Univers de copil

A+ R A-


Legea adoptiei - Capitolul VII - Dispozitii procedurale comune


Art. 67

(1) Instantele judecatoresti romane sunt competente sa judece cererile prevazute de prezenta lege daca cel putin una dintre parti are domiciliul in Romania.

(2) Instantele judecatoresti romane sunt exclusiv competente sa judece procesele privind incuviintarea deschiderii procedurii adoptiei interne, incredintarea in vederea adoptiei si incuviintarea adoptiei daca cel ce urmeaza a fi adoptat are domiciliul in Romania si este cetatean roman sau strain fara cetatenie.

 

(3) Cererile prevazute de prezenta lege sunt de competenta tribunalului in a carui raza teritoriala se afla domiciliul adoptatului. Cauzele pentru judecarea carora nu se poate determina instanta competenta se judeca de Tribunalul Bucuresti.

(4) Cererile de deschidere a procedurii adoptiei interne, cererile de incredintare a copilului in vederea adoptiei si cererile de incuviintare a adoptiei se judeca in prima instanta, potrivit regulilor prevazute de Cartea III - Dispozitii generale privitoare la procedurile necontencioase din Codul de procedura civila, cu exceptiile prevazute de prezenta lege.

(5) Hotararile prin care se solutioneaza cererile prevazute de prezenta lege nu sunt supuse apelului. Exercitarea recursului suspenda executarea.


Art. 68

Cererile prevazute la art. 67 alin. (3) sunt scutite de taxa judiciara de timbru si se solutioneaza cu celeritate.


Art. 69

Cererile prevazute la art. 67 alin. (3) se solutioneaza de complete specializate ale instantei judecatoresti, in camera de consiliu, cu participarea obligatorie a procurorului. Prezentarea de catre directie a raportului de ancheta sociala privind copilul este obligatorie. Art. 70

(1) Instanta poate administra orice probe admise de lege.

(2) La judecarea cererii referitoare la deschiderea procedurii adoptiei interne a copilului, precum si a cererii de incredintare in vederea adoptiei, ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani este obligatorie, iar la incuviintarea adoptiei copilului care a implinit varsta de 10 ani i se va solicita consimtamantul.

(3) Opinia copilului exprimata la judecarea cererilor prevazute de prezenta lege va fi luata in considerare si i se va acorda importanta cuvenita, avandu-se in vedere varsta si gradul acestuia de maturitate. In situatia in care instanta hotaraste in contradictoriu cu opinia exprimata de copil, aceasta este obligata sa motiveze ratiunile care au condus la inlaturarea opiniei copilului.

 

 

Legea adoptiei - Capitolul VIII - Registrul national pentru adoptii

Art. 71

(1) In scopul intocmirii si organizarii la nivel national a evidentei in materia adoptiei, Oficiul are obligatia de a intocmi si de a tine la zi Registrul national pentru adoptii.

(2) Registrul contine datele referitoare la adoptatorul sau familia adoptatoare, romane si straine, precum si cele referitoare la copiii pentru care a fost deschisa procedura adoptiei interne, pentru cei pentru care a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei, de incuviintare a adoptiei sau de declarare a nulitatii acesteia.


Art. 72

(1) In scopul intocmirii si organizarii de catre Oficiu a evidentei prevazute la art. 71, directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului transmite Oficiului copii ale urmatoarelor documente:

a) hotararea judecatoreasca prin care s-a incuviintat deschiderea procedurii adoptiei nationale;

b) hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei;

c) hotararea judecatoreasca de incuviintare a adoptiei;

d) hotararea judecatoreasca de declarare a nulitatii adoptiei;

e) atestatul eliberat potrivit art. 19 alin. (2).

(2) Documentele prevazute la alin. (1) se transmit in termen de 5 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti sau, respectiv, in termen de 5 zile de la data emiterii atestatului.

(3) Documentul prevazut la alin. (1) lit. e) va fi insotit de toate informatiile cu privire la persoanele sau familiile pentru care s-a emis atestatul.

 

Cantec pentru puiul de cuc

Cantec pentru puiul de cuc

Cantec pentru puiul de cuc   Va oferim spre lectura poezia “Cantec pentru puiul de cuc” scrisa de Victor Tulbure.   Vino, somnule, sa-mpresuri Crangurile date-n floare S-adormi cintezi, mierle, presuri Si duioasa lor cantare.  

Parinti si copii un test pentr…

Parinti si copii un test pentru doua generatii

Parinti si copii - un test pentru doua generatii   Despre contrastele, neintelegerile si conflictele dintre generatii, dintre parinti si copii, s-au spus si s-au scris mii si mii de lucruri. Chiar...

Poezia De martie

Poezia De martie

Poezia - De martie Vezi versurile poeziei „De martie”, scrisa de Constantin Scripca. Parcul mic, din cartier, Iata-l, inca e stingher ... Sta cu ochiul Semn sa-ti faca, Sa te-opresti putin din drum –

Legenda orasului Campulung Mus…

Legenda orasului Campulung Muscel

Legenda orasului Campulung Muscel Se vesteste ca pe la anul 1220, Negru-Voda voind a-si alege loc pentru domnie, in partile muntoase ale Tarii Romanesti, a mers pe apa vaii Raul-Targului, in...

Poezii de primavara scurte

Poezii de primavara scurte

Poezii de primavara scurte Poezii de primavara scurte in versuri sugestive si usor de retinut.   Primavara   In hora mii de flori se prind, Albinei oferind nectar, Razele soarelui se-ntind, Trezind la viata totul iar.