Univers de copil

A+ R A-


Legumele radacinoase - compozitie, beneficii si proprietati

Legumele radacinoase compozitie beneficii si proprietatiLegumele sunt alimente care se consuma din cele mai vechi timpuri, fiind buni constructori ai sangelui. in acest articol vom face referire la legumele radacinoase, respectiv: morcov, patrunjel, pastarnac, telina, sfecla rosie si ridiche. Aceste legume contin numeroase substante minerale si vitamine minerale care ajuta si regleaza procesele chimice care se desfasoara in corpul uman. Sa vedem insa compozitia chimica, beneficiile si proprietatile acestor legume radacinoase.

Morcovul este alimentul minune ce este recomandat intr-o multime de afectiuni, fiind un pretios rezervor de vitamine. Efectele benefice pentru organism si mentinerea starii de sanatate se datoreaza continutului sau biochimic diversificat.

Iata compozitia chimica a morcovului: 80% apa, 1% proteine, 6% hidrati de carbon, o serie de saruri minerale (Na 35 mg%, K 235 mg%, Ca 30 mg%, P 25 mg%, Fe 0,7%) si o serie de vitamine (A 1120 mg%, Bj si B2 0,05 mg%, niacin 1 mg%, C 7 mg%). Dintre substantele minerale amintim: Fe (pana la 7%), K, Mg, S, Cu, Br.

In principal, morcovul se remarca prin urmatoarele proprietati: tonic, remineralizant, antianemic si factor de crestere. Prin consumul acestei legume, veti intari imunitatea, caci morcovul pare sa fie cel mai bun prieten al intestinului. Se remarca rolul sau reglator intestinal, cicatrizant intestinal, antidiareic si laxativ deopotriva. De asemenea, mentionam rolul sau depurativ si fludifiant biliar, pectoral si diuretic. Morcovul este folosit in toate dietele, sub diferite forme. Este indicat pentru consum si pentru mamicile care alapteaza, deoarece favorizeaza lactatia. Nu in ultimul rand, este folosit in cosmetica, fiind intineritor al tesuturilor si al pielii, dar si cicatrizant al ranilor. Copiii il tolereaza extrem de bine, de aceea este introduc in alimentatie de la cele mai fragede varste.

Pastarnacul este o leguma extrem de nutritiva, in trecut fiind un aliment de baza. Este bogat in nutrienti, fibre, vitamine si minerale si este deosebit de gustos, prin aroma si dulcegaria sa.

Iata compozitie chimica a pastarnacului: 83% apa, 1,40% proteine,  0,38% grasimi, 8-10% hidrati de carbon, 3,5% fibre, saruri minerale (K) si o serie de vitamine (A, B, C).

In principal, pastarnacul se remarca prin proprietatile sale deosebite: aperitiv, depurativ, diuretic, antiseptic, emenagog (reglementeaza fluxul menstrual), antireumatic, calmant si sedativ. Pastarnacul nu are colesterol si pare sa fie un aliment usor de digerat, neprezentand risc de alergii. De aceea pastarnacul poate fi introdus in alimentatia diversificata a bebelusului de pe la 6 luni.

Patrunjelul este leguma care se remarca prin calitatile sale nutritive si paleatice, fiind o veritabila acumulare de vitamine, minerale si alte principii active, cu proprietati terapeutice remarcabile. Aroma sa ese puternica, iar gustul e absolut deosebit.

Iata compozitie chimica a patrunjelului - radacina: 85% apa, 3% proteine, 6% hidrati de carbon, ulei volatil, o serie de substante minerale (Na 20 mg%, K 600 mg%, Ca 145 mg%, P 75 mg%, Fe 4,8 mg%), o serie de microelemente (I, Mg, Mn, S, Cu), precum si o serie de vitamine (A 730 mg% , B, 0,10 mg%, B2 0,20 mg%, niacin 0,8 mg%, C peste 100 mg%).

Iata compozitie chimica a patrunjelului - frunze: 0,3% ulei volatil, o serie de vitamine (A, B, C - 200 mg/100 g) si o serie de saruri minerale (Fe, Ca).

