Univers de copil

A+ R A-


Cascatul - fenomen si cauze

Cascatul fenomen si cauzeCascatul este un act reflex motor prezent la om de cand lumea si pamantul. Si cine n-a cascat in viata lui? De obicei, omul casca atunci cand ii e somn sau cand ii vorbeste cineva de lucruri care nu au nicio noima pentru el. Nu intotdeauna cascatul e semn de somn sau plictiseala. Ce mai des, insa, cascatul indica o stare de oboseala a organismului .

Cascatul poate fi datorat unei boli, mai grea sau mai usoara. De exemplu, in bolile de stomac. Cei care mistuie greu, casca uneori cate un ceas-doua ceasuri dupa ce au mancat.

Alteori, o slabiciune prea mare care aduce dupa sine lesinuri face pe om sa caste.

Cascatul e molipsitor; nu insa ca sa se ia ca o boala sau e vreo molima de cascat, ci cel care vede pe altul cascand, casca si el fara sa vrea. Vorba aceea din poveste: “Ce umbli din pom in pom ca si cascatul din om in om?”

Cascatul cauzat de somnolenta poate fi adesea contracarat prin consumul de apa. E lucru demonstrat, deshidratarea este o cauza comuna a oboselii. In cazul in care simtiti nevoia de cascat, luati cateva inghitituri de apa, iar senzatia va trece. Daca va aflati intr-o incapere inchisa si neaerisita si incepeti sa cascati, cel mai bine ar fi sa iesiti cateva minute pentru a lua o gura de aer. Cascatul o sa inceteze aproape instantaneu. Reactiile sunt firesti: neprimind suficient aer, creierul incearca sa gaseasca modalitati de a-l procura. Prin cascat, omul inhaleaza cantitatea de aer necesara oxigenarii creierului.

E bine ca atunci cand nu ne putem stapani cascatul, sa luam seama sa nu cascam prea tare ca sa nu ne scrantim falca de jos – lucru care se intampla uneori. Aceasta scranteala a falcii e foarte neplacuta si nu rare ori, falca pusa la loc, se scanteste iar la o cascatura mai puternica sau cand deschidem gura prea tare.

Cascatul apare si in afectiuni precum anemia ori hipotiroidia.

Cascatul apare si ca reactie a organismului la anumite medicamente, cum sunt cele care trateaza alergiile, anxietatea ori depresia.

Daca acesta are loc mai mult de o data pe minut si se succese rapid, e vorba de o diminuare a nivelurilor de oxigen din sange, asociata lipsei de aer proaspat. La un cascat exagerat, excesiv, cauzele medicale pot fi diverse: epilepsie, encefalita, malformatii cardiace, encefalita, tumoare cerebrala, etc. In asemenea cazuri, cascatul este insotit si de ameteli, lesin, palpitatii, greata. Cascatul repetat, asociat cu somnolenta, stare de plictiseala si lipsa de oxigen poate sa devina o problema majora. Nu mai stati pe ganduri si apelati de urgenta la un medic.

E bine, deci, ca cel care sufera de cascaturi fara rost, adica dupa masa sau cand nu e ostenit, sau nu-i e somn, sa intrebe pe doctor care e pricina cascatului lui prea des.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Horoscopul dragostei pentru an…

Horoscopul dragostei pentru anul 2014

Horoscopul dragostei pentru anul 2014   Afla horoscopul dragostei pentru anul 2014. Afla ce va rezerva astrele pentru anul viitor si care sunt prezicerile pentru casa relatiilor sentimentale si casa casniciei pentru...

Chihlimbarul intre legenda si …

Chihlimbarul intre legenda si realitate

Chihlimbarul - intre legenda si realitate O legenda a tarilor batice spune ca Freya, zeita dragostei si a fertilitatii, care avea o mare slabiciune pentru bijuterii, a zarit intr-o zi, cand...

Veniti romani Mirela Manescu F…

Veniti romani Mirela Manescu Felea si C Burde

Veniti romani - Mirela Manescu Felea si C. Burde   Va prezentam versurile si muzica pentru “Veniti romani”.   Veniti romani - versuri Se-aduna motii sub gorun Si brazii se misca din loc, Ne cheama...

Claca poezie pentru copilasi

Claca poezie pentru copilasi

Claca poezie pentru copilasi   Vezi poezia “Claca” scrisa de Viorica Tiomescu.   Bunicutul meu sfatos S-a gandit sa faca claca. Ursuletul vrea si dansul Sa invete cum bumbacul Din capsule se dezghioaca Sa ramana numai puf.

Comorile Mesopotamiei

Comorile Mesopotamiei

Comorile Mesopotamiei Iata o mica parte din comorile Mesopotamiei, sub forma unei povesti placute si misterioase in acelasi timp. Mesopotamia, «tara dintre rauri», a avut cea mai veche civilizatie din lume....