Univers de copil

A+ R A-


Luna si soare la orizont

De ce soarele si luna isi schimba forma, dimensiunile si culoarea atunci cand se afla la orizont?

Toti cei care au vazut rasaritul si apusul soarelui sau rasaritul lunii stiu ca discul rotund al soarelui (al lunii) isi schimba din ce in ce mai mult forma si dimensiunile, pe masura ce se apropie de orizont. Atat soarele, cat si luna isi pierd conturul perfect atunci cand dispar (sau apar) partial la orizont.

Luna si soare la orizont

De ce in timpul zilei, cand se afla sus pe cer, soarele raspandeste o lumina atat de orbitoare, incat nu poate fi privit decat prin sticla afumata, iar cand rasare si apune, cand se afla la orizont, devine rosu inchis si poate fi privit cu ochiul liber? Care sunt cauzele acestui fenomen interesant?

Fiecare a vazut curcubeul vara, dupa ploaie … Culorile lui (rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet) au o puritate perfecta si trec in mod neobservat una intr-alta, formand un arc gigantic. Acest arc este cu atat mai sus si mai frant, cu cat soarele se afla mai jos la orizont. Curcubeul este rezultatul refractiei razelor solare prin picaturile de ploaie. El dovedeste ca in realitate lumina alba a soarelui este alcatuita din sapte culori si ca fiecare din aceste culori are proprietati diferite. Razele rosii strabat cel mai usor straturile de aer. Atunci cand soarele sau luna se afla aproape de orizont, razele pornite de la soare sau de la luna, care reflecta lumina solara, strabat straturi mai mari de aer compact, aflat in paturile inferioare ale atmosferei, straturi care absorb aproape toate razele, afara de cele rosii. Iata de ce lumina soarelui si a lunii este atat de rosie la orizont. Dar aceasta nu este singura cauza. Razele pornite de la soare, cand acesta se afla la orizont, strabat straturile inferioare ale atmosferei, care sunt saturate cu particele mici de praf, in masura mult mai mare decat straturile superioare si rarefiate ale atmosferei. Strabatand aceste straturi compacte si pline de impuritati, razele soarelui isi pierd stralucirea, iar culoarea lor devine asemanatoare cu aceea pe care am vedea-o printr-o sticla afumata. Aceasta este a doua cauza care ne face sa vedem soarele rosu inchis.

De ce conturul perfect rotund al discului solar (sau al lunii) devine neprecis si creste in dimensiuni, cand ajunge la orizont?

Schimbarea formei si a dimensiunilor astrului, care se vede cu ochiul liber, se datoreste faptului ca razele care pornesc de la soare trebuie sa strabata straturi de aer cu atat mai groase, cu cat acesta este mai aproape de orizont.

Razele din partea de sus a discului solar, aflat la orizont, strabat straturi mai subtiri de aer, decat razele pornite din partea de jos a discului. Cu cat razele strabat un strat mai gros de aer, cu atat ele se refracta mai mult. De aceea ni se pare ca discul solar se largeste in partea de jos si conturul discului solar se transforma din cerc, in eclipsa.

Este cazul sa amintim ca proprietatea razelor rosii de a strabate atmosfera mai usor decat alte raze este mult folosita pentru semnalizari. In transporturi, semnalul care opreste circulatia este intotdeauna de culoare rosie, deoarece conducatorii vehiculelor il vad de la o distanta mult mai mare decat ar vedea un semnal de alta culoare.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Sa desenam 8 Martie

Sa desenam 8 Martie

Sa desenam 8 Martie   Sa dam culoare primaverii si zilei speciale de 8 Martie. Va oferim o serie de planse si fise de desenat pe care le puteti folosi pentru a...

Sa invatam sa desenam un mar

Sa invatam sa desenam un mar

Să învăţăm să desenăm un măr Învaţă, alături de noi, cum să desenezi un măr, urmărind poezia de mai jos. E uşor de făcut, iar apoi poţi să îl colorezi.  

Spune mi Copilarie

Spune mi Copilarie

Spune-mi, Copilărie   Vezi şi învaţă alături de copilul tău poezia “Spune-mi, copilărie”, scrisă de Elia David. Visează şi păstrază copilăria în suflet mereu. Bucurati-va de 1 Iunie! E cel mai bun...

Cine e de vina

Cine e de vina

Cine e de vina? Va oferim spre lectura poezia “Cine e de vina?” scrisa de Natalia Posa. Ilustratia apartine Stelei Cretu.   Au iesit piticii din poveste, Cred ca … asta-noapte. Au umblat prin casa,...

Veverita poezie pentru copii

Veverita poezie pentru copii

Veverita - poezie pentru copii Va oferim spre lectura poezia „Veverita” scrisa de Constantin Scripca, ideala de invatat cu cei mai mici copii, de gradinita. Ca un ghemotoc De foc, Cu blanita ei...