Univers de copil

A+ R A-


Cracovia - capitala medievala a Poloniei

Situata in valea Vistulei superioare, Cracovia (219 m) altitudine este astazi capitala de voievodat si totodata orasul cu cea mai mare rezonanta istorica si culturala din sudul Poloniei. Fosta capitala a acestei tari, el a devenit de-a lungul timpului un veritabil tezaur de arta, centru al stiintei, oglinda a culturii nationale, oras invaluit in legende vizitat anual de sute de mii de turisti. El este totodata unul dintre putinele orase din Polonia in care inestimabilele opere de arta nu au fost distruse in timpul ultimului razboi mondial.

Cracovia capitala medievala a Poloniei

Despre aceasta fosta cetate de scaun marele scriitor polonez Adam Mickiewicz credea ca este o “Roma slava”, iar un confrate al lui, Wincenty Poll, scria ca este un loc al pietrelor vii. Turistul poate vizita la Cracovia 711 monumente, dintre care 11 fac parte din grupa valorica O – (in timp ce in intreaga tara sunt in total 52) si 60 facand parte din grupa imediat urmatoare.

Prima stire despre acest oras incarcat de istorie o gasim in descrierea calatoriei lui Ibrahim Ibn Jakub intreprinsa in Europa centrala si dateaza din anii 960-965.

Vizitand Cracovia nu poti sa nu ramai impresionat de orasul vechi, un veritabil ansamblu urbanistic medieval. In centrul acestula se intinde Piata Principala, cea mai mare piata publica din Europa medievala. Ea este dominata de cladirea Postavarilor ridicata de aceasta breasla in secolul al XIV-lea. Reconstruita dupa un incendiu, in stil renascentist, ea gazduieste azi Galeria de arta poloneza unde pot fi vazute picturi si sculpturi din perioada 1764 si sfarsitul secolului al XIX-lea. Aceasta galerie este de fapt o sectie a Muzeului national, unul dintre cele mai vechi si mai bogate din intreaga Polonie. Colectia nationala de arta de la Wawel (fosta rezidenta a regilor polonezi) este vizitata anual de circa 2 milioane de turisti. Initial construit in stil gotic, ulterior transformat in stilul Renasterii, castelul a fost restaurat in perioada postbelica de 21 de ani.

In cele 71 de sali ce cuprind un spatiu de 7.070 m patrati, iubitorii artelor pot vedea celebre colectii de goblenuri, de mobila veche (italiana, franceza, poloneza, olandeza, spaniola), panze si fresce, capodopere ale maestrilor italieni, olandezi si polonezi, colectii de ceasuri si portelanuri. Tot aici se afla expuse trezoreria coroanei regale, o bogata colectie de arme, una din cele mai mari colectii de corturi turistice din lume. Parasind acest muzeu coplesitor, nu senzatia ca nu am vazut decat o mica suprafata la frumusetile artistice ale Cracoviei, ne indreptam spre Muzeul Czartoeyski unde se afla trei mari bijuterii artistice: “Doamna de hermina” de Leonardo da Vinci, “Fecioara cu fiul” de Viceonzo Catena si “Milosul Samaritanin” de Rembrandt, dar si o bogata colectie de manuscrise si autografe ale lui B. P. Hasdeu, Nicolae Iorga, P. P. Panaitescu, I Carfa, etc.

Pana a ajunge la Universitatea Jagiellona, una din cele 12 institutii cracoviene de invatamant superior, ne amintim ca aici s-a tiparit in 1573 prima carte in limba scrisa de Biernat din Lublin. Universitatea a fost infiintata in 1363. Constructiilor vechi, ridicate in stil gotic, li s-au alaturat de-a lungul anilor altele noi. Printre curiozitatatile aflate in incinta de la Collegium Maius se numara sala Alchimia unde, dupa legenda, ar fi studiat doctorul Faust al lui Goethe, un glob de aur din 1510, pe care era insemnata America, o sala unde Nicolaus Copernic a audiat o serie din cursurile sale. Tot pe aici a trecut si Ioan Houterus, si poate ca si alti turisti de azi, ce raman si viziteaza acest loc cu placere, plecand din Cracovia, aceasta capitala a sufletului polonez, cu dorinta arzatoare de a revizita.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mesaje de Craciun noi si amuza…

Mesaje de Craciun noi si amuzante

Mesaje de Craciun noi si amuzante Vezi mesaje de Craciun noi, amuzante, haioase, pentru prieteni. E Craciun! Este divin! Ne uitam pe geam afara … Prin zapada Mosul zboara? … Ni...

Ghicitori despre vulpe

Ghicitori despre vulpe

Ghicitori despre vulpe   Află câteva ghicitori despre vulpe, unul din cele mai populare animale.  

Evolutia istorica a ochelarilo…

Evolutia istorica a ochelarilor

Evolutia istorica a ochelarilor Istoria ochelarilor se pierde in trecutul indepartat. Este foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa se faca afirmatii certe despre data aparitile lor. Romanii cunosteau notiunea proebitiei,...

Maxime si citate celebre despr…

Maxime si citate celebre despre Craciun

Maxime si citate celebre despre Craciun   Ce este Craciunul? E o intrebare simpla si, dincolo de faptul ca reprezinta sarbatoarea nasterii pruncului Iisus Hristos, Craciunul poate fi definit in mod diferit,...

Unirea principatelor in istori…

Unirea principatelor in istorie romanilor

Unirea principatelor in istorie romanilor Cultul patriotismului are zilele sale de sarbatoare pe care trebuie sa le praznuiasca toti oamenii tarii, fiindca ele intretin acea legatura tainica intre sufletul celor...