Univers de copil

A+ R A-


Muflonii corsicani in padurile dobrogene

Muflonii corsicani in padurile dobrogeneCunoscut inca din antichitate pentru carnea sa excelenta, muflonul (Ovis musimon) era raspandit odinioara in toti masivii muntosi ai Mediteranei. In prezent, el traieste raspandit pe o arie rastransa doar la insulele Sardinia si Corsica.

Studiile si observatiile de mai tarziu au aratat ca muflonul se poate adapta in padurile de munte si de ses, dar nu rezista conditiilor severe ale regiunilor inalte cu zapezi durabile. De obicei, muflonii prefera acele locuri in a caror compozitie intra si diferite roci de care se servesc pentru tocirea copitelor.

Pornind de la aceste caracteristici si poreocupandu-se de imbogatirea si diversificarea faunei noastre, chiar si in tara noastra au fost adusi mufloni. Acestia au fost colonizati, pentru aclimatizare, in zona de sus a Dobrogei, unde solul este presarat la suprafata cu stanci, padurile ascund suficiente izvoare de apa, iar clima este apropiata de cea mediteraneana timp de trei anotimpuri pe an. Au fost construite loturi de mulfoni in padurile din zona Baneasa, fondul de vanatoare Negureni si fondul Adamclisi, padurea Talasman.

Acoperit cu blana de culoare bruna, muflonul se recunoaste usor dupa “saua” formata din doua pete de culoare galbuie pe spinare si pe flancuri si dupa “oglinda” de aceeasi culoare aflata pe partea de dinapoi a picioarelor. De la genunchi pana in copite muflonul poarta “cizmulite” albe-galbui, iar pe fata o “masca” a carei marime creste proportional cu varsta si se intinde pana in jurul ochilor.

Coarnele rasucite in spirale sunt striate si ajung la lungimi de 60 cm, alcatuind frumoase trofee vanatoresti.

Si inca un indiciu, de asta data culinar: carnea de muflon este foart gustoasa si se prepara la fel ca cea de berbec sau caprioara.

Ingerul si copilul

Ingerul si copilul

Ingerul si copilul Va oferim spre lectura povestea “Ingerul si copilul”. Asculta, Puiule, povestea ce urmeaza e o poveste frumoasa, scrisa de vestitul scriitor Andersen, despre care ti-am spus...

Curiozitati despre buburuza

Curiozitati despre buburuza

Curiozitati despre buburuza   Buburuza este acel gandac micut care are elitre (aripi chitinoase) bombate, de culoare rosie si cu puncte negre. Afla cateva curiozitati despre buburuza.  

Helioterapia

Helioterapia

Helioterapia Actiunea binefacatoare a soarelui se datoreste razelor ultraviolete din spectrul solar, care au proprietatea de a stimula circulatia sangelui si schimburile nutritive de la nivelul tesuturilor, contribuind astfel nu numai...

Sfantul Gheorghe planse de col…

Sfantul Gheorghe planse de colorat

Sfantul Gheorghe - planse de colorat Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanti sfinti praznuiti de credinciosi. Biserica ortodoxa il celebreaza pe Sfantul Gheorghe la data fixa, pe...

Culoarea roz semnificatie in d…

Culoarea roz semnificatie in desenele copiilor

Culoarea roz semnificatie in desenele copiilor   O componenta foarte importanta in desenele copiilor o reprezinta culoarea. Sa vedem insa ce ne dezvaluie preferinta pentru roz, culoarea roz in desenele copiilor. Roz semnifica...