Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Struguri planse de colorat

Struguri planse de colorat

Struguri - planşe de colorat   Dacă este toamnă, atunci este vremea strugurilor! Ei sunt un simbol al toamnei şi nişte fructe speciale pe care natura ni le-a dăruit. Aromaţi şi plini...

Schimbarea la fata a Domnului …

Schimbarea la fata a Domnului traditii obiceiuri si superstitii

Schimbarea la fata a Domnului - traditii, obiceiuri si superstitii Pe data de 6 august a fiecarui an are loc una din cele mai importante sarbatori ale crestinatatii, respectiv...

Despre calendar si anotimpuri

Despre calendar si anotimpuri

Despre calendar si anotimpuri Pamantul este o planeta ca oricare alta, care se misca printre stele. Cea mai perceptibila miscare a sa este cea pe care o face in...

Sania de Vasile Alecsandri

Sania de Vasile Alecsandri

Sania de Vasile AlecsandriVa prezentam poezia “Sania”, scrisa de Vasile Alecsandri, un pastel care ne aminteste de iarna, jocurile de iarna, de copilarie ...   Zi cu soare, ger cu stele! ......

In tine mi pun toata speranta …

In tine mi pun toata speranta de Ion Minulescu

În tine-mi pun toată speranţa de Ion Minulescu   În tine-mi pun toată speranţaŞi-ţi zic:- De-acum pentru mine fii totulIar euVoi fi pentru tine acelaşi ateu,Ce-afară de tine nu crede-n nimic.