Univers de copil

A+ R A-


Cum sa vopsim ouale de Pasti in culori naturale

Orice gospodina vopseste oua de Paste si doreste sa faca acest lucru cat mai natural pentru a obtine culori naturale si a le consuma cat mai sanatos, fara coloranti si vopsele. In afara de rosu, sunt intrebuintate si alte culori (galben, verde, albastru, etc.). In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam cateva culori naturale pentru ouale de Pasti ce pot fi obtinute prin diverse tehnici, folosind fructe, legume sau condimente.


Traditia spune ca e bine sa vopsim ouale de Paste in Joia Mare din Saptamana Patimilor. Cea mai frecventa culoare e cea rosie, desi gospodinele prefera sa aiba pe masa de Paste oua in diferite culori, astfel incat totul sa fie cat mai vesel. Evident, e bine sa nu apelam la vopsele pe baza de substante chimice ce se gasesc in comert, ci sa optam – pe cat e posibil – la ingredinete naturale. Culorile nu vor fi la fel de intense, insa ouale vor fi mai sanatoase pentru consum.

Rosu – coji de ceapa rosie, sfecla rosie, radacina de papadie, suc de rodii, sunatoare, cirese conservate in sirop, floare de bujor rosu, zmeura, scrotisoara, scoarta de arin rosu, pojarnita, scoarta de paduret si sovarv, paprika (rosu caramiziu).

Galben – culoarea galben se poate obtine natural prin urmatoarele plante: musetel, coada soricelului, patrunjel, coaja de mar, coaja de lamaie, coaja de portocale, flori de galbenele, turmenic, scoarta sau frunza de paduret acru – specie de mar salbatic, romanita, sofran, rachitica, laptele cainelui (galben-verzui), morcovi (portocaliu).

Albastru – frunze de varza rosie, dedita, floarea soarelui sau seminte de floarea soarelui fierte cu bors acru si piatra vanata.

Violet – flori violete, flori de hibiscus, afine, vin rosu, fruncte de padure, suc de grapefruit rosu, suc de struguri negri.

Verde – menta, spanac, iarba, frunze de mesteacan, rozmarin, isop, dedita, samanta si samburi de floarea soarelui, brandusa, ruja neagra, urzici.

Maro – frunze de tataneasa, boabe de ienupar, fenicul, ceai negru, cafea, frunze de nuc, seminte de marar.

Pastrand traditia, ouale vopsite de Paste simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos care s-a deschis atunci cand Acesta a inviat din morti. De aici si obiceiul de a ciocni ouale, insotite de expresiile: “Hristos a inviat!”, “Adevarat a inviat!”. Cu siguranta, culoarea rosie aminteste de sangele scurs pe cruce pentru mantuirea lumii, asa cum spune si legenda. Dar, colorarea pentru ouale de Paste e mult mai veche decat crestinismul, amintind de fecunditate, creatie si echilibru. In prezent, vorbim despre o arta a vopsitului oualor de Paste, cu ajutorul culorilor din plante si a vopselelor din comert.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poveste despre zebra

Poveste despre zebra

Poveste despre zebra Va oferim spre lectura povestea “Zebra” scrisa de Iuliu Ratiu. Cand a intrat pe usa, 35 de perechi de ochi (ba, chiar, 36, daca...

Pamantul romanesc

Pamantul romanesc

Pamantul romanesc Noi suntem un singur neam, cu o singura limba, cu un singur rand si un singur dor. Precum crengile iesite dintr-o singura tuplina se deosebesc, asa si noi. Dar,...

Laptele de vaca in alimentatia…

Laptele de vaca in alimentatia bebelusului

Laptele de vaca in alimentatia bebelusului Bogate in calciu, vitamine si proteine, produsele lactate par la prima vedere solutia practica si sanatoasa pentru a obisnui treptat copilasul cu alimentele...

Mos Nicolae 2016

Mos Nicolae 2016

Mos Nicolae 2016 Mos Nicolae soseste an de an pe 6 decembrie, fiind o personificare populara a timpului trecut si imbatranit, dar darnic, bun la suflet, generos si credincios. Toti...

Poezia Cantec de primavara

Poezia Cantec de primavara

Poezia - Cantec de primavara   Va oferim spre lectura cateva versuri inmanunchiate sugestiv in “Cantec de primavara”, scrise de George I. Breazu.   Drag mi-e primavara-n crang Cand ies ghioceii Si pe plaiuri verzi sa...