Univers de copil

A+ R A-


Udatul fetelor - obicei de Paste ilustrat in legenda

Udatul de Paste/Stropitul de Paste e o datina straveche, un obicei de Paste vechi, ce dainuie in unele parti din Bucovina si Transilvania. In a doua zi de Paste baietii sunt cei ce merg sa ude pe fete, iar a treia zi de Paste fetele uda pe baieti.

Potrivit traditiei, fiecare baiat ia un parfum si merg pe la fetele unde se afla domnisoare, intra in casa si le stropesc. Fetele, evident, ii poftesc la masa si ii cinstesc cu tot felul de coptaturi, pasca si oua rosii.

Pe vremuri, la sat, datina se facea intr-un mod destul de brutal. Tinerii le pandeau pe fete cand ies din casa, le prindeau si, asa imbracate si gatite cu erau, le duceau pana la o fantana, parau sau balta din apropriere, si acolo te turnau cate vreo 2-3 cofite de apa peste ele, ori le scufundau cu haine cu tot inauntru si le udau. Dupa aceasta, le dadeau dumul.

Cu toate aceste insa, fiecare fata care era astfel udata nu se supara, ci din contra, se bucura, crezand ca daca i se intampla asta, in decursul anului se va marita.

Originea acestui obicei apare ilustrata intr-o legenda din Bucovina.

Se zice ca o fata de crestin, luand a doua zi dupa Invierea Domnului nostru Iisus Hristos, niste oua albe intr-o cosercuta, s-a dus cu ele la targ sa le vanda. Pe drum s-a intalnit cu o fata de pagan si aceea a dorit sa ii cumpere ouale, dar nu avea destui bani la ea. Deci, dupa ce a cumparat ouale, a rugat-o sa mearga acasa a ea ca sa-i dea si ceilalti bani.

Fata de crestin s-a invoit si au pornit amandoua la drum, spre casa fetei de pagan. Din vorba in vorba au auns sa povesteasca despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum si despre legea crestineasