Univers de copil

A+ R A-


Excesul ponderal si consecinte asupra respiratiei

Functiile respiratorii in obezitate sunt modificate prin mecanisme legate direct de supraponderare si prin mecanisme indirecte asociate unor tulburari hemodinamice. Obezitatea agraveaza starea clinica a bolnavilor emfizematosi, bronsitici cronici si cu insuficienta respiratorie cronica. Este un lucru cunoscut ca persoanele supraponderale, chiar daca nu sufera de vreo afectiune pulmonara, prezinta o respiratie mai grea, atat in repaos, cat si in eforturi moderate.

Greutatea in respiratie, care poate merge pana la insuficienta respiratorie patenta, este cauzata in primul rand de nevoia unui consum sporit de oxigen, impus de cresterea masei corporale. In acelasi timp, se produce o crestere a cantitatii de bioxid de carbon, care trebuie eliminat din organism. Pentru a face fata acestor cerinte, persoanele cu exces ponderal trebuie sa-si creasca ventilatia aerului in plamani, sa faca ceea ce se cheama o “hiperventilatie”, adica sa respire mai amplu si mai frecvent decat normal.

La obezi, depozitarea grasimii pe peretele toracic, care prin miscarile sale participa la efectuarea unei bune respiratii, impiedica sau ingreuneaza aceste miscari, scade supletea sau “complianta” peretelui costal si a diafragmului, crescand inertia la patrunderea aerului in plamani. Pentru a asigura oxigenul necesar, travaliul musculaturii respiratorii este mai mare si mai putin eficient decat la indivizii cu greutate normala. Aceasta obliga la un consum suplimentar de oxigen si, deci, la o accelerare a respiratiei la cel mai mic efort. Nu trebuie uitat, in acelasi timp, ca o persoana supraponderala este ca un om normal care “duce” in permanenta in spinare un sac de 25-50 kg, ceea ce face sa scada volumul de aer si rezervele de oxigen din plamani, chiar la sfarsitul unei expiratii linistite. In pozitie culcata, cand masa de grasime apasa pe plaman, scaderea se accentueaza. In asemenea situatii, distributia aerului inspirat se face in mod inegal in diversele zone ale plamanului, zonele inferioare fiind mai slab aerate decat cele superioare. Astfel, este deranjat echilibrul dintre ventilatie (aportul de oxigen pe de o parte si circulatia pulmonara care preia oxigenul din aer pe de alta parte), ingreunandu-se oxigenarea normala a sangelui. In fine, tot din cauza excesului ponderal, la obezi se produc si fenomene de inchidere sau “capturare” a aerului in anumite regiuni pulmonare, fenomen cu implicatii negative in oxigenarea organismului.

Din pacate si rata copiilor afectati de obezitate creste intr-un mod alarmant. Medicii avertizeaza ca patru din cinci copii obezi nu isi mai revin niciodata la greutatea normala. In cele mai multe dintre cazuri, cauzele obezitatii nu sunt de natura endocrina, ci strict alimentara. Problemele pleaca din perioada prescolara, atunci cand parintii le dau copiilor mancare cu mult prea multe calorii, spun specialistii. Obezitatea la o varsta frageda pe langa afectiunile respiratorii pe care le aminteam poate aduce boli cardio-vasculare, artroze, diabet sau diferite forme de cancer la maturitate.

Asadar, supraponderalii au serioase probleme vizand calitatea respiratiei, sanatatea plamanilor. Ei se adapteaza la aceste dificultati, dar numai cu pretul unui efort respirator suplimentar si care nu poate ramane mult timp fara consecinte. Iata un argument, in plus, si nu dintre cele mai putin importante, pentru a ne mentine greutatea corporala intre limite normale, cu ajutorul unui autocontrol riguros al alimentatiei, al unui program sistematic de miscare si al unui mod de viata rational.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Frunza

Frunza

Frunza (după povestirea cu acelaşi nume, de Emil Gârleanu) Plesni mugurele, frunzaSe trezi un pic boţităLa obraz.Dar n-are-a face,Dacă soarele o placeŞi spre ea, timid, cuteazăSă-şi îndrepte Prima rază.   Însă parcă fu prea...

Vara la plaja planse de colora…

Vara la plaja planse de colorat

Vara la plaja - planse de colorat Vara ... un anotimp minunat. Aerul este incarcat de o lumina visatoare si magica, iar peisajele isi etaleaza frumusetea in toata splendoarea lor. Vacanta, libertate, plaja...

Hora Unirii de Vasile Alecsand…

Hora Unirii de Vasile Alecsandri versuri si muzica

Hora Unirii de Vasile Alecsandri Versuri şi muzică   Hora Unirii, poezia scrisă de Vasile Alecsandri, a fost publicată pentru prima dată în 1856, în revista “Steaua” a lui Mihail Kogălniceanu. Muzica a...

Excursia pe Valea Cerbului

Excursia pe Valea Cerbului

Excursia pe Valea Cerbului Va oferim spre lectura povestirea “Excursie pe Valea Cerbului” scrisa de Vasile Baran. Andrei isi avea camera lui in care adesea se trezea gandindu-se asupra lucrurilor din jur....

Cantec si veselie de primavara

Cantec si veselie de primavara

Cantec si veselie de primavara   Va oferim spre lectura poezia intitulata simbolic „Cantec”, scrisa de Emil Doria.   Tri-li-li ... Ce triluri argintii! O ciocarlie canta-n zori, Brazdand vazduhul fara nori. Tri-li-li, Cantati voios, copii!