Univers de copil

A+ R A-


Mosii si obiceiuri in prag de Florii

mosii de flori si obiceiuri in prag de floriiSe zice ca in vremea de demult, o femeie avea un baiat, iar baiatul acela se numea Lazar. Era tare slab si dorea sa manance placinte.

Insa mama lui n-a avut cand sa faca si sa-i dea placinte de mancat, iar Lazar a murit de dorul placintelor. Si ziua in care a murit el era o zi de sambata.

Mama lui, vazand aceasta, se intrista si incepu sa planga si sa zica:

- Sa nu fie iertata de Dumnezeu femeia aceea care nu va face in sambata lui Lazar placinte!

Si, de atunci, femeile fac intotdeauna in sambata lui Lazar placinte.

Insa placintele ce le fac ele nu le fac numai pentru sine si familia lor, ci mai ales pentru cei sarmani, care nu sunt in stare sa-si faca singuri placinte, si acelora le trimit apoi ca mosi de sufletul mortilor, care astepata in ziua aceasta la poarta raiului.

Si Mosii acestia se numesc Mosii de Florii, una pentru ca acestia cad inainte de Florii si al doilea pentru ca ei se trimit celor sarmani, si cu deosebire unde sunt copii mici, nu numai in sambata lui Lazar, ci si in ziua de Florii.

Exista, de asemenea, datina de a trimite pe la case nu doar placinte, ci si alte obiecte. De exemplu, in unele sate exista obiceiul de a trimite pe la case cate o ulcica plina cu miere, deasupra gurii cu un colac, iar la toarta cu o lumina lipita.

In alte parti ale tarii se fac in aceasta zi painisoare de grau impletite in forma de spirala. In Banat exista datina ca in toate casele sa se coaca atatea paini de grau, cati membri are familia, dar painile nu sunt de una si aceeasi marime, ci variaza conform etati membrilor de familie. acestepaini se impletesc din aluat de grau cu multa grija si pe deasupra se infrumuseteaza cu cununi, cruci ori alte figuri, tot din aluatul acela.

In fine, in Transilvania si chiar Banat exista obiceiul ca in aceasta zi sa se puna apa si salcia verde ori late ramuri verzi la crucile si pe mormintele mortilor.

In Dobrogea este obiceiul de a se aduna in Sambata lui Lazar trei fete mici, cam de 12 ani, dintre care una se impodobeste pe cap cu beteala, crezandu-se ca este mireasa, a doua se leaga la cap cu un tulpan si a treia tine un paner cu oua in mana. Astfel, acestea merg apoi pe la case si dau ouale de pomana.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Fabula Cainele si catelul de G…

Fabula Cainele si catelul de Grigore Alexandrescu

Fabula - Cainele si catelul de Grigore AlexandrescuIn povestioara in versuri, fabula “Cainele si catelul”, Grigore Alexandrescu povesteste o intamlare din lumea animalelor, prezentata sub forma unui mic spectacol cu...

Olfactia

Olfactia

Olfactia Olfactia, senzatie rezultata din stimularea exteroreceptorilor organismului in cadrul amplului proces de informare asupra lumii exterioare, devine in ultimul timp o preocupare majora a cercetarii stiintifice, multidisciplinare. Biochimisti, psihologi si producatori...

Legenda trandafirilor de Georg…

Legenda trandafirilor de George Cosbuc

Legenda trandafirilor de George Coşbuc  Transpunerea în versuri a Legendei Trandafirilor de marele poet român George Coşbuc.   O mamă tânără-ntr-un satAl Indiei, trăia iubităDe soţul ei şi fericităDe multe câte i s-au...

Luna poezie pentru copii

Luna poezie pentru copii

Luna - poezie pentru copii   Iata poezia pentru copii “Luna” scrisa de Mihai Beniuc.   Luna, secere de aur, A patruns in lan de stele, Dar al noptii lung balaur Nu s-amesteca cu ele.  

Evolutia inaltimii si a greuta…

Evolutia inaltimii si a greutatii bebelusilor in primul an de viata

Evolutia inaltimii si a greutatii bebelusilor in primul an de viata   Odata cu venirea unui nou copilas pe lume si cu aducerea acestuia acasa principala grija a parintilor este evolutia si...