Univers de copil

A+ R A-


Despre ingrijirea copiilor, baile calde si reci la copii

Despre ingrijirea copiilor, baile calde si reci la copiiDeprindeti copiii cu frigul si caldura, cu vantul si soarele. Lipsiti-i de moliciunea si delicatetea asternutului, de rasfatarea la mancare si de nu vor fi frumosi sau delicati, vor fi zdraveni si rezistenti. Montaigne

In ceea ce priveste igiena, ca si orice lucru, sunt oameni grabiti si expeditivi. Pentru a “oteli” un copil, nimic nu e mai bun decat o baie, un dus rece, zic acesti oameni. Nu trebuie sa cocolosim copilul, apa rece sa-i dam si va fi frumos. Dar rezultatul care va fi?

Urmatoarea povestire dorim sa v-o aducem la cunostinta:

Un medic bavarez, doctorul Hecker, a avut ideea sa adreseze clientilor sai un chestionar din care vroia sa vada daca copiii care au fost supus de mici la o hidroterapie drastica sunt mai sanatosi decat aceeea care au fost de obicei obisnuiti cu o hidroterapie moderata.

Un mare numar de mame au raspuns, iar rezultatul anchetei a fost din cele mai hotaratoare: hidroterapia brutala este mai mult vatamatoare decat folositoare.

Intr-adevar, din copiii supusi la bai reci brusce 73% raceau la cea mai mica schimbare de temperatura, iar 81% au fost odata sau de mai multe ori bolnavi pana la varsta de 4 ani.

Dimpotriva, dintre copiii care au fost supusi la o hidroterapie moderata numai 38% au fost sensibili la frig, iar 47% au fost bolnavi.

Se stie, apa lucreaza mai energic asupra sistemului nervos decat asupra pielii. Fiorul si tremuratura pe care o simte sineva sub un dus rece ii vine de la sistemul nervos.

Dusul rece nu este bun si sanatos decat in conditia ca apoi reactia sa se faca bine si in liniste, iar asta depinde de sistemul nervos.

Astfel, in raspunsurile primite de medicul bavarez, foarte des mamele se plang ca in urma dusurilor, copiii au convulsii si nu pot dormi noaptea sau sunt tristi si plangaciosi. Sistemul lor nervos este prea fraged pentru o zguduitura prea violenta.

Asta inseamna oare ca nu trebuie sa facem dusuri copiilor? Nu, caci oricum intareste copilul. Dar trebuie sa procedam cu bagare de seama si gradat.

De la nastere, pruncul este imbaiat in fiecare zi cu apa calda. Cand se face de opt sau noua luni incepem a-l spala pe fata cu apa neincalzita. Apoi, incetul cu incetul, pe cand il vom spala pe fata il vom stropi putin si pe brate, pe piept, si asa mai departe. Dupa asta, vom incerca cu apa mai rece si in sfarsit cu apa rece.

Toate astea, bineinteles, au fost facute incetul cu incetul, asa incat copilul a ajuns de vreo cinci ani. Intr-o zi de vara mai calduroasa, luam copilul si-l invelim intr-un cearceaf muiat in apa, apoi il frectionam cu un prosop uscat, apoi repede il imbracam.

Anul viitor, inlocuim apa cu alta mai rece si, in sfarsit, ii putem face si un dus.

Necesarul zilnic de vitamine p…

Necesarul zilnic de vitamine pentru parinti si copii

Necesarul zilnic de vitamine pentru parinti si copii Permanent trebuie sa tindem spre o alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos. Pentru ca organismul sa aiba o buna functionare,...

Schimbarea la fata a Domnului …

Schimbarea la fata a Domnului traditii obiceiuri si superstitii

Schimbarea la fata a Domnului - traditii, obiceiuri si superstitii Pe data de 6 august a fiecarui an are loc una din cele mai importante sarbatori ale crestinatatii, respectiv...

Aforisme Ionel Bandrabur

Aforisme Ionel Bandrabur

Aforisme - Ionel Bandrabur Nu am spus niciodata ca nu am timp, pentru ca am viata. dar nu mi-as ingadui niciodata, sub nici un motiv, sa-l risipesc pe vanitati si nimicuri....

Libelula poezie

Libelula poezie

Libelula poezie   Vezi poezia “Libelula” scrisa de George Bera Aradeanu.   Trup de fluture subtire, Cu lungi aripi de alint, Stapanind intreaga fire, Peste lacul de argint,  

Febra la bebelusi si copiii no…

Febra la bebelusi si copiii nou nascuti

Febra la bebelusi si copiii nou-nascuti Febra nu este o boala, ci un simptom al altor boli ori un semn ca organismul se lupta cu o infectie. Am putea spune ca...