In principal, patrunjelul se remarca prin urmatoarele proprietati: tonic, antianemic, antirahitic, antiscorbutic, antixeroftalmic, antiasmatic, anticanceros, antiinflamator, antifebril, afrodisiac, calmant, depurativ, diuretic, , expectorant, mineralizant, secretolitic, tonic nervos, capilar si uterin, vermifug, vitaminizant, vasodilatator, colagog, aromatic, aperitiv. Prin consumul de patrunjel veti reusi sa eliminati toxinele din organism, deoarece se remarca rolul sau de stimulent al fibrelor musculare, intestinale, urinare, biliare si uterine. Nu in ultimul rand, patrunjelul este indicat pentru consum datorita capacitatii sale stimulatoare generale pentru sistemul nervos si glandele endocrine.

Telina este leguma aromata, gustoasa si preferata de majoritatea dintre noi. A fost apreciata inca din vechime, astfel ca grecii antici i-au remarcat valoarea si au apreciat-o pentru valorile sale terapeutice. Astfel, poate fi considerat medicamentul-minune pretios si bogat in vitamine si minerale.

Iata compozitie chimica a telinei - radacina: 83% apa, 1% proteine, 5% hidrati de carbon, o serie de saruri minerale: Na 55 mg%, K 235 mg%, Ca 50 mg%, P 60 mg%, Fe 0,4 mg%, precum si o serie de vitamine (A 2 mg%, B si B2 0,05 mg%, niacin 0,7 mg%, C 10 mg%).

In principal, telina se remarca prin urmatoarele proprietati: afrodisiac, antipiretic, antiscorbutic, antiseptic, aperitiv, stomahic, carminativ, depurativ, drenor hepatic, emenagog, regenerator sanguin, hipoglicemiant, hipotensor, ocitocic, vermifug, cicatrizant. De asemenea, consumul de telina duce la tonifierea organismului si a sistemului nervos, dar si la tonifierea glandulara (mai ales al glandelor suprarenale). Nu in ultimul rand, telina pare sa fie un bun remediu al obezitatii. Telina poate duce la scaderea temperaturii corpului in cursul unor stari febrile, provoaca distrugerea microorganismelor si actioneaza eficient impotriva putrefactiilor. Favorizeaza digestia, provoaca eliminarea gazelor intestinale, favorizeaza retragerea si eliminarea toxinelor din organism, provoaca aparitia ciclului menstrual intarziat, stimuleaza secretia glandelor mamare, determina scaderea glucozei in sange si a tensiunii arteriale, favorizeaza contractia uterului si provoaca eliminarea viermilor intestinali. Nu in ultimul rand, e de mentionat faptul ca aceasta leguma duce la grabirea si vindecarea ranilor si favorizeaza slabirea.

Ridichea e un aliment valoros si cunoscut inca din timpul Egiptului antic, dar introdusa in Europa de catre romani. Cu siguranta, e o leguma excelenta pentru sanatate, caci nu are grasimi, fiind un izvor de sanatate prin ingredientele sale valoroase.

Iata compozitie chimica a ridichilor de luna: 93% apa, 1,2% proteine, 0,15% grasimi, 3,7 % substante extractive neazotate, 0,75% celuloza si 0,74% saruri minerale.

Iata compozitie chimica a ridichilor de vara si iarna: 86% apa, 1,92% proteine, 0,11 % grasimi, 6,9% hidrati de carbon, o serie de saruri minerale (Na 15 mg%, K 254 mg%, Ca 25 m %, P 20 mg%, Fe 0,6 mg%), o serie de vitamine: A, B, niacina, C). Sa nu uitam ca ridichile negre contin ulei volatil.

