Alimentatia umana si necesitatile calorice
Organismul uman dispune de un mecanism nervos de reglare cantitativa si calitativa a ingestiei, dar acest mecanism, datorita unor conditii psiho-sociale (de exemplu, datorita abundentei de alimente si posbilitatii de a consuma o hrana care da nastere unor “satisfactii” deosebite) a devenit mai putin eficient decat la animale.
Astfel, omul a dobandit unele obiceiuri alimentare neigienice, nefiziologice (de exemplu, consumul exagerat de dulciuri, de alcool, etc.). Aceasta suprasolicitare a tubului digestiv duce la obezitate si predispune la o serie de imbolnaviri ale altor organe (ficat, rinichi, inima, etc.).
Pe de alta parte, in intinse zone ale lumii, hrana este insuficienta.
Atat subnutritia, cat si alimentatia excesiva sau neechilibrata perturba grav sanatatea.
In stabilirea stiintifica a ratiei alimentare, primul obiectiv este acoperirea necesitatilor energetice ale omului, care difera in functie de varsta, sex, stare fiziologica, activitate, etc.
Sa vedem insa care sunt necesitatile calorice ale omului la diferite varste.
|
Varsta |
Greutatea(kg) |
Inaltimea(cm) |
Necesitati energetice(kcal/24 ore) |
Barbati |
13-1516-19 |
4963 |
163175 |
3.1003.600 |
254565 |
70 |
175 |
3.2003.0002.550 |
|
Femei |
13-1516-19 |
4954 |
160162 |
2.6002.400 |
254565 |
58 |
163 |
2.3002.2001.800 |
Aceasta valoare energetica nu poate fi insa asigurata prin consumul unei singure categorii de substante, ci printr-o alimentatie variata, care sa corespunda si nevoilor plastice si celor catalitice.
Proteinele trebuie sa intre in hrana intr-o proportie de 13-18% din valoarea energetica totala a ratiei, ceea ce reprezinta un minimum de 1 g proteine pe kilogram de greutate corporala (1g/kg). Jumatate din proteinele hranei trebuie sa fie de provenienta animala. La femei, in cursul graviditatii si al alaptarii, cantitatea de proteine trebuie sa creasca la 1.5-2 g/kg, iar la copii, in perioada de crestere, sa ajunga la 3.5g/kg.
Glucidele trebuie sa acopere 50-65% din energia ratiei, cantitatea minima zilnica fiind de 40-60 g, iar lipidele trebuie sa acopere 20-30% din valoarea energetica a ratiei.
Intr-o alimentatie rationala trebuie asigurat si un aport corespunzator de vitamine.
Exista si o serie de cerinte in ceea ce priveste substantele minerale (clorura de sodiu, calciu, etc.). In alcatuirea unei diete rationale se tine seama si de modificarile pe care le sufera alimentele in cursul prepararii culinare. Astfel, fierberea duce la distrugerea unor vitamine, prajirea excesiva are drept consecinta aparitia unor produsi iritativi, etc.
- 05/10/2013 00:37 - Igiena organelor genitale
- 01/10/2013 17:18 - Primul ajutor in stopul cardio respirator
- 30/09/2013 23:42 - Igiena colectivitatilor de copii si tineri
- 30/09/2013 13:15 - Masuri profilactice in parazitoze
- 24/09/2013 13:39 - Ambliopia un test pentru ochii copiilor nostri
- 06/09/2013 19:34 - Ingrijirea corecta a dintilor
- 09/06/2013 15:26 - Copiii sensul vietii
- 14/05/2013 14:41 - Cum prevenim toxiinfectiile alimentare de vara la copii
- 23/04/2013 17:40 - Varstele femeii
- 18/04/2013 14:01 - Cum dormiti pozitii si semnificatie