Univers de copil

A+ R A-


Galileo Galilei

Galileo Galilei este fara indoiala unul dintre cei mai mari cercetatori si unul dintre cei mai mari ganditori ai tuturor timpurilor.

S-a nascut la Pisa la 15 februarie 1564. La 19 ani descopera legea fundamentala a pendulului, izocranismul micilor oscilatii (lege care sta la baza masurarii timpului) pe care l-a descoperit privind cum oscileaza marea lustra din catedrala din Pisa si numarand bataile inimii sale.

A urmat apoi celebra experienta din turnul inclinat din Pisa care a constituit apoi punctul de plecare pentru studiul caderii corpurilor. A urmat geniala sa utilizare a planului inclinat prin care pune bazele Mecanicii prin experientele simple care raman si astazi model de stiinta experimentala si in acelasi timp metoda de initiere.

Galileo Galilei nu s-a oprit aici. Cercetarile sale au dus la inventia lunetei. Uluitoarele descoperiri pe care le-a facut cu ajutorul acesteia pe cer intre 1609 – 1610 fac din el primul astrofizician.

El este primul care descopera ca peisajul lunar vazut de la distanta pare a fi cat se poate de terestru, cu sol stancos, munti, vai, cratere, zone intinse (numite mari). Astfel spus Luna este un mic Pamant. Luna si Pamantul sunt deci formate din aceleasi elemente, ceea ce era o mare noutate. Pamantul nu este deci unic. El este un astru, poate reflecta, ca si Luna, lumina primita de la Soare. Soarele aparea astfel ca fiind singurul astru din sistemul solar care genereaza lumina si caldura, rolul sau unic fiind astfel evident.

Un lucru surprinzator a fost ca stelele vazute prin luneta nu pareau mai mari, ci mai luminoase. El a descoperit astfel un mare numar de stele necunoscute, invizibile cu ochiul liber. El isi da seama ca stelele mai putin stralucitoare sunt esalonate in profunzime, notiunea de constelatie devenind astfel doar rezultatul unui efect de prespectiva. Mai mult, el realizeaza ca nu exista o sfera a fixelor, constatand ca in Calea Lactee exista un fel de pulberi de astri foarte indepartati, iar Pamantul este cel care se roteste, fiind astfel responsabil de miscarea diurna a sferei ceresti.

Descoperirea prin luneta a fazelor lui Venus asemanatoare cu cele ale Lunii a constituit o prima dovada ca Venus este o planeta care se roteste in jurul Soarelui.

In ianuarie 1610 Galilei descopera in jurul lui Jupiter patru sateliti, ceea ce dovedea ca exista si alte sisteme ceresti neavand in centru Pamantul.

Constatarea prezentei unor pete pe Soare punea capat legendei incoruptibilitatii corpurilor ceresti.

Dar pentru omenire Galilei ramane cel care a avut curajul de a impune triumful sistemului lui Copiernicus prin descoperirile sale dar si prin legendarele cuvintele: “E pur si mouve!” (Si totusi se misca!) putin timp inainte de a parasi aceasta lume, in exilul sau, in 1642.

Informatii detaliate despre viata lui Galileo Galilei, descoperirile sale stiintifice precum si viziunea sa filosofica gasiti aici.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Dovlecelul in alimentatia bebe…

Dovlecelul in alimentatia bebelusului

Dovlecelul in alimentatia bebelusului Dovlecelul este alimentul ideal pentru meniul zilnic al micutului tau. Are o aroma placuta si un gust de care bebelusii se indragostesc imediat. Il poti...

Felicitari de Sfintii Constant…

Felicitari de Sfintii Constantin si Elena

Felicitari de Sfintii Constantin si Elena Pe 21 mai ii sarbatorim pe toti cei care poarta numele Sfintilor Imparati Constantin si Elena si derivate ale acestora: Costel, Costica, Costin, Costinel,...

Transilvanie frumoasa Sava Neg…

Transilvanie frumoasa Sava Negrean Brudascu

Transilvanie frumoasa - Sava Negrean Brudascu   Va prezentam versurile si muzica pentru “Transilvanie frumoasa”.   Transilvanie frumoasa - text, versuri Transilvanie frumoasa, frumoasa,Pregateste-te mireasa, mireasa,Ca-ti aducem petitor, petitor,Sfantul nostru tricolor.

Dor de pace

Dor de pace

Dor de pace   Va oferim spre lectura poezia “Dor de pace” scrisa de Katia Nanu.   Zbor deplin Este inima noastra, Asezata in fiecare seara La aceasta fereastra.

Diversificarea alimentatiei la…

Diversificarea alimentatiei la bebelusi

Diversificarea alimentatiei la bebelusi   Alimentatia este cea care sustine dezvoltarea echilibrata si armonioasa a bebelusului, pentru ca acesta sa fie sanatos si sa creasca frumos in inaltime si in greutate. Diversificarea...