Univers de copil

A+ R A-


Calatorie in Himalaya

Calatorie in HimalayaIn muntii Himalaya din Asia se afla cele mai inalte piscuri ale lumii: 14 varfuri depasesc opt mii de metri, 31 sunt peste sapte mii sase sute de metri, iar aproape 200 se inalta cu mult peste sapte mii de metri. Toate sunt dominate de uriasul Everest – Chomolungma, cum ii spun localnicii. Cu 8848 metri el este cel mai inalt pisc muntos al planetei noastre. Vesnic acoperit de gheata (de fapt, incepand de pe la patru-cinci mii metri zapada nu se mai topeste niciodata), Everestul este la fel de greu accesibil ca Polul Nord sau Polul Sud. Primii care au reusit sa-l escaladeze pana la varf au fost britanicul Edmund Hillary si nepalezul Norke Tensing, in anul 1953.

Escaldarea Himalayei se inscrie intre eforturile remarcabile ale oamenilor de a-si cunoste mai bine planeta. Numeroase descoperiri geografice, meteorologice, zoologice si botanice, harti mai precise, se leaga de cercetarile intreprinse in aceste indepartate locuri.

Alpinistii au aratat, uneori cu pretul vietii si sanatatii lor, cum se comporta organismul uman la asemenea mari altitudini. De exemplu, ca la peste 5000 metri viata este aproape imposibila: aerul e foarte rar, iar frigul – cumplit. Toti temerarii care se avant spre inltimi respira, cu ajutorul unor aparate speciale, pastrat in butelii.

Himalaya mai are inca multe enigme. Nici pana azi, misteriosul “om al zapezilor”, o faptura uriasa de peste 2.5 metri inaltime nu a fost ales desi unii calatori afirma ca l-ar fi zarit. Sa fie Yeti, “omul zapezilor”, doar o legenda?

In timp ce crestele Himalaya sunt inghetate si bantuite de frig si viscole - “Himalaya” inseamna chiar “casa zapezilor” -, poalele acestori uriasi munti sunt coperite de o vegetatie tropicala! Paduri bogate, vesnic verzi, animale ciudate …

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Aluminiul in organismul uman p…

Aluminiul in organismul uman porti de intrare si de iesire

Aluminiul in organismul uman - “porti” de intrare si de iesire Doua sunt caile de patrundere a aluminiului in organismul uman, cea digestiva si cea pulmonara. Deci, alimentele, in primul rand, au...

1 decembrie program artistic

1 decembrie program artistic

1 decembrie program artistic   Iata un minunat program artistic dedicat zilei de 1 decembrie, ziua nationala  Romaniei. Va fi o adevarata placere sa invatati versuri si cantece dedicate acestui eventiment, potrivite...

Ninge de Otilia Cazimir

Ninge de Otilia CazimirVezi poezia Ninge, scrisă de Otilia Cazimir.   Ssst! ... Măicuţa gerului,Cu mânuţa îngheţată, Bate-n poarta cerului Şi întreabă supărată:

Vulpea si turturica

Vulpea si turturica

Vulpea si turturica Va oferim spre lectura fabula “Vulpea si turturica”. O turturica statea intr-un copac. Jupaneasa vulpe se apropie si zise: “- Buna dimineata, turturica draga! Tu esti prietena mea cea mai...

Poiana Sihastriei Rarau

Poiana Sihastriei Rarau

Poiana Sihastriei Rarau Pe la mijlocul drumului intre Campulung si varful Raraului se afla ascunsa si de nu stii de mai inaitne unde, nici n-o bagi de seama, o poienita careia...