In principal, ridichea neagra se remarca prin urmatoarele proprietati: antiscorbutic, antialergic, antitusiv, diuretic, digestiv, pectoral, revulsiv, sedativ, tonic si stimulator pentru celula hepatica. Ridichile rosii au actiune antilitiazica, antiscorbutica, antiseptica, antirahitica, depurativa, diuretica, drenor hepatic si renal, colagoga, coleretica, aperitiva, calmanta, racoritoare, revulsiva, sedativa, tonica. Principiile active ale ambelor soiuri provoaca eliminarea viermilor intestinali, impiedicand formarea calculilor renali si hepatici. Nu in ultimul rand, consumul de ridichi contribuie la combaterea scorbutului, distrugand microorganismele de pe tegumente si mucoase. E stimulata pofta de mancare si scade excitabilitatea nervoasa.

Sfecla rosie este leguma cunoscuta pentru benefiiciile sale deosebite, mai ales in tratarea bolilor de ficat si de sange, dar si in lupta impotriva cancerului.

Iata compozitie chimica a sfeclei rosii: 85-89% apa, 1-1,8% proteine, 6% hidrati de carbon, o serie de saruri minerale: (Na 60 mg%, K 260 mg%, Ca 25 mg%, P 35 mg%, Fe 0,7 mg%; miroelemente: Rb, Cs, Cu, Mg, B, Zn), precum si o serie de vitamine (A, Bp B2, niacin, C 910 mg%).

In  principal, sfecla rosie se remarca prin urmatoarele proprietati: antibiotice, antiseptice, antitumorale, citostatice, colagoge, depurative, diuretice, hipotensive, echilibrante pentru sistemul nervos, hematopoetice, laxative, tonice, sedative, nutritive, remineralizante, rubefiante. Prin consumul de sfecla rosie pot fi distruse microorganismele si duce la limitarea dezvoltarii tumorilor prin oprirea multiplicarii celulelor canceroase. De asemenea, e favorizeaza secretia bilei, caci retrage si elimina toxinele din organism, avand actiune asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata. In paralel, provoaca o scadere usoara a tensiunii si echilibreaza functia intregului sistem nervos. Tranzitul intestinal este usurat, fiind favorizata defactia. Organismul se tonifiaza si are posibilitatea de a stimula transformarea la nivelul ficatului a glucozei in glicogen - rezerva de substanta energetica pentru organism.

Toate aceste legume radacinoase sunt excelente in alimentatie, iar supele-crema sunt foarte hranitoare. Cu toti cunoastem situatia. Adesea, copii si chiar adulti, aleg din mancare – supa ori ciorba – legumele si le dau la o parte. Dar, pentru a beneficia de valorile acestora, trebuie sa le consumam. Atunci, cel ma indicat e sa preparati supe-creme deosebit de gustoase, astfel incat sa beneficiati de avantajele si proprietatile miraculoase ale acestor legume.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mesaje sms urari si felicitari…

Mesaje sms urari si felicitari pentru sarbatori de iarna

Mesaje, sms, urari si felicitari pentru sarbatori de iarna   Transmite un mesaj, un sms, o urare, o felicitare de sarbatorile de iarna: Craciun, Anul Nou, Revelion. In ziua nasterii Domnului, un...

Coloram in asteptarea lui Mos …

Coloram in asteptarea lui Mos Nicolae

Coloram in asteptarea lui Mos Nicolae Se apropie cu pasi repezi noaptea de 5 spre 6 decembrie, atunci cand Mos Nicolae trece pe la toate casele pentru a lasa cate ceva...

Mata deseneaza-un ghem

Mata deseneaza-un ghem

Mâța desenează-un ghem Vă oferim spre lectură poezia “Mâța desenează-un ghem” scrisă de Marin Sorescu. Mâța desenează-un ghem Pe măsuța ei, cu gem, Cu lăbuța...

Sarea privita prin prisma medi…

Sarea privita prin prisma medicului

Sarea privita prin prisma medicului Cu totii mancam sare. Fara sare nici n-am putea trai. Chiar aceea care nu pun sare din solnita in mancarea lor inghit sarea care se afla...

Poezia La sanius

Poezia La sanius

Poezia - La sanius   Ninge cu stelute Pe pamantul pur Zapada s-asterne Peste tot in jur.