Univers de copil

A+ R A-


A saptea luna de sarcina

 

Esti in luna a saptea de sarcina si debutul celui de-al treilea trimestru de sarcina. Te apropii de finalul sarcinii, iar sentimentele parca te napadesc. Esti fericita si entuziasta, dar in acelasi timp nelinistita si tematoare. Sotul, familia si prietenii te vor asigura ca vei fi o mama buna.

 

Intrebarile de genul “Voi sti sa am grija de bebelus?”, “Voi fi o mama buna?”, “Voi face fata?” sunt firesti, insa ai incredere in tine si in cei din jurul tau. Asculta-ti instinctul, documenteaza-te si asculta sfaturile medicului. Odata cu nasterea, ti se vor ascuti simturile, vei capata forta si putere sa faci fata noilor provocari. Continui sa iei in greutate, iar micutul tau e tot mai puternic (cu siguranta simti loviturile). Vei remarca ca, uneori, micutul se agita exact in momentele tale de odihna.

 

Printre simptomele celei de a saptea luni de sarcina amintim: dureri de picioare si umflarea acestora, dureri de spate, dureri la maini, dureri in zona pelvisului, palpitatii si incetinirea respiratiei, urinare frecventa, mancarime de piele, sani plini si vene vizibile pe sani, cresterea senzatiei de foame, aparitia hemoroizilor, aparitia contractiilor usoare, accentuarea starii de oboseala, probleme cu somnul, scurgeri crescute de colostru - laptele pe care bebelusul il va gusta in primele zile dupa nastere. Daca sesizezi contractii dureroase sau frecvente, nu ezita sa apelezi la medic.

E normal sa te simti mai obosita, de aceea acorda timp suficient odihnei. In acelasi timp, ramai activa, fa miscare si exercitii in apa, mai ales cele speciale pentru femeile insarcinate.

 

Copilasul isi continua dezvoltarea. Acesta creste, uterul devine mai stramt, iar miscarile copilasului tau incep sa fie mai putin frecvente. Se joaca mult si adesea se intoarce cu picioarele in sus si capul in jos (procesul de culbuta - rasturnare). E o situatie mai neplacuta pentru tine, deoarece preseaza cutia toracica. Bebelusul devine mai concentrat si mai orientat spre exterior. Este foarte sensibil la modificarile de lumina, sunete, gust si miros si recunoaste vocea mamei, vocea tatalui, precum si zgomotele din jur. Creierul copilului este activ incepand cu acesta luna. Auzul ii este perfect (reactioneaza la vocea ta, se misca pe muzica, etc.). Chiar daca nu vede, ochii i se deschid si devine sensibil la lumina si forme. Oasele copilasului devin mai solide si are un bun tonus muscular. I se perfectioneaza sistemul respirator, precum si tubul digestiv. De asemenea, copilasul incepe sa-si regleze temperatura interna. Pufuletul de pe piele, denumit lanugo, incepe sa dispara, in timp ce parul de pe cap creste in continuare. Plamanii sunt singurul organ major care mai trebuie sa se dezvolte, dar, in caz de nastere prematura, copilasul tau va reusi sa respire, fii fara grija. Sansele de supravietuire sunt de aproximativ 90%, desi bebelusul inca mai are nevoie de internare in sectia de terapie intensiva pentru nou nascuti prematuri.

 

Gravidele cu sarcini gemelare trebuie sa isi pregateasca bagajul pentru maternitate, deoarece sansele de a naste mult mai devreme decat termenul sunt mai mari decat in cazul sarcinilor unice.
Asadar, in a saptea luna de sarcina organele senzoriale ale copilasului tau incep sa se dezvolte, ochii se deschid si poate sesiza diferentele de lumina. Iar, pentru o vedere de soim si o buna functionare a retinei este necesara vitamina A.

Auzul i se imbunatateste pe zi ce trece, cantareste in medie doua kilograme si are aproximativ 40 cm lungime. Aceasta este perioada in care, la majoritatea femeilor, se dezvolta instinctul matern si nu trebuie sa uiti ca e timpul sa te apuci de cumparaturi, cum ar fi: un patut, o masa de infasurat si o cadita de plastic. Este un moment bun sa incepi sa iti pregatesti lucrurile pe care urmeaza sa le iei cu tine la spital.

De asemenea, fa miscare, incearca sa dormi cate putin si mai des, bea multa apa in timpul zilei, nu uita sa soliciti concediul de maternitate daca esti la munca. Nu uitati de vizitele la medic, sunt necesare iar analize medicale si cea de-a treia ecografie.

Bebelusul preia in mare parte starile tale emotionale, de aceea este necesar sa eviti activitatile stresante, sa ocolesti situatiile care pot crea tensiuni.

 


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poveste cu un lup si o raza de…

Poveste cu un lup si o raza de soare

Poveste cu un lup si o raza de soare   Iata o poveste cu un lup si o raza de soare, in versuri, scrisa de Traian T. Cosovei.   Intr-o padure dintr-un taram fermecat, Peste...

Distrofiile si coloratia dinti…

Distrofiile si coloratia dintilor

Distrofiile si coloratia dintilor Prin distrofii dentare sau displazii dentare se inteleg tulburarile de calcifiere ale dintilor, aparute in perioada de dezvoltare a copilului, caracterizate fie prin afectarea mugurelui...

File din istoria turismului pr…

File din istoria turismului primul reporter Herodot

File din istoria turismului - primul reporter - Herodot Pamanturile locuite astazi de poporul roman au intrat in constiinta lumii antice – prin intermediul scrierilor acelor vremi – incepand din...

Mesaje in versuri de 1 Iunie

Mesaje in versuri de 1 Iunie

Mesaje in versuri de 1 Iunie   Mesaje in versuri de 1 Iunie – Ziua Copilului despre copii, copilariei si frumusetea acestei zile.   Copile, esti o stea,   Lumina, viata mea, Esti luna de pe...

Rascoala taranilor din 1907

Rascoala taranilor din 1907

Rascoala taranilor din 1907   Rascoala taranilor din 1907 s-a remarcat prin amploare, intensitate, grad de violenta, cuprindere si caracter exploziv fara precedent. Unii contemporani au intrevazut in ea un veritabil razboi...