3 m in diametru, apoi plopul negru (P. nigra) care atinge 33 m inaltime si 2 m diametru, frasinul comun (Fraxinus excelsior) etc. Dimensiuni remarcabile atung stejarul pedunculat (Quercus robus), de 30.5 m inaltime, ciresul (Prunus cerasus), peste 30 m inaltime, malinul, 10 m inaltime si 20 cm diametru, teiul si altii. Colectiile de foioase insumeaza cateva sute de unitati taxonomice, din care unele sunr raritati pentru tara noastra.

In conditiile experimentale din Parcul Hemeiusi de o dezvoltare riguroasa, impunatoare se bucura si arborii din grupul coniferelor. Se remarca in acest sens molidul (Picea excelsa), bradul (Abies alba), pinul strob (Pinus strobus), pinul de Himalaya (P. excela), laricele (Larix decidua), chiparosul de balta (Taxodium distichum).

Unele specii de rasinoase sunt raritati dendrologice cu mare valoare stiintifica: dintre brazi – Abies koreana si A. veitchii; dintre molizi – Picea asperata, P. omorika, P. engelmanni, P. glauca, P. koraiensis, P. obovata, P. polita, P. mariana etc.

Rezultatele exceptionale obtinute in plantatiile de la Hameiusi, in ceea ce priveste aclimatizarea plopului alb, plopului negru, frasinului si teiului, sunt de natura a recomanda extinderea in culturi a acestor specii.

Parcul dendrologic Hemeiusi constituie rezervatie stiintifica a Institutului de cercetari si amenajari silvice (ICAS) Bucuresti – baza experimentala Hemeiusi – fiind sediul unei intense activitati stiintifice de interes teoretic si aplicativ.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poezii de iarna de Otilia Cazi…

Poezii de iarna de Otilia Cazimir   Primii fulgi de nea au cazut, e semn ca a venit iarna. Odata cu ea soseste si bucuria sarbatorilor de iarna. Vezi cele mai frumoase...

Sa invatam sa desenam un puiso…

Sa invatam sa desenam un puisor

Să învăţăm să desenăm un puişor   Învaţă, alături de noi, cum să desenezi un puişor, urmărind poezia de mai jos. E uşor de făcut, iar apoi poţi să îl colorezi.    

Fabula Albinele si ursul

Fabula Albinele si ursul

Fabula - Albinele si ursul Fabula “Albinele si ursul” de Fay Andras (1786-1864)   In scorbura unui copac, S-a asezat un stup de-albine, Si-un urs greoi precum un sac Tot astepta, gandind in sine: “Ce miere...

Printesa Ariel planse de color…

Printesa Ariel planse de colorat

Printesa Ariel – planse de colorat   Patrunde in lumea desenelor animate, patrunde in largul marii alaturi de mica sirena Ariel, pestisorul Flounder, crabul Sebastian, printul Eric, vrajitoarea Ursula. Alege plansa preferata...

Urari sms si felicitari de Pas…

Urari sms si felicitari de Paste

Urari, sms si felicitari de Paste   Zilele sarbatorii de Paste sunt moment de fericire si implinire pentru noi, deoarece Domnul Iisus Hristos a inviat dupa ce s-a rastignit pentru noi, pentru...