Univers de copil

A+ R A-


Insolatie - tratament si masuri de prim ajutor

 

Tratament - insolatie

Primul lucru dupa care iti poti da seama ca o persoana a facut insolatie este acela ca inceteaza sa mai transpire. De indata ce constati acest lucru, este imperativ ca persoana afectata sa primeasca ajutor specializat inainte de a se ajunge la probleme de sanatate mult mai grave si chiar deces.

 


Masuri de prim ajutor - insolatie

         Mutati persoana afectata intr-un spatiu racoros, departe de razele soarelui.
Indepartati-i hainele, asezati-l in asa fel incat sa se expuna cat mai mult din corpul sau la aer (cat mai multa suprafata corporala sa intre in contact direct cu aerul).

        Racoriti intregul corp al pacientului cu apa rece, dar nu foarte rece, care poate fi pulverizata pe corp sau aplicata cu ajutorul unui burete, reusindu-se astfel scaderea temperaturii corporale. Daca exista conditii, se poate infasura intr-un cearsaf umed.

        Se pot aplica pachete de gheata sau comprese pe abdomen, pe gat si in axile (subsuoara), locuri unde vasele de sange mari se gasesc la suprafata tegumetului. Se interzice introducerea pacientului intr-o baie de gheata.

         Asezati persoana afectata in pozitia culcat cu picioarele usor ridicate.

         Daca respiratia se opreste, trebuie incepute manevrele de respiratie artificiala.

         Se interzice administrarea de aspirina sau paracetamol (acetaminofen) sau orice alt medicament pentru a reduce temperatura corporala ridicata din timpul insolatiei, deoarece ii va face mai mult rau din cauza raspunsului organismului la insolatie.

         Nu folosi alcoolul pentru frectii pe corp si incheieturi.

         Nu este indicat sa-i administrezi orice (nici apa) pana ce nu i se stabilizeaza starea.

         Daca pacientul este constient si capabil sa inghita, trebuie sa i se dea sa bea fluide (de la 1 litru la 1.9 litri) in primele 2 ore pentru a-l hidrata. Trebuie sa se bea apa, sucuri pentru a inlocui fluidele si mineralele pierdute.

         Repausul la pat este absolut necesar dupa insolatie, iar temperatura corpului va fluctua anormal cateva saptamani dupa incident.

Pentru restabilire dupa o asemenea tulburare datorata caldurii excesive, trebuie sa se consume mari cantitati de lichide, supe de legume, sucuri de fructe, banane, cartofi, mazare si fasole boabe.

Este necesara o perioada de odihna de 24 de ore, timp in care trebuie continuata inlocuirea fluidelor pierdute cu ajutorul unei solutii de rehidratare. Trebuie evitate activitatile fizice extenuante. In mod normal, rehidratarea completa cu lichide pe cale orala dureaza in jur de 36 de ore, dar majoritatea pacientilor incep sa se simta mai bine in cateva ore. 

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Istoria aparitiei unei carti

Istoria aparitiei unei carti

Istoria aparitiei unei carti Prin ajutorul cartii, oricine poate invata singur o multime de lucruri. In fiecare zi si la orice moment putem cerceta cartea, care ne vorbeste, ne...

Cruditatile si dintii copilulu…

Cruditatile si dintii copilului

Cruditatile si dintii copilului   Alimentatia moderna, prea rafinata si mult prea saraca in principii nutritive, datorita marilor transformari tehnologice pe care alimentele le sufera in procesele de fabricatie, a condus treptat...

Primul trimestru de sarcina

Primul trimestru de sarcina

Primul trimestru de sarcina   Ai aflat deja ca esti insarcinata, ai trecut de primele emotii si traiesti, alaturi de partenerul tau, bucuria de a deveni mamica si tatic. Dar cum iti...

Confectionam cizmulite in aste…

Confectionam cizmulite in asteptarea lui Mos Nicolae

Confectionam cizmulite in asteptarea lui Mos Nicolae In asteptarea lui Mos Nicolae, mosul cel darnic care ne aduce daruri minunate va propunem sa confectionam o cizmulita unde...

Terenuri de joc pentru copiii …

Terenuri de joc pentru copiii mici pana la 6 ani

Terenuri de joc pentru copiii mici pana la 6 ani Terenurile trebuie astfel amenajate ca sa ofere copiilor mici un loc unde sa se poata juca nestingheriti, unde sa...