Educatia alimentara si stilul de viata
Stilul actual de viata, caracterizat prin agitatie si stres, a dus la disparitia vechilor traditii, care acordau o importanta deosebita alimentatiei. Regularitatea meselor zilnice a devenit o exceptie, valabila, cel mult, spre sfarsitul de saptamana sau vacante. Micul dejun fie lipseste, fie este inlocuit de o cafea bauta la serviciu, in timpul unor discutii tensionate. Dejunul, la fel de grabit, este inlocuit de cateva preparate de tip “fast food”, iar cina, dupa o zi obositoare si agitata, constituie uneori cea mai abundenta dintre mese, suprasolicitand digestia si impiedicand odihna. Si iata cum, alimentatia, principalul proces fiziologic prin care fiinta umana se integreaza in mediu, nu isi mai indeplineste rolul. Dezechilibrele nutritive, cu toate consecintele lor patologice, digestive, metabolice, cardiovasculare si, nu in ultimul rand, neuropsihice, sunt din ce in ce mai frecvente.
Informatiile referitoare la alimentele potrivite pentru o nutritie sanatoasa, destul de raspandite in numeroase publicatii, pun accentul exclusiv asupra cantitatii de nutrienti si energie (sub forma de calorii) aduse de acestea, iar recomandarea numeroaselor regimuri de slabire rapida, pentru obtinerea unei greutati “ideale”, artificial standardizate, deruteaza. Reclamele comerciale insistente, ce recomanda dulciuri si bauturi racoritoare sintetice, atragatoare, dar lipsite de calitati nutritive, sporesc confuzia. Daca se tine seama si de accesul limitat sub aspect economic la principalele alimente de origine animala, recomandate in hrana zilnica, optiunile nutritionale neadecvate sunt si mai numeroase.
Avand in vedere piramida alimentelor si tinand cont de sfaturile specialistilor, un regim alimentar echilibrat trebuie sa contina:
· Paine, cereale, paste – 6-10 portii
· Vegetale, legume – 3-5 portii
· Lapte, iaurt, branzeturi – 2-3 portii
· Grasimi, uleiuri, dulciuri – folosire redusa
· Carne, oua – consum moderat, 2-3 portii
· Fructe – consum ridicat, 2-4 portii
Dar, ce este o portie? Iata:
· Grupa cereale (1 felie paine, o ceasca de orez, paste, cartofi)
· Grupa vegetale (1/2 ceasca legume, 1 ceasca vegetale crude)
· Grupa fructe (1 sau ½ sucuri sau compot)
· Grupa lactate (1 cana lapte, 30-60 g branza)
· Grupa carne, oua (30-60 g carne slaba, 1 ou, ½ ceasca fasole, 1 lingura unt).
Acest mod de alimentatie completeaza influentele negative ale stilului actual de viata, deteriorand starea de sanatate.
Important de retinut este faptul ca alimentele dintr-o grupa nu pot inlocui alimentele din alta grupa. Fiecare grupa de alimente, separat, aduce anumiti nutrienti de care organismul dvs. are nevoie. Deci, nicio grupa de alimente nu este mai importanta decat alta, urmand ca produsele alimentare sa fie selectate calitativ si cantitativ.
- 21/08/2014 02:40 - Legumele radacinoase compozitie beneficii si proprietati
- 30/07/2014 02:47 - Ciupercile produs alimentar terapeutic si dietetic
- 18/07/2014 01:02 - Avocado proprietati si beneficii ale acestui fruct magic pentru sanatate
- 15/07/2014 01:04 - Alimentele si congelarea lor rapida
- 11/07/2014 01:15 - Beneficii uimitoare asupra sanatatii prin consumul de pepene galben
- 15/06/2014 14:58 - Locul regimului alimentar in cadrul tratamentului
- 02/06/2014 04:10 - Orez cu lapte
- 11/04/2014 01:08 - Reteta budinca de mere
- 06/04/2014 10:37 - Casute din biscuiti
- 18/03/2014 15:16 - Supa de morcovi