Univers de copil

A+ R A-


Despre depresie

 

Lumea devine literalmente gri atunci cand ne simtim deprimati, au descoperit oamenii de stiinta. Depresia are un efect asupra ochilor care face dificila detectarea contrastului alb-negru.

Oameni de stiinta din Germania au efectuat teste pe retina pacientilor, care au relevat acest efect – similar cu controlul contrastului la un televizor. Efectul a fost atat de relevant, incat acestia cred ca acest test poate oferi un mod obiect de masurare a nivelului depresiei.

Studiul, realizat de Dr. Ludger Tebartz van Elst si cercetatori de la Universitatea din Freiburg, a fost dat publicitatii in data de 20.07.2010 in revista Psihiatrie Biologica.

Dr. John Krystal, editorul revistei, a declarat: "Aceste date evidentiaza modalitatile profunde prin care depresia altereaza experienta cotidiana a fiecaruia dintre noi".

Poetul William Cowper spune ca: “varietatea e ceea ce ne condimenteaza viata”, dar atunci cand oamenii sunt deprimati, ei sunt mai putin capabili sa perceapa contrastele din lumea vizuala. Aceasta pierdere pare sa faca din lumea aceasta un loc mai putin placut.

Echipa germana a masurat raspunsurile electrice pentru a evalua activitatea de la nivelul retinei la doua grupuri de persoane, persoane deprimate si persoane nedeprimate.

Retina, in interiorul ochiului, contine celule sensibile, care transforma semnalele luminoase in mesaje nervoase, facand posibila vederea. Cercetatorii au descoperit ca pacientii cu depresie au pierderi dramatice in ceea ce priveste perceperea contrastelor in comparatie cu pacientii care nu sufera de depresie.

In cazul pacientilor depresivi nu s-a observat nicio diferenta in ceea ce priveste aceasta perceptie, chiar daca unii dintre ei luau antidepresive, iar altii nu.

S-a descoperit, de asemenea, o corelatie semnificativa intre nivelul de contrast perceput si gravitatea simptomelor depresive. Pacientii cu depresie accentuata au cele mai semnificative pierderi de perceptie la nivelul retinei.

Probele au fost atat de relevante, incat a fost posibil sa se faca distinctia intre pacientii cu depresie si voluntarii sanatosi, pur si simplu privind rezultatele testului.

Ca si testare suplimentara, "electroretinograma" ar putea oferi o modalitate mai eficienta de evaluare a starii de spirit a unui pacient decat simpla intrebare: "Cum te simti?", considera oamenii de stiinta.

Dr. Tebartz van Elst, a declarat: "Aceasta metoda ar putea deveni un instrument valoros pentru a masura in mod obiectiv starea subiectiva de depresie, cu implicatii profunde pentru cercetare, precum si pentru punerea diagnosticul clinic si tratamentului pentru depresie."

Sursa: Mail Online


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mesaje sms urari si felicitari…

Mesaje sms urari si felicitari pentru sarbatori de iarna

Mesaje, sms, urari si felicitari pentru sarbatori de iarna   Transmite un mesaj, un sms, o urare, o felicitare de sarbatorile de iarna: Craciun, Anul Nou, Revelion. In ziua nasterii Domnului, un...

Haina invizibila

Haina invizibila

Haina invizibila Ti-amintesti basmul scriitorului danez Hans Christian Andersen «Hainele cele noi ale imparatului?» In basmul acesta se spune ca doi sarlatani l-au pacalit pe un imparat si pe curtenii sai....

Ingandurarea lunii mai

Ingandurarea lunii mai

Ingandurarea lunii mai   Delectati-va citind poezia “Ingandurarea lunii mai” scrisa de Dumitru Eliade.   In ziua-n care m-asteptai Se-ngandurase luna mai   Si-ngandurarea ei trecea Incet, pe carele cu cai.

Pisoiul Miorlau e hotul

Pisoiul Miorlau e hotul

Pisoiul Miorlau e hotul Va oferim spre lectura poezia “Hotul” scrisa de Daniela Crasnaru. Pisoiul Miorlau e hotul de-aseara De la noi din camara.

Musca povestire

Musca povestire

Musca - povestire Va oferim spre lectura povestirea “Musca” scrisa de Sidonia Dragusanu. Din intamplare, ba sa spun drept si din curiozitate – ca asa sunt eu, imi place sa ma var...