Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Urari sms si felicitari de Pas…

Urari sms si felicitari de Paste

Urari, sms si felicitari de Paste   Zilele sarbatorii de Paste sunt moment de fericire si implinire pentru noi, deoarece Domnul Iisus Hristos a inviat dupa ce s-a rastignit pentru noi, pentru...

Universul copiilor prin ochii …

Universul copiilor prin ochii pictorului Donald Zolan

Universul copiilor prin ochii pictorului Donald Zolan   Pictorul american Donald Zolan ne este cunoscut mai ales sub denumirea de “pictorul copiilor”. Donald Zolan a surprins si a redat, in picturile sale,...

Sa invatam sa desenam ghiocelu…

Sa invatam sa desenam ghiocelul

Să învăţăm să desenăm ghiocelul Învaţă, alături de noi, cum să desenezi un ghiocel, urmărind poezia de mai jos. E uşor de făcut, iar apoi poţi să îl colorezi.  

Legenda lui Dionysos

Legenda lui Dionysos

Legenda lui Dionysos   Dionysos (Dionis) pare sa fie cel mai tarziu sosit printre olimpieni, numarandu-se printre cei din a doua generatie de zei olimpieni. Nasterea lui Dionysos este frumos ilustrata de...

Ce trebuie sa contina bagajul …

Ce trebuie sa contina bagajul pentru maternitate

Ce trebuie sa contina bagajul pentru maternitate    Nasterea este unul dintre cele mai importante evenimente din viata unei familii. Pentru a evita stresul si sporirea emotiilor in momentul aparitiei contractiilor este...