Univers de copil

A+ R A-


Datini si obiceiuri stramosesti la sarbatorile de iarna

Datini si obiceiuri stramosesti la sarbatorile de iarnaE frumos sa vezi pastrandu-se datinile si obiceiurile stramosesti. Negresit, progresul schimba zilnic viata societatii, dar in tarile cele mai civilizate se vad pana si azi unele obiceiuri care stau neschimbate dintr-o vechime departata. Ele sunt amintiri ale veacurilor ce s-au dus. Ele leaga generatiile ce au disparut cu cele ce traiesc azi. Ele sunt, am putea zice, o istorie vie vietii trecute.

Cand vin sarbatorile de iarna (Craciun, Anul Nou, Sf. Vasile etc.), cu placere ne asteptam sa vedem datinile si obiceiurile care ne incantau tare mult cand eram copii. Colindarile, cantecele, jocurile ce se fac cu prilejul acestor sarbatori sunt negresit primitive, nu se mai potrivesc cu gusturile si obiceiurile noastre. Dar, parca tocmai aceasta deosebire le da un mai mare farmec.

Si apoi, cine ne impiedica a da o perfectionare oarecare acestor vechi datini si obiceiuri? Lucrul s-a incercat de multe ori si a reusit foarte bine. Se canta, au loc serbari, se colinda pe la casele oamenilor si asemenea lucruri sunt un mod foarte ingenios de a pastra datinile si obiceiurile stramosesti.

Zilele dintre Craciun si Boboteaza sunt cele mai bogate in obiceiuri si datini foarte variate.

In ajunul Craciunului este “Buna dimineata”, obicei pur copilaresc. E apoi “Steaua”, datina religioasa, care aminteste de steaua ce a condus pe cei trie magi sa afe pe divinul prunc si “Vicleimul”, in amintirea orasului Betleem, productie de gen dramatic, cu scene multe si destul de interesante, la care s-a adugat mai tarziu elementul profan al jocului papusilor.

Vine Anul Nou. In ajun e “Colindul” si “Colindul cu plugul”, cantec de natura agricola, expunand toata viata plugareasca din anul intreg. Dimineata astepti sa vina copilasii cu “Sorcova” si sa-ti ureze an bun si norocos. La urma iata si pe tiganii cu “Vasilca”, asezata frumos pe farfurie, cerand si ei:

Doi trei galbeni infloriti

Si-un colac

De grau curat

Sa-l avem pentru mancat;

Sub colac vadra de vin

C-asa-i legea din batrani

Din batrani, din oameni buni.

Aceste obiceiuri si datini, asa cum se mai afla inca azi, trebuie pastrate, caci ele infatiseaza un punct caracteristic al vietii noastre nationale romanesti.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Vitamine si elemente nutritive…

Vitamine si elemente nutritive recomandate in timpul sarcinii

Vitamine si elemente nutritive recomandate in timpul sarcinii In timpul sarcinii e nevoie de o nutritie adecvata. Nevoile de elemente nutritive (vitamine, minerale, aminoacizi si unii acizi grasi) cresc sensibil in...

Cocosul confectionat din ou

Cocosul confectionat din ou

Cocosul confectionat din ou Cocosul confectionat dintr-un ou este o frumoasa decoratie pentru masa de Paste si o surpriza. Evident, acesta este realizat dintr-un ou golit de continut si fasii de hartie...

Examinarea psihiatrica la copi…

Examinarea psihiatrica la copii cu deficiente mintale

Examinarea psihiatrica la copii cu deficiente mintale face referire la examinarea psihiatrica a copilului deficient mintal, pentru perioade de varsta cu caracteristici psihologice proprii, respectiv 0-3 ani si 3-15 ani.

Fantana din Arges a Mesterului…

Fantana din Arges a Mesterului Manole

Fantana din Arges a Mesterului Manole Va oferim spre lectura poezia “Fantana din Arges”. Fantana din Arges este cunoscuta drept fantana Mesterului Manole, fiind situata aproape de...

Poezii de iarna pentru copii

Poezii de iarna pentru copii

Poezii de iarnă pentru copii   Vezi câteva poezii de iarnă pentru copii. Sunt plăcute şi uşor de învăţat.   Iarna blajină de Tudor ArgheziIarna blajinăA intrat în voi, întâi, ca o luminăPreacinstită,...