Univers de copil

A+ R A-


Bronsitele - afectiuni ale tractului respirator

Bronsitele afectiuni ale tractului respiratorBronsitele sunt afectiuni acute ale tractului respirator. Cel mai adesea bronsitele acute sunt determinate de infectii virale, bacteriene sau fungice si se caracterizeaza prin afectarea mucoasei bronsiilor. Mai exact, vorbim despre o acumulare locala de sange si edem/serozitati, precum si despre accelerarea mortii celulelor mucosei si cresterea secretiei locale de mucus. Aceste modificari tisulare duc la manifestari de tipul tusei productive, dispneei care poate evolua pana la stadiul de insuficienta respiratorie si, in cazurile severe, emfizemului obstructiv.

Majoritatea produselor terapeutice naturiste utilizate in tratamentul bronsitelor sunt amestecuri de mai multe substante vegetale, administrabile oral, sub forma de inhalatii (uleiuri esentiale) sau sub forma de aplicatii topice (uleiuri esentiale lipofile). Acestea se pot asocia cu antibiotice, chimioterapice, medicamente imuno-stimulatorii si agenti fizici.

Produsele naturiste aplicate topic manifesta proprietati antiinflamatorii, expectorante, spasmolitice si dezinfectante. Proprietatile expectorante se datoreaza continutului crescut in saponine si emetina al acestor plante. Saponinele, substante neabsorbabile, stimuleaza nervul vag la nivelul stomacului, ceea ce duce rapid la o crestere rapida a secretiei de apa in lumenul bronsiilor. Astfel, mucusul este diluat, rezultand un benefic efect secretolitic. Uleiurile esentiale detin atat proprietati secretolitice, cat si de intensificare a motilitatii cililor cu care mucoasa bronsiilor este dotata, materializata printr-un efect de “curatire mecanica” a lumenului. Componentele prezente in compozitia uleiurilor esentiale detin proprietati anti-inflamatorii, antispastice si dezinfectante. Derivatii acidului salicilic prezent in Viola si Primula, precum si glicozidele iridoide din plante precum Verbenam Plantago si Veronica, reprezinta substante cu o importanta actiune antiinflamatorie.

Iata cateva exemple de plante care contin saponine si glicozide: castanul, lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra), iedera (Hedera helix), patlagina (Plantago lanceolata), ciubotica cucului (Primula elatior), palamida (Pulmonaria officinalis), ventrilica (Veronica officinalis), trei frati patati (Viola tricolor), etc.

De asemenea, va prezentam cateva exemple de plante care contin alcaloizi: gentiana (Hydrastis canadensis), macul (Papaver somniferum), etc.

Nu in ultimul rand, mentionam cateva exemple de plante cu uleiuri esentiale, folosite in tratarea bronsitelor: eucaliptul, isopul, menta, iarba mare, camforul, feniculul, anasonul, salvia, mirtul, cimbrul, cimbrisorul de camp, etc.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cautatorii de comori

Cautatorii de comori

Cautatorii de comori Se intampla ca o persoana oarecare sa faca sapaturi mai adanci pentru temelia unei case, harletul sa scrasneasca ascutit si sa iveasca la lumina soarelui vreun ulcior plin...

Boala diareica acuta

Boala diareica acuta

Boala diareica acuta Diaree acuta, enterita acuta, enterocolita acuta, tulburare digestiva acuta. Prin diaree acuta se intelege o imbolnavire digestiva, care apare brusc, caracterizata prin pierdere de lichide si scadere in...

O ramai de Mihai Eminescu

O ramai de Mihai Eminescu

O, rămâi de Mihai EminescuO, rămâi, rămâi la mine,Te iubesc atât de mult!Ale tale doruri toateNumai eu ştiu să le-ascult.

Plugusorul obicei de Anul Nou

Plugusorul obicei de Anul Nou

Plugusorul - obicei de Anul Nou Umblatul cu plugul / umblatul cu plugusorul este o veche datina, un obicei de Anul Nou, stravechi la romani. Se practica si azi,...

Metode contraceptive

Metode contraceptive

Metode contraceptive   Generalitati Metodele contraceptive (contraceptia) sunt acele metode care previn o sarcina. Metodele contraceptive impiedica aparitia sau dezvoltarea unei sarcini. Alegerea unei metode trebuie sa se faca cu ajutorul informatiilor corecte...