Cum dorm animalele
Pe vremuri se credea ca unele animale nu dorm niciodata. Dar, poate ati auzit despre legenda privind elefantul lui Ludovic al XIV-lea, despre care de spune ca timp de 5 ani nu s-a culcat. De fapt, elefantul dormea in picioare, sprijinindu-se pe colti. Zoologii contemporani explica ca elefantul lui Ludovic al XIV-lea nu se culca. Se stie ca elefantii traiesc in grupuri si pentru ca din pozitia de culcat se scoala foarte greu, isi asigura intotdeauna o straja de nadejde, inainte de a se aseza sa doarma. Cum elefantul lui Ludovic al XIV-lea era singur s-a temut sa se culce, deoarece in caz de pericol nu avea cine sa-l trezeasca. Adevarat, el nu era amenintat de nici un pericol, dar instinctul si-a spus cuvantul.
Intr-un mare circ american, din cel 25 de elefanti, intotdeauna 5 il pazeau pe cei ce dormeau. De obicei, la fiecare ora se culcau cate 2 elefanti, dar nu inainte de a se scula doi dintre cei ce dormeau. Dresorii lor au observat ca cei ce stateau de paza nu erau pusi niciodata in situatia de a-i trezi pe elefantii care urmau sa le ia locul. Ei se sculau singuri. Cand un elefant nu se scula la timp, cu el era ceva in neregula. Se spune ca elefantului ii sunt suficiente 4 ore de somn. Ceea ce e si mai interesant e faptul ca de straja stau doar «barbatii».
Animalele au nevoie de somn in aceeasi masura ca si oamenii, doar ca acestea isi adapteaza somnul la stilul de viata. Astfel, pasarile, in marea majoritate a cazurilor, dorm in picioare. Un “mecanism” solid le tine bine fixate pe craca. La fel de bine, insa, se cunoaste ca multe pasari dorm pe apa. Deseori, gheata «captureaza» lebedele sau gastele salbatice care dorm pe apa. Si pescarusii dorm pe apa, desi se sustine ca ei dorm si in timpul zborului, la fel ca albatrosii. Totusi, somnul in zbor nu este atat de odihnitor.
Un interesant stil de somn s-a intalnit la foci. Acestea nu au perioade determinante pentru somn. Dorm des si cate putin. Foca inchide ochii si se lasa lin in fundul apei, apoi iese la suprafata si repeta miscarea. Femela si masculul executa acest «ritual» al somnului in sens contrar. In timp de femeia urca la suprafata, masculul coboara la fund si asa continua timp de jumatate de ora (dupa cum am mai spus, mai multe jumatati de ora din zi si noapte).
In timp ce majoritatea animalelor se culca unde se nimereste, maimutele sunt extrem de pretentioase. Ele cauta confort si nu precupetesc nici un efort pentru a-si pregati culcusul. Gorila este in stare sa colinde o zi intreaga in cautarea crengilor si plantelor din care sa-si faca un pat moale. Si urangutanii iubesc confortul, dar sunt mult mai prudenti decat gorilele. In timp ce acestea dorm la inaltimi mici, urangutanii isi aseaza paturile foarte sus. Gorilele dorm in «familie», in schimb urangutanii sunt mari individualisti si nu accepta sa-si imparta patul. Dormind la mari inaltimi, urangutanii n-au nevoie de straja. La gorile, situatia e alta. Fiind expuse unor atacuri, acestea isi asigura, intotdeauna, o paza buna.
Chiar si neobositele furnici dorm. Dorm putin, e adevarat, doar vreo 3 ore, dar adanc. Cand se trezesc, isi intind pe rand picioarele si schiteaza ceva foarte asemanator cu cascatul la oameni.
Iata o scurta lista cu durata de somn a unora dintre animale:
· Cainele, delfinul, cimpanzeii, babuinii, ariciul - 10 ore;
· Cartita, porcusorul de Guineea - 9 ore;
· Castorul, vulpea, jaguarul, iepurele, rata - 11 ore;
· Delfinul, foca - 7 ore;
· Girafa - 2 ore;
· Gorilele, hamsterii - 14 ore;
· Leul, lupul, ratonul, sobolanul, chinchila - 13 ore;
· Liliacul maro - 20 ore;
· Maimutele Aotus - 17 ore (sunt primatele care dorm cel mai mult);
· Magarul, calul - 3 ore;
· Pisica de casa, veveritele, gerbilul - 15 ore;
· Pitonul - 18 ore;
· Tigrul - 16 ore;
· Omul, porcul - 8 ore;
· Vaca, oaia, capra, elefantul - 4 ore.
De asemenea, s-a stabilit ca si animalele viseaza. Cand visele sunt tulburi, ele se agita si urla. Elefantii au vise foarte agitate. In schimb, atunci cand viseaza frumos, ei sforaie cu intensitatea unei explozii.
- 28/01/2014 19:35 - Neobosita ciocanitoare tobosarul padurilor
- 27/01/2014 12:41 - Pestii zburatori
- 25/01/2014 14:46 - Pisica si omul
- 24/01/2014 13:17 - Din viata maimutelor
- 24/01/2014 02:46 - Ursii din Alaska
- 21/01/2014 14:20 - Sequoia arborii gigantici nemuritori
- 21/01/2014 14:17 - Despre conifere
- 20/01/2014 18:20 - Medicina in Egiptul antic
- 19/01/2014 01:12 - Inventiile intre eroare si amatorism
- 18/01/2014 19:31 - Suferintele oamenilor celebri