Ultrasonografia in sarcina, ecografia prenatala
Ultrasonografia sau ecografia prenatala este o analiza ce presupune utilizarea unor unde de inalta frecventa, nesesizate de urechea umana, pentru a observa structurile din interiorul abdomenului. Acesta metoda, ecografia in timpul sarcinii, este deosebit de utila si eficienta pentru mamica si bebelusul din burtica. Te ajuta sa descoperi din timp posibile afectiuni genetice sau posibile probleme, de la inceputul sarcinii pana la final.
In general, ultrasonografia trebuie facuta de viitoarele mamici aflate in saptamana 20 de sarcina. Majoritatea procedurilor de ultrasonografie, ecografie prenatala, sunt realizate aplicand un gel pe tegument, ca mediu de conducere, ca imaginea sa fie de calitate. Un mic dispozitiv, numit transductor, este aplicat pe tegument, acolo unde s-a aplicat in prealabil gelul si e deplasat cu miscari usoare pe abdomen. Transductorul transmite unde sonore de inalta freventa in interiorul abdomenului, iar in calea lor intalnesc structuri intraabdominale, inclusiv fatul. Undele sonore care se intorc (ecouri) trec prin transductor si se transforma in imagini care pot fi vazute pe un ecran. Asadar, undele sonore sunt inregistrate si transformate in imagini video si fotografii ale bebelusului. Imaginile pot fi scoase la imprimanta sau inregistrate pe casete video. Ce amintiri minunate!
Ultrasunetele permit vizualizarea fatului. In urma examinarii apar clar, dupa luna a patra de viata intrauterina, conturul craniului si cel al scheletului, iar in ultima parte a evolutiei intrauterine apare si imaginea unor organe interne, mai mult sau mai putin usor identificabile. Prin ultrasunete pot fi altfel descoperite numeroase malformatii congenitale ale craniului (anencefalia, hidrocefalia), ale coloanei vertebrale (spina bifida), ale membrelor si chiar ale tractului gastrointestinal (ascita fetala, hernia diafragmatica) sau ale rinichiului (agenezia renala, rinichiul polichistic).
Odata cu perfectionarea aparatelor de ultrasunete si cu cresterea experientei observatorilor se vor putea diagnostica intrauterin mai multe sindrome ereditare, caracterizate prin anomalii ale scheletului. Diagnosticul exact presupune obtinerea unei imagini satisfacatoare a extremitatilor. Fireste, nu este usor, deoarece membrele fetale sunt in continua miscare.
Ultrasonografia in timpul sarcinii mai are si alte aplicatii: permite stabilirea numarului de feti, gradul de dezvoltare a fatului si, implicit, momentul aproximativ al nasterii, aprecierea cantitatii de lichid amniotic, iar in cateva centre cu mare experienta, chiar si sexul fatului – este adevarat, cu un mare coeficient de improbabilitate.
Inainte de a face aceasta analiza, medicii recomanda sa beti mai multa apa si sa va abtineti sa urinati pana dupa test. De ce? Este important sa aveti vezica urinara plina, pentru ca medicul si dumneavoastra sa vedeti mai bine imaginea fatului la ultrasonograf.
In timpul testului nu veti simti nicio durere. Se simte doar o stare de disconfort in momentul in care transductorul e aplicat pe abdomen, in zona vezicii urinare. Durata analizei este de aproximativ jumatate de ora.
Noi ecografe au patrund in medicina si ele extind posibilitatile profilaxiei genetice. Cu siguranta, evoluam, este studiata direct si inima (dimensiunile totale, dimensiunile celor patru compartimente). Astfel, vor fi descoperite malformatii congenitale de cord, diagnostic extrem de important, deoarece aproape 1% dintre nou-nascuti au o malformatie congenitala cardiaca.
Studiile de specialitate au demonstrat ca nu exista efecte adverse. Nu exista riscuri nici pentru mamica, nici pentru bebelus. Ultrasonografia nu include raze X, asa cum se face in radiologie. Ultrasonografia 3D si 4D sunt noi metode de ultrasonografie, prin care fatul poate fi vizualizat in imagine tridimensionala (imaginea fatului in miscare).
- 28/07/2013 19:55 - Prima luna de sarcina
- 27/07/2013 10:50 - Perioada de preconceptie lucruri permise si interzise
- 09/06/2013 15:27 - Virusi care determina sexul fetusului
- 08/06/2013 13:37 - Jocul de doi si complementaritatea
- 12/04/2013 15:42 - Sarcina si aparatul urinar
- 07/01/2013 04:00 - Formarea si dezvoltarea intrauterina a embrionului si fatului uman
- 07/01/2013 04:00 - Amniocenteza
- 04/01/2013 00:35 - Fecundatia la om
- 24/07/2012 04:00 - Al treilea trimestru de sarcina
- 13/06/2012 04:00 - Al doilea trimestru de sarcina