Calculatorul si vederea
Astenopia
Potrivit unor studii efectuate de specialisti 75% dintre persoanele care lucreaza zilnic la calculator au probleme cu vederea. Utilizarea indelungata a pc-ului poate duce la aparitia CVS (Sindromul Privitului la Calculator) sau a astenopiei.
Un studiu efectuat de Asociatia Optometrical a aratat ca utilizarea indelungata a calculatorului nu este naturala/normala pentru ochiul uman. Calculatorul nu e principalul vinovat in aparitia afectiunilor oculare, dar le scoate la iveala si le accelereaza daca nu stim cum sa le prevenim. Care ar fi explicatia faptului ca calculatorul afecteaza vederea? Imaginile de pe ecran contin pixeli, care nu au margini bine definite si nu sunt la fel de contrastante pe fond comparativ cu imaginile tiparite pe hartie. Pixelii sunt mai luminosi in centru si isi diminueaza intensitatea catre margini, lucru care face dificila concentrarea privirii asupra acestor imagini. In fata calculatorului sau laptopului ne fortam ochii ca sa vedem o imagine clara si din acest motiv obosim mai repede decat in cazul citirii unui ziar sau unei carti. Multi dintre noi resimt deja primele simptome suparatoare, precum scaderea frecventei cu care clipim. E important de precizat ca atunci cand lucreaza la calculator, oamenii clipesc de cinci ori mai putin decat in mod normal. Din aceasta cauza apar uscaciunea oculara, incetosarea vederii si durerile intepatoare in ochi.
Astenopia "de calculator" se manifesta prin simptome ca oboseala si inrosirea ochilor, senzatia de uscaciune si usturime a acestora, iritatii si dificultati de acomodare vizuala, dificultati de focalizare, vedere incetosata sau dubla, dureri de cap; uneori se ajunge si la probleme in distingerea culorilor, sensibilitate la lumina si dureri ale gatului si spatelui.
Exista patru tipuri de astenopie, dintre care doua sunt mai importante: astenopia vizuala si cea oculara. Astenopia vizuala nu are consecinte neplacute pe termen lung, dar toti am vrea sa muncim sau sa ne jucam mai mult fara sa simtim arsuri oculare, vedere incetosata, vedere dubla, fotofobie, pete in campul vizual, imagini remanente, imagini duble. Astenopia oculara are manifestari mai pronuntate precum ochi obositi, senzatie de usturime, arsura, mancarime si uscaciune oculara, senzatia de nisip in ochi, inrosire oculara, lacrimare.
Alte afectiuni oculare
Timpul indelungat petrecut in fata ecranului calculatorului poate afecta muschii ochilor si poate provoca: dificultati de concentrare (vedere incetosata), vedere dubla (diplopie), migrene, sensibilitate crescuta, sindromul ochilor uscati.
Sfaturi utile pentru a ne proteja ochii
· tine monitorul la circa 60 de cm in fata ta;
· ajusteaza marimea fontului in asa fel incat sa poti citi confortabil de la aceasta distanta;
· ecranul trebuie sa fie pozitionat sub nivelul privirii;
· incearca sa micsorezi putin luminozitatea si/sau contrastul monitorului;
· potriveste iluminatul ambiental in asa fel incat acesta sa nu dea reflexe pe ecran (monitorul trebuie orientat pentru a impiedica reflexia luminii pe ecran. Lumina trebuie sa vina din stanga sau din dreapta nu din fata sau din spate. Monitoarele LCD nu reflecta lumina insa praful care se asaza pe monitor afecteaza contrastul si felul in care se reflecta lumina, de aceea este recomandat ca ecranul sa fie in permanenta foarte curat);
· puteti de asemenea sa purtati ochelari cu lentile antireflex;
· este recomandat sa faci pauze cat mai dese, la cel putin 20-30 de minute (ridica-te putin din fata calculatorului, priveste pe fereastra si fa cateva miscari);
· clipeste cat mai des cand stai in fata calculatorului si inchide ochii din cand in cand pentru cateva secunde;
· poti sa iti masati zona ochilor, a tamplelor si a fetei deoarece acest exercitiu ajuta la relaxarea muschilor fetei;
· un exercitiu util care te poate ajuta sa iti odihnesti putin ochii si care va antrena si muschii oculari ar fi: inchide ochii si acopera-i cu palmele; respira adanc de cateva ori; deschide ochii si lasa-i un moment sa se obisnuiasca cu intunericul provocat de palme; coboara palmele si lasa ochii sa se acomodeze incet cu lumina, dupa care iti poti relua lucrul la calculator;
· in cazuri mai severe, mergi la un control oftalmologic si foloseste picaturi pentru ochi (prescrise de doctor).
- 10/08/2014 01:45 - Pubertatea furtuna biologica si psihologica
- 17/11/2013 16:19 - Tinerii au nevoie de sfaturi
- 15/11/2013 14:53 - Criza adolescentei si crizele dinaintea ei
- 21/07/2011 23:37 - Somnul, nervozitatea si depresia tinerilor
- 16/07/2011 21:14 - Despre depresie