Univers de copil

A+ R A-


Copiii, sensul vietii

Intr-o definitie sentimentala, Balzac spunea: “un copil este poemul a doua vieti. El reprezinta trecutul si viitorul lor.” Pe foaia pe care desenase silueta unui copil, intr-o tulburatoare evaluare a universului copilariei, dar si a vietii, Brancusi nota: “Cand nu mai suntem copii, suntem deja morti.” La randul sau, filosoful si scriitorul contemporan grec Constantin Tsatsos ne indeamna: “Priveste viata in straturi, in componentele ei: o ingramadire de lesuri printre care se ascund, uneori, diamante. Priveste-o in intregul ei: bunul cel mai de pret!”. Si, parafrazand acest gand, nu se poate sa nu admitem faptul ca diamantele vietii pot fi indentificate cu copiii. Pentru fiecare familie, dar si pentru intreaga lume. Copiii reprezinta viitorul, reprezinta conditia sine qua non a continuitatii noastre in timp. Rolul major al factorilor demografici in dezvoltarea economica si sociala a umanitatii este astazi unanim recunoscut. Legatura complexa si reciproca dintre dezvoltarea economica si sociala si evolutia fenomenelor si proceselor demografice este considerata drept o corelatie fundamentala in evolutia societatii. Problemele populatiei constituie un factor fundamental al planificarii dezvoltarii.

Procesele de dezvoltare tin cont de legaturile complexe care unesc populatia, resursele, mediul inconjurator, dezvoltarea. In acest cadru general, sa accentuam faptul ca politica demografica profund umanista, realista, promovata, porneste de la adevarul profund ca populatia, omul, reprezinta avutia suprema a tarii.

Omul, privit ca intreg, ca ansamblu de fenomene, mecanisme, relatii pe plan biologic, fiziologic, fizic, psihic, social, moral, cultural, reprezinta elemental major. Omul modern isi sporeste cunostintele asupra mediului inconjurator, este in continua cautare, miscare, din punct de vedere spiritual, intelectual. Omul, fiinta ganditoare, sentimentala, sociala, nu poate fi privita doar ca o veriga a marelui ciclu biologic ce guverneaza natura, ne atrage atentia un apreciat sociolog, medic si demograf.

Omul poate sa influenteze mediul sau, poate sa-l modifice conform intentiilor sale. Singur omul construieste modelele de comportament, mediteaza asupra formei vietii sale sociale, isi supune comportarea sa regulilor si idealurilor societatii. La fel cum natura l-a inzestrat pe om cu dragostea de viata pentru conservarea propriei finite, la fel dragostea pe care se intemeiaza cuplul a fost sadita in noi pentru conservarea speciei umane. Viata omului, energiile sale instinctuale sunt si trebuie modelate de normele culturale ale timpului si societatii.

Problemele comportamentului demografic trebuie intelese ca un comportament complex (de ordin biologic, psihologic si social) de necesitati definite, integrate intr-o suprastructura culturala. Efectele suprastructurii culturale constituie regulile sociale in raport cu impulsurile instinctive ale omului. A cunoaste raporturile acestor campuri de energie, reprezentate de societate, morala, instinct, inseamna a contura traseele corecte ale cercetarii ce vizeaza demografia, implicit comportamentul demografic.

Solidaritatea “templului” reprezentat de familie este asigurata si de existenta copiilor. Preventiv, am aminti oricarei viitoare mame faptul ca fumatul, alcoolul, medicamentele luate fara recomandarea expresa a medicului in primele trei luni de sarcina reprezinta agresori potentiali ai sanatatii viitorului copil.

Daca copiii pot fi identificati cu diamantele vietii, sa aparam, asadar, integritatea caracterelor lor.

Evolutia inaltimii bebelusilor…

Evolutia inaltimii bebelusilor in primele 12 luni

Evolutia inaltimii bebelusilor in primele 12 luni    Nimic nu este mai fascinant si mai important pentru un parinte decat sa-si vada micutul crescand, sa fie partas la progresele facute de acesta....

Camila corabia desertului

Camila corabia desertului

Camila - corabia desertului Camila este facuta pentru arab. Ea este servitorul credincios si bogatia lui, ea este corabia cu care strabate intinsele pustiuri. De aici deriva si denumirea...

Parinti si tipologii parentale…

Parinti si tipologii parentale

Parinti si tipologii parentale   Exista mai multe modalitati si strategii diferite de raportare a parintilor la proprii lor copii, iar acest fapt duce la conturarea unor efecte educative specifice asupra...

Legenda ghiocelului de Gheorgh…

Legenda ghiocelului de Gheorghe Antohi

Legenda ghiocelului de Gheorghe Antohi    Legenda ghiocelului în versuri de Gheorghe Antohi.    Un îngeraş coboară lin Printre luceferi, printre stele. Pe ceru-albastru, cristalin, Părea năframă cu mărgele.

Sfarsit de clasa intai

Sfarsit de clasa intai

Sfârşit de clasa întâi   Clasa I de Gorga Cezarina   Îmi amintesc cu drag, Acum aproape-un an Septembrie era la jumătate Şi şcoala a-nceput pe neaşteptate.