Univers de copil

A+ R A-


Viata in apa si pe uscat

 

Afla mai multe informatii despre viata in apa si viata pe uscat.

 

Cu aproximativ 450 milioane de ani in urma, marile Pamantului erau populate de o multime de specii de pesti. Unii aveau scheletul osos (cum au si multi pesti din zilele noastre), iar altii aveau scheletul cartilaginos, asa cum, de exemplu, il au rechinii de azi. Una din speciile de pesti din acele timpuri indepartate isi va dezvolta foarte mult aripioarele inotatoare.

 

Povestea vietii pe uscat, a animalelor de pe uscat, incepe cu acei pesti ale caror aripioare s-au dezvoltat, ajungand sa sape cu ele in malul apelor in cautare de hrana. Tot aripioarele ii vor ajuta pe urmasii acestor pesti sa se tarasca afara din apa, pe mal. Vietuitoarele uscatului, chiar si omul, au evoluat dinstr-o specie de pesti carora nu le-a mai fost suficient mediul acvatic in care au aparut si au pornit sa “cucereasca” … uscatul.

 

Inainte ca animalele sa poata ajunge sa traiasca pe uscat, plantele il luasera in stapanire. Pe Pamant, acum peste 370 milioane de ani existau paduri adevarate. Climatul cald si umed a permis padurilor sa se intinda, sa acopere suprafete uriase. Resturile acestor vegetale au generat zacamintele de carbuni pe care omul le foloseste la incalzit sau in industria chimica si in metalurgie.

 

Si teritoriul tarii noastre era acoperit, in acele timpuri de demult, de paduri uriase. Carbunii din Valea Jiului provin din asemenea paduri gigantice. De aceea, pe unele bucati de carbune se mai pastreaza urmele frunzelor sau ale trunchiului unor copaci de odinioara. Acestea se numesc fosile. Ele ne aduc marturii despre viata care a existat cu multe milioane de ani in urma pe suprafata Pamantului. Fosilele mai deosebite se pastreaza cu mare grija in muzee.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Comoara bunicii

Comoara bunicii

Comoara bunicii   Va oferim spre lectura poezia “Comoara bunicii” scrisa de Maria Lovin.   O desaga-ti las cu taine, Alta plina cu povesti. Nu am altceva nepoate Si te las sa le primesti.

Eu numar pana la zece

Eu numar pana la zece

Eu numar pana la zece Va oferim spre lectura poezia “Numaram pana la zece” scrisa de George Niculescu-Mizil. 1 pare-un stegulet, 2 dansand, un ursulet, 3 e caerul de tors, 4 scaunel...

Jucarii poezii pentru cei mai …

Jucarii poezii pentru cei mai mici copii

Jucarii - poezii pentru cei mai mici copii   Va oferim spre lectura poezia „Jucarii” scrisa de Agnia Barto, ideala pentru cei mai mici copii. Traducerea in limba romana apartine de C....

Comertul in vechime

Comertul in vechime

Comertul in vechime In vechime, comertul, adica schimbul produselor de la oras la oras, de la tinut la tinut, era facut de negustori. Principalele lucruri de comert fura la inceput produsele...

Toamna Octavian Goga

Toamna Octavian Goga

Toamna - Octavian Goga   Văl de brumă argintieMi-a împodobit grădinaFirelor de lămâiţăLi se uscă rădăcina.