Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

La multi ani de Sfantul Ilie m…

La multi ani de Sfantul Ilie mesaje sms urari si felicitari

La multi ani de Sfantul Ilie mesaje, sms, urari si felicitari   Sarbatoarea Sfantului si marelui Profet Ilie are loc pe 20 iulie. Sa uram “La multi ani!” tuturor celor ce poarta...

Planse de colorat cu buburuze

Planse de colorat cu buburuze

Planse de colorat cu buburuze   Buburuza este o insecta mica. Cred ca toti o stim … Buburuza este gandacul cu elitrele (aripile) bombate, de culoare rosie aprinsa si cu puncte negre....

Program artistic de 8 Martie Z…

Program artistic de 8 Martie Ziua Mamei

Program artistic de 8 Martie – Ziua Mamei   Mama! Primul nostru cuvânt! Ce sentiment de dragoste ne învăluie sufletul şi un chip sfânt ne apare în faţa ochilor atunci când îl...

Legenda mierlei

Legenda mierlei

Legenda mierlei   Demult, tare demult, cât de mult o fi de atunci nu se ştie, trăia undeva o văduvă săracă. Singurul ei sprijin era o fată hărnicuţă şi foarte credincioasă. Duminicile...

Ornitorincul animal mamifer in…

Ornitorincul animal mamifer inferior

Ornitorincul - animal mamifer inferior Ornitorincul traieste in sudul Australiei, in Tasmania si insulele vecine, pe langa malul raurilor si al apelor statatoare. Infatisarea lui este in stransa legatura cu viata...