Univers de copil

A+ R A-


Chimia - stiinta experimentala

chimia stiinta experimentalaChimia este una din ramurile stiintelor naturii – alaturi de matematica, fizica si biologie. Mai mult ca oricare stiinta a naturii, chimia este legata de tot ceea ce ne inconjoara.

Viata oricarei celule vii nu ar fi posibila fara interventia unor procese chimice. In atmosfera, in mari sau oceane, pe sol sau un adancul pamantului se produc necontenit procese chimice care asigura lumii existenta pe care o are. In plus, omul a invatat sa reproduca aceste procese in uzine sau laboratoare, sa descopere o multime de alte procese, care nu au loc in mod natural si care sa-i asigure materialele de care are nevoie si pe care nu le poate gasi in natura.

Prin chimie, omul si-a facut viata placuta, si-a inteles propria viata, s-a inarmat fata de vitregiile existentei sale viitoare. In ultimii ani, a crescut interesul si dorinta oamenilor de a intelege fortele majore care le controleaza viata. Ei isi dau din ce in ce mai mult seama de importanta intelegerii si aprecierii la justa lor valoare a fortelor naturii si a caracterizarii corecte a lumii materiale.

Chimia moderna a contribuit substantial la cresterea calitatii vietii, prin elaborarea in conditii avantajoase a unei game largi de materiale: materiale plastice, sapunuri, detergenti, medicamente, alimente prelucrate, ingrasaminte, combustibili nucleari, etc.

Chimia este o stiinta experimentala. Experimentul este o intrebare pusa naturii. Experimentatorul are nevoie neaparat, si inainte de toate, de doua “instrumente”: ochi patrunzatori, care inregistreaza toata diversitatea aspectelor manifestate in cursul diesfasurarii unui fenomen studiat, capacitatea de a patrunde in esenta celor constatate.

Iata cateva momente din evolutia chimiei ca stiinta.

De-a lungul mileniilor, cu mult inaintea aparitiei chimiei ca stiinta experimentala si teoretica, oamenii au acumulat prin experienta lor de zi cu zi, un vast material de cunostinte si procedee in legatura cu transformarea substanteor din natura. Este de ajuns sa enumeram cateva dintre cele mai vechi inventii si descoperiri pentru a ne da seama ce au insemnat ele in istoria civilizatiei omenesti: extragerea cuprului din minereuri, fabricarea bronzului, obtinerea fierului, producerea otelului, hartia, fabricarea vopselelor, tabacitul pieilor, obtinerea pergamentului, vinul si otetul, uleiul de masline si alifiile si plasturii de leac preparati cu rasini naturale. Nimeni nu poate asocia un nume de inventator vreuneia din aceste creatii ale geniului uman.

Practica transformarii substantelor din natura s-a imbogatit o data cu nasterea si perfectionarea mestesugurilor. In metalurgie, in productia materialelor de constructie, in tesatorie si vopsitorie se gasesc inceputurile si prima epoca de dezvoltare a practicarii pe scara larga a chimiei. Din experienta de milenii a vechilor popoare s-au nascut primele idei despre substante si transformarile lor.

Filozofii greci au incercat sa explice natura substantelor si pe cea a transformarilor acestora – prin existenta unor principii fundamentale. Chimia a luat nastere, se crede, in secolul al II-lea d.Hr., in Alexandria.

Arabii sunt cei care au dat numele alchimiei – “arta a transformarii substantelor”.

In cadrul chimiei evului mediu – alchimia – se continua si se argesc practicile mestesugaresti ale antichitatii, de obtinere a unor produse ca: sticla, coloranti, metale, etc. Denumirea de alchimie este legata insa si de prezentarea gresita a activitatii – in directia transformarii metodelor in aur, prin intermediul “pietrei filosofale” si a obtinerii unui medicament universal, “elexirul vietii”. Achimistii au introdus metoda de lucru numita “experiment”, obtinand unele substante cum ar fi: alcoolul, acidul azotic si unele saruri. Chimia, ca stiinta, a putut aparea, si s-a nascut efectiv, abia atunci cand s-a demosntrat experimental lipsa de temei a teoriei alchimistilor.

Doua progrese marcheaza inceputurile chimiei ca stiinta. Ele sunt descoperirea oxigenului in 1774, facuta de F. Piestley si elucidarea ulterioara a sensului adevarat a arderii, apartinandu-i lui A. L. Lavoisier. Ansamblul cunostintelor care constituie chimia a fost creat de oameni care au incercat sa inteleaga si, pe cat posibil, sa controleze lumea materiala, iar dupa spusele marelui Galileo Galilei: “Cercetarea alcatuirii lumii este una dintre cele mai marete si mai nobile probleme puse de natura”.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Tu esti primavara mea poveste …

Tu esti primavara mea poveste curiozitati si discutii

Tu esti primavara mea - poveste, curiozitati si discutii Va oferim spre lectura povestea “Spune-mi, mama, spune-mi, spui?” scrisa de Luiza Vladescu. -          Cine oare-a lustruit trunchiurile copacilor si ramurile, cine?

Tulburarile de comportament si…

Tulburarile de comportament si dificultatile scolare

Tulburarile de comportament si dificultatile scolare Tulburarile de comportament constituie una dintre cele mai complexe forme de dificultate scolara, amplu abordata in literatura de specialitate, din multiple puncte de vedere, ceea...

Fiul lui Penes Curcanul

Fiul lui Penes Curcanul

Fiul lui Penes Curcanul Va oferim spre lectura poezia “Fiul lui Penes Curcanul” scrisa de D. C. Ollanescu. Tu m-ai nascut pe cand batea La...

Fabula Albinele si ursul

Fabula Albinele si ursul

Fabula - Albinele si ursul Fabula “Albinele si ursul” de Fay Andras (1786-1864)   In scorbura unui copac, S-a asezat un stup de-albine, Si-un urs greoi precum un sac Tot astepta, gandind in sine: “Ce miere...

Culorile soarelui

Culorile soarelui

Culorile soarelui Va oferim spre lectura poezia “Culorile soarelui” scrisa de P. Stelian. Picteaza soarele sprintar, Cu albastru, bolta de clestar, Cu roz, petala de maces, Cu rosu, fructul de cires, Cu galben,...