Univers de copil

A+ R A-


Apa in natura, circuitul apei in natura si utilizarea ei de catre om

 

In natura, apa se afla in continua miscare si transformare: ea trece din stare lichida in stare gazoasa sau solida si din aceste stari din nou in stare lichida.

La caldura Soarelui, apa din rauri, lacuri, mari si oceane se evapora. Vaporii de apa se ridica in aer si formeaza norii, care sunt purtati de vant la diferite inaltimi. Din ei se formeaza ploile. Iarna, cand este foarte frig, apa cade sub forma de zapada.

 

Drumul pe care il dace apa in natura se numeste circuitul apei in natura (denumit uneori si ciclul hidrologic sau ciclul apei). Acesta se desfasoara mereu, fara incetare.

 O parte din apa florilor, din topirea zapezii si a ghetii se scurge la suprafata pamantului prin suvoaiele si torentii care ajung in rauri. O alta parte patrunde in sol si subsol. Din sol, plantele absorb o parte din apa cu substante hranitoare, pe care o folosesc pentru pregatirea hranei. Plantele constituie, la randul lor, hrana unor animale. Apa din plante trece in corpul animalelor.

Cand vietuitoarele mor si putrezesc, apa din corpul lor se intoarce din nou in pamant.

O parte din apa subterana iese la suprafata sub forma de izvoare, care se aduna in paraie, rauri, fluvii si ajunge in mari si oceane.

 

Apa este o bogatie de nepretuit, folositoare omului atat in viata de toate zilele, pentru consum, cat si in industrie, agricultura, transporturi, etc. De asemenea, apa contribuie la fabricarea unor produse (zahar, hartie, conserve de legume, etc.). In agricultura e nevoie de sisteme de irigatii. In acest fel, se obtin recolte bogate chiar si in anii in care nu ad ploi sau zapezi indestulatoare pentru nevoile plantelor.

Omul foloseste apa pentru baut, la prepararea mancarurilor, pentru curatenia corpului, imbracamintei, locuintei, satelor si oraselor.

 

Apele provoaca uneori si pagube. Torentii si ploile mari dezradacineaza copaci, inunda, distrug sosele si unele culturi. Din aceasta cauza, omul trebuie sa previna si sa construiasca diguri si stavile in calea apelor, terase in forma de trepte pentru torenti, care micsoreaza viteza apelor si reduc pagubele. Pe coastele abrupte, omul planteaza pomi, care impiedica distrugerile produse de ape.

Apele curgatoare din zone industriale contin multe reziduuri (resturi) care sunt daunatoare pentru viata. Pentru inlaturarea acestui pericol se folosesc diferite metode de curatire a apelor, care sunt apoi redate circuitului natural sau sunt refolosite.

Sa nu uitam, trebuie sa avem grija mereu sa nu risipim apa. La fel de important este sa pastram curatenia apelor din fantani si a apelor curgatoare si statatoare.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Portugalia tara garoafei rosii

Portugalia tara garoafei rosii

Portugalia - tara garoafei rosii Hai sa facem o calatorie intr-o tara indepartata si foarte colorata: Portugalia. Nimeni n-o sa se supere dca voi o sa-i spuneti PORTOCALIA. Da,...

Gradina de legume

Gradina de legume

Gradina de legume   Oamenii cultiva si consuma multe feluri de legume. Astfel, pentru a avea un corp sanatos este nevoie ca legumele si fructele sa nu lipseasca din alimentatia noastra. Acestea...

In cinstea celei care a plecat…

In cinstea celei care a plecat de Ion Minulescu

În cinstea celei care a plecat de Ion Minulescu   Azi-noapte a plouat ca de-obicei,Că Dumnezeu face ce vrea…O noapte plouă-n cinstea mea…O noapte plouă-n cinstea ei… Azi-noapte, însă, a plouatÎn cinstea celei...

Focuri nestinse si vulcani nor…

Focuri nestinse si vulcani noroiosi

Focuri nestinse si vulcani noroiosi Din maruntaiele pamantului mustind de bogatii necunsocute, se strecurau pana la suprafata gaze, care scapate prin crapaturile scoartei se aprindeau printr-un incident oarecare si ardeau –...

Despre zambet si ras

Despre zambet si ras

Despre zambet si ras Rasul se numara printre cei mai statornici insotitori ai omului de la inceputurile existentei sale. Omul a ras de bucurie incalzindu-se la razele Soarelui, primind generoasele daruri...