Despre vitamine
Toata lumea a auzit vorbindu-se despre vitamine. Toata lumea consuma o anumita cantitate din aceste pretioase substante si cu toate acestea mai nimeni nu stie despre ce este vorba. Ce sunt aceste vitamine, la ce servesc ele, cand si cum trebuie introduse in organism!?
Pe vreme de frig se foloseste untura de peste (substanta care contine vitaminele esentiale A si D) si chiar ulei de morun (contine o mare cantitate de vitamine).
Untura de peste contine vitamina A, care favorizeaza cresterea si vitamina D, asa-zisa antirachitina. Mai ales in primii ani ai copilariei, daca dintr-un motiv oarecare aceste substante nu sunt introduce in organism, cresterea este tulburata profund. Organismele animale nu sunt intr-adevar in stare sa produca singure vitamine. Sinteza acestor substante se produce in plante, din care trec in corpul ierbivorelor si de la acestea la carnivore.
Importanta deosebita a vitaminelor reiese din urmatoarea experienta. Daca dam unor soareci tineri o alimentatie normala insa lipsita de vitamina A vedem ca dupa cateva saptamani cresterea se opreste, greutatea corpului incepe sa scada si apare o imbolnavire a ochilor, asa-numita xeroftalmie, care duce la orbire. Ceva mai mult, animalele devin mai receptive fata de bolile infectioase, decad din ce in ce mai mult si sfarsesc prin a muri. Daca insa introducem cantitatile necesare de vitamine, vedem ca starea lor se imbunatateste repede, cresterea revenind la normal si bolile infectioase se vindeca. La individul uman, lipsa vitaminelor cauzeaza aceleasi tulburari ca la animale. Aceasta o dovedeste de altfel si cele ce se intampla in unele tari – cum ar fi Japonia – in care populatia se hraneste aproape exclusiv cu orez si uleiuri vegetale, alimentatia carnata si intrebuintarea laptelui fiind aproape necunoscute. Cea mai mare cantitate de vitamine se gaseste in frunzele verzi ale plantelor, in produsele fiziologice ce servesc la alimentatia copiilor, adica in oua si in lapte si in uleiul de peste.
A doua vitamina extrem de importanta este cea insemnata cu litera D. Prezenta acesteia in alimentatia copiilor evita acele regretabile deformatii osoase cunoscute sub denumirea de rahitism. De altfel, ambele vitamine coexista in aceleasi substante, insa unele produse ca laptele si untul pot contine, mai ales in timpul iernii, o cantitate mai redusa de vitamina D. Lucrul acesta este bine de tinut minte, deoarece prezenta uneia din vitamine intr-un anumit aliment nu impiedica aparitia tulburarilor caracteristice pentru lipsa celeilalte vitamine. Astfel daca dam unor soareci o alimentatie continand exclusiv vitamina A, vedem ca dupa cateva saptamani animalele devin foarte sensibile la atingere, ca mersul lor devine nesigur, iar oasele li se deformeaza. Analiza chimica ne arata ca in aceste cazuri cantitatea de calciu din oase a devenit insuficienta pe cand cantitatea de apa este prea mare. Cresterea este deci tulburata profund. Daca insa intervenim dand animalelor alimente continand vitamina D, vedem ca ele incep sa se insanatoseasca deformatiile disparand si cresterea reluandu-si cursul normal. Vitamina D joaca un rol in procesul de regularizare al cantitatilor de fosfor din sange, a cantitatii de fosfor si a depunerii de calciu din oase.
Vitaminele joaca un rol covarsitor in alimentatia copiilor. Pentru adultul normal insa nevoia de vitamine nu este atat de mare si ea este de altfel perfect satisfacuta de alimentatia mixta obisnuita. Nu trebuie insa sa credem ca adultul se poate lipsi complet de ele. Mai ales persoanele debile, convalescente si in general toti cei ce au nevoie de o regenerare a tesuturilor, sunt obligati sa se alimenteze cu substante (cum ar fi ouale, laptele, untul, fructele cu coaja, legumele proaspete) care contin o cantitate mai mare de vitamine. Untura de peste (uleiul de ficat de morun), care contine vitaminele A si D in cantitati apreciabile, este de asemenea foarte indicata acestor persoane. Femeile care alapteaza trebuie neaparat sa se hraneasca cu alimente bogate in vitamine deoarece acestea trec in laptele cu care isi hranesc copiii si daca acest lapte este sarac in vitamine sanatatea micutilor este primejduita.
- 15/03/2018 22:05 - Luxatia dentara la copil
- 16/02/2018 01:42 - Ortodontia indreptarea si corectarea pozitiei dintilor
- 02/06/2017 00:33 - Sanatatea din lumina ochilor la copii
- 06/04/2017 00:23 - Dreptul la copilarie
- 09/01/2017 00:13 - Ce sunt hormonii
- 19/11/2016 00:26 - Sunetul si auzul la copii
- 22/08/2016 00:15 - Cresterea si dezvoltarea copilului diabetic
- 16/08/2016 00:41 - Luna august si influente asupra sanatatii
- 27/07/2016 00:16 - Calciul si dintii
- 23/10/2015 00:25 - Sistemul nervos