Univers de copil

A+ R A-


Jocul ursului - obicei de Anul Nou

 

jocul ursului obicei de anul nouUmblatul cu Ursul sau Jocul Ursului e un obicei practicat de Anul Nou, un obicei al jocurilor cu masti (colindatul cu masti). Se pare ca jocul cu ursul este o traditie agrara, arhaica, un ritual care reprezinta moartea anului vechi si nasterea anului nou. De fapt, se anunta incheierea unui ciclu, inceputul unui nou ciclu, concomitent cu renasterea vegetatiei, a bunastarii si a sanatatii.

Obiceiul «Ursul» se practica mai ales in Bucovina si Modova, fiind mostenita de la geto-daci. Acestia considerau ursul ca fiind un animal sacru, cu puteri vindecatoare si de aparare. Ca urmare, ei erau absolut convinsi ca jocul ursului va aduce bunastrare in orice casa in care se primeste acest colind, de fapt un joc si o urare de bine.

 

Iata un exemplu de versuri si uraturi pentru Jocul Ursului:

 

Buna seara, gospodari!
Venim cu ursul din deal,
Daca bine si voiti
Ursul nostru sa-l primiti!
Na! Na! Na! Martine, na!
Nu te da, nu te muia,
Ca pun mana pe nuia,
Si nuiaua-i de rachita,
Hai, Martine, la pamant,
Si asculta-ma ce-ti cant!
Cand erai mai mititel
Erai tare frumusel,
Dar de cand ai crescut mare,
Ma dai jos de pe picioare!
Na! Na! Na! Martine, na!
Mai intoarce-te asa!
Joaca, joaca, Mos Martine,
Ca-ti dau miere de albine
Joaca, joaca tropotit
Ca tiganul la prasit!
Ursul meu din Spania
L-am adus cu sania!
Joaca, joaca, urs nebun,
Ca de nu-ti fac pielea scrum!
Merge roata pravalita.
Na! Na! Na! Martine, Na!
Joaca, joaca, nu mai sta!
Foaie verde de bradut,
Ursul meu cu doi puiuti,
Foaie verde de dudau,
Ursul meu de la Bacau
A venit la dumneavoastra
Ca sa joace-o ursareasca
Na! Na! Na! Martine, na!
Nu te da, nu te muia!
Joaca, joaca, ursule,
Ca s-or coace murele,
Mai tare te-i ingrasa
Si prin case vei juca.
Salta, salta tot mai sus,
Ca si anul care-i dus!
Ia apleaca-te in jos,
Sa saluti gazda frumos!
Foaie verde de secara,
Sa iesi ursule afara!
Foaie verde de stejar,
Sanatate, gospodari!
La anul si la multi ani!

 

Versurile si uratura ursului difera de la zona la zona, asa ca, puteti sa vedeti si alte versuri si uraturi pentru Jocul Ursului de Anul Nou.

 

Personajul principal al jocului este Ursul sau Ursarul (un tanar neinsurat cu talent mare la joc), avand alaturi un alai compus din 5-6 baieti care interpreteaza rolul de mosnegi (cei mai vrednici tineri neinsurati, alesi prin tranta), fluierasi (acestia redau muzica pe care joaca ursul), vraci (acestia il reinvie pe urs) si vatafi (acestia aduna roadele colindului). Scenariul este acelasi de ani si ani: ursul vine din departari, moare, este plans de cei din alai, dupa care urmeaza reinvierea, bucuria si urarile de bine facute gazdei. Se poate remarca in dansul si jocul ursului succesiunea anotimpurilor care, pe vremuri, se aflau sub semnul acestui animal puternic, capabil sa invinga frigul iernii si sa aduca primavara.

 

Ursul poarta pe cap si umeri blana unui animal care este impodobita cu ciucuri de culoare rosie. Ceilalti jucatori is pun masti confectionate din pene, haine din piele de oaie sau carpe si dinti confectionati din boabe de fasole. Se crede ca Dansul Ursului este aducator de fertilitate, iar cantecul la fluier, zgomotele si loviturile produse de tobe, talangi ori bate vor face pamantul mai fertil (caldura care se ascunde in sol va iesi la suprafata).

Mastile purtate reprezinta, de fapt, frica omului ancestral in intuneric, fiind purtate pentru protectie.

Cu mine zilele ti adaogi de Mi…

Cu mine zilele ti adaogi de Mihai Eminescu

Cu mâine zilele-ţi adaogi ... de Mihai EminescuCu mâine zilele-ţi adaogi,Cu ieri viaţa ta o scaziŞi ai cu toate astea-n faţăDe-a pururi ziua cea de azi.

Poezii de dragoste din literat…

Poezii de dragoste din literatura universala

Poezii de dragoste din literatura universală   Poezii de dragoste din literatura universală din creaţia marilor poeţi străini: Edgar Allan Poe, Michelangelo Buonarroti, Serghei Esenin, Pablo Neruda, Johann Wolfgang Goethe. Vă puteţi...

Legenda vantului

Legenda vantului

Legenda vantuluiDupa ce Dumnezeu facu pamantul si-l impodobi cu ape, munti, paduri si sesuri, facu animalele, apoi omul. Se tot gandea insa ce mai are de facut, ca opera lui...

Maimutele jucause poezie

Maimutele jucause poezie

Maimutele jucause poezie   Va oferim spre lectura poezia "Maimutele" scrisa de Constantin Scripca.   Zambitoare, jucause, Puse pe harjoana, iata, Patru maimutici Ghiduse, Fac nazbatii, ziua toata.

Nuferi planse de colorat

Nuferi planse de colorat

Nuferi - planşe de colorat   “Nuferii albi, nuferii galbeni sunt stele în oglinda apelor şi au atâtea înţelesuri tainice. Printre trestii, legănate sub pletele sălciilor, în susurul uscat al stufului, în...