Norme de igiena pentru produsele alimentare
Alimentele trebuie manuite si pastrate in conditii igienice pentru a nu-si pierde calitatile nutritive si a le feri de contaminare cu microbi si oua de paraziti. Asadar, trebuie avute in vedere o serie de norme de igiena pentru produsele alimentare.
O conditie principala este curatenia absoluta a locului unde se pastreaza produsele alimentare (camara), a locului unde se prepara (bucatarie) sau a locului unde se pastreaza alimentele gatite (frigider). De asemenea, vasele/oalele, ustensilele de bucatarie, postamentele de tocat sau de intins coca etc. trebuie tinute intr-o stare de curatenie perfecta. Spalarea mainilor, taierea unghiilor etc. sunt conditii absolut necesare pentru inlaturarea pericolului de contaminare.
Putem feri alimentele de alterare prin pastrarea lor la temperaturi joase, in frigidere sau in camari racoroase, deoarece microbii nu se pot dezvolta la asemenea temperaturi.
Consumarea de alimente alterate sau infectate poate duce la toxiinfectii alimentare. Acestea sunt imbolnaviri grave si apar de obicei rapid dupa consumarea alimentului alterat si contaminat (carne, conserve, carnati, salam, oua, lapte, unt, branza etc.)
In unele cazuri, omul introduce in corp, odata cu alimentul, o cantitate mare de microbi, precum si toxinele lor. Acestia continua sa se inmulteasca si mai mult in organismul nostru. Boala apare exploziv.
Tratarea toxiinfectiilor alimentare trebuie facuta de urgenta sub control si indrumare medicala. De regula, i se face bolnavului o spalatura gastrica, pentru a elimina din stomac resturile alimentare infectate si inca nedigerate. Apoi, se administreaza diferite medicamente care distrug microbii sau le neutralizeaza toxinele.
Nerespectarea notiunilor de igiena alimentatiei duce la imbolnavirea stomacului (gastrita, ulcer) si a intestinului (enterite). Uneori, aceste boli nu pot fi tratate decat prin operatie chirurgicala, cum este cazul pentru ulcerul gastric si deudenal avansat.
Pentru a evita eventualele inconveniente si a elimina orice pericol, e bine sa fie respectate anumite reguli:
· Mancati la ore regulate pentru a da posibilitatea organelor digestive sa lucreze in conditii optime si sa se odihneasca.
· Feriti-va de alimentatia unilaterala, incompleta.
· Asigurati-va o alimentatie variata, diversificata, echilibrata.
· Mestecati bine si incet alimentele inainte de a le inghiti, tinand corpul drept. Nu va aplecati deasupra farfuriei.
· Hraniti-va cu alimente de calitate, bine preparate, usor digestibile si asimilabile.
· Feriti-va de situatiile care pot sa va perturbe apetitul: oboseala mare, servirea mesei la ore neregulate, lipsa de confort si atentie la mancare etc.
· Pastrati si manuiti alimentele in conditii optime de igiena.
· Feriti alimentele de contactul cu animale sau obiecte care le-ar putea contamina.
· Utilizati corect apa potabila, band numai la sfarsitul meselor, pentru a nu dilua sucurile digestive.
- 17/05/2015 22:54 - Jocul imprevizibil al mesajelor
- 06/05/2015 23:39 - Menta o planta aromata cu efect benefic pentru sanatatea omului
- 27/04/2015 00:30 - Moral ridicat si mancare sanatoasa
- 13/04/2015 12:30 - Conjunctivita si metode de evitare
- 31/03/2015 01:34 - Dragostea pentru ochi si examenul ochilor la oftalmolog
- 15/03/2015 21:56 - Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte
- 18/02/2015 00:46 - Hrana cea de toate zilele gustoasa si satioasa
- 13/01/2015 01:40 - Studierea reactiilor individuale la stres
- 12/01/2015 01:35 - Tineti diabetul la distanta
- 08/01/2015 01:37 - Scapa de balonare la stomac si senzatia de disconfort