Univers de copil

A+ R A-


De ce sta barza intr-un picior - basm

De ce sta barza intr-un picior basmIn vremurile stravechi oamenii nu ucideau niciodata pasarile. Nici nu le trecea prin minte ca pasarile ar putea fi mancate. De aceea pasarile nu se temeau de oameni, ba chiar ciuguleau seminte din palma.

Dar un negustor ambulant se rataci odata intr-o padure si multe zile-n sir nu putu gasi drumul catre nici un sat. Si cand era gata-gata sa piara de foame, prinse o gainusa salbatica si o manca.

Daca ajunse totusi in satul lui, povesti negustorul cui voia sa-l asculte ca cea mai gustoasa carne de pe lume e carnea de pasare. Si oamenii incepura atunci a vana pasari si prinsera a le manca.

Afland una ca asta, barza hotari sa se arate mai desteapta decat oamenii. Daca vedea un vanator, indata isi ascundea un picior sub aripa. Omul stia vine ca toate pasarile au cate doua picioare. Dar faptura aceea neobisnuita avea doar unul. Si, chibzuind atunci ca n-are in fata o pasare, ci cine stie ce alta vietuitoare neobisnuita, omul nu se atingea de barza.

Dar, intr-un rand, o barza a fost atat de prinsa de vanatoarea ei de broscute, incat n-a bagat de seama ca un om se ivise in departare. Omul insa, vazand ca barza fugea dupa broaste pe doua picioare, a prins pasarea lipsita de luare-aminte.

Si nemairabdand sa stie de ce culoarea-i pielea pasarii prinse, s-a apucat sa jumuleasca barza. Atunci barza si-a adunat puterile din urma si-a inceput a canta:

Eu sunt barza cea inalta,

Care stau intr-un picior

De ma iei cumva din balta

Pana-n seara ai sa mori!

S-a speriat omul si s-a gandit: mai stii, poate mi s-a parut numai ca fugea pe doua picioare! Poti sa stii? Mai bine sa-i dau drumul!

Si-a slobozit barza.

Atunci a inceput barza cat a zburat, s-a pus pe cele doua picioare, a jucat si a cantat vesela:

Eu sunt barza-ntr-un picior,

Insa am doua picioare,

Omule, din mine-usor

Doua zile ai mancare!

Cantand asa, barza s-a ridicat in vazduh, sub ochii omului uimit si si-a luat zborul.

De atunci au trecut mii si mii de an. Dar si-n zilele noastre, numai ce-l vad pe om, ca-ndata berzele prind a juca, necajindu-l si bucurandu-se ca o stramoasa de-a lor l-a pacalit candva cu atata iscusinta pe vanator.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Primavara magica imagini anima…

Primavara magica imagini animate

Primavara magica - imagini animate   Primavara magica ne bate la fereastra si aduce cu ea mirosul florilor si cerul senin. Ghiocei, narcise, zambile, branduse si alte minuni rasar pentru a vesti...

Felicitari si mesaje de Paste …

Felicitari si mesaje de Paste pentru catolici

Felicitari si mesaje de Paste pentru catolici Pastele este una din cele mai importante sarbatori, fiind prilej de liniste si bucurie alaturi de cei dragi. E perioada cand ne...

Sfantul Ilie carutasul Raiului…

Sfantul Ilie carutasul Raiului legenda biblica

Sfantul Ilie, carutasul Raiului legenda biblica   Sfantul Ilie (unul dintre cei mai cunoscuti profeti ai Vechiului Testament, fiul unui preot al Legii vechi) este sarbatorit anual pe data de 20 iulie....

Adolescenta si sportul

Adolescenta si sportul

Adolescenta si sportul Adolescenta reprezinta o etapa importanta din viata individului, caracterizata printr-o serie de mari transformari organice, morfo-functionale, neuro-endocrine, psihice, ce urmeaza perioadei copilariei si care se produce intr-o perioada...

Moduri de a manca si moduri de…

Moduri de a manca si moduri de a fi ca personalitate

Moduri de a manca si moduri de a fi ca personalitate «Omul este ceea ce mananca», spune un vechi dicton popular. Psihiatrii care se ocupa de aceasta problema sustin ca dictonul...