Univers de copil

A+ R A-


Motive pentru care copiii va resping afectiunea

Motive pentru care copiii va resping afectiuneaCopiii prin zambetul lor, prin inocenta si spiritul lor sunt cei care ne fac viata mai frumoasa. Fiecare parinte sa simte multumit si fericit atunci cand copilul lui zambeste, il imbratiseaza si il saruta, oferindu-i neconditionat dragostea.

Ce ne facem insa in situatiile in care copiii sunt reci si ne resping manifestarile de afectiune. Ce se intampla si care sunt motivele pentru care copiii reactioneaza in acest mod?

Treabuie sa stiti ca starea de dispozitie a copilului, in special la varsta prescolara poate sa fluctueze constant. Vor exista si momente in care copilul va va respinge, va fi mai introvertit. Nu trebuie sa va ganditi direct la faptul ca aceasta nu va iubeste.

Principalele motive care pot determina o astfel de atitudine:

Copilul trece prin faza de descoperire a propriei identitati, de independenta si razvratire

Toti copiii in jurul varstei de 3-6 ani trec prin faza de rasculare impotriva tuturor. Face parte din evolutia personalitatii copiilor. Nu va panicati! In jurul varstei de 3 sau 4 ani, copiii vor incepe sa-si impuna propriilor lor pareri, vor fi mai vehementi si vor incerca anumite actiuni pe cont propriu. Pe masura ce copiii invata anumite lucruri si isi dezvolta anumite abilitati vor incepe si vor dori sa se imbrace singuri, sa se spele singuri etc. Multi parinti vor fi debusolati de aceasta atitudine si vor avea impresia ca sunt respinsi de micuti. Nu este asa, copiii incep doar sa-si dezvolte personalitatea si actioneaza in consecinta. Nu mai incercati mereu sa il ajutati, nu veti face decat sa il indepartati. Nu luati aceste reactii personal.

Copilul nu este prea iubaret din fire

Fiecare copil este unic si are propria modalitate de a-si manifesta afectiunea. Firea si temperamentul fiecaruia e foarte diferit. Daca copilul vostru este mai introvertit incercati sa va dozati modul in care sa va manifestati dragostea. Nu il pupati sau strangeti in brate mereu. Se va simti stingherit si intr-un fel agresat. Nu se va simti confortabil. Incercati modalitati mai subtile de a ajunge la inima lui: prepararea unor feluri de mancare favorite, sustinerea actiunilor lui de manifestare a independentei.

Are pur si simplu o zi cu o stare mai proasta

Chiar si copiii mai au toane. Si ei pot avea o zi in care sa fie mai apatici, plictisiti, iritati, lipsindu-le cheful de joaca. Astfel, in aceste zile, copilul va fi mai tacut, mai retras si mai irascibil. Daca stiti ca micutul este sanatos, ca nu l-ati suparat cu ceva si totusi observati ca nu prea vrea sa intercationeze cu nimeni respectati-i dorinta. Pastrati o oarece distanta fata de el. Este doar o stare de moment care va trece repede si copilul ii va reveni cheful de joaca si interactiune. Daca totusi aceasta stare va dura mai multe zile incercati sa vorbiti cu el si sa aflati ce anume il deranjeaza si care ar fi cauzele acestei indispozitii.

Este suparat pe tine si e modul lui de a te penaliza

Daca intr-o zi l-ati suparat indiferenta sau respingerea pot fi modalitati prin care acesta va sanctioneaza comportamentul. Limbajul lui nu este atat de dezvoltat incat sa-si poata exprima supararile si ceea ce l-a deranjat. Aceasta atitudine este modalitatea lui de raspuns. El poate fi suparat pentru ca ati refuzat sa-i cumparati ceva, sa-i gatiti ceva sau sa-i faceti vreo alta pofta. Ei nu sunt foarte rabdatori si nu prea vor tolera faptul ca nu le satisfaceti toate capriciile. Dumneavoastra sunteti insa formatorii copilului si trebuie cu diplomatie si rabdare sa incercati sa-i expuneti motivele pentru care ati refuzat ceea ce el v-a solicitat.

In toate aceste situatii, adultii trebuie sa fie cei care sa isi modeleze comportamentul in functie de reactiile copiilor, sa fie cei care sa identifice ce se intampla cu micutul si sa actioneze in consecinta.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mainile in contextul bunelor m…

Mainile in contextul bunelor maniere

Mainile in contextul bunelor maniere Mainile si miscarea lor, armonizarea gesturilor poate caracteriza o conduita civilizata. Atunci cand se intalnesc doua sau mai multe persoane, daca stim cum sa ne folosim...

Mos Nicolae in lume traditii s…

Mos Nicolae in lume traditii si obiceiuri

Mos Nicolae in lume - traditii si obiceiuri   In cele mai multe parti ale Europei, Sfantul Nicolae este cunoscut ca cel mai darnic personaj religios si ca un ocrotitor al...

Jocul ursului obicei de Anul N…

Jocul ursului obicei de Anul Nou

Jocul ursului - obicei de Anul Nou   Umblatul cu Ursul sau Jocul Ursului e un obicei practicat de Anul Nou, un obicei al jocurilor cu masti (colindatul cu masti). Se pare...

Poezioara despre vrabii

Poezioara despre vrabii

Poezioara despre vrabii   Va oferim spre lectura “Poezioara despre vrabii”. Versurile apartin lui Kemeny Janos, iar ilustratia e semnata Tollas Julia.   Vrabiile  parc-ar fi Cei mai blestemati copii.

Mica sirena de Hans Christian …

Mica sirena de Hans Christian Andersen partea II

Mica sirenă - de Hans Christian Andersen - partea II   Ea îi auzea pe pescari spunând mult bine de tânărul prinţ şi atunci se bucură că-i scăpase viaţa, cu toate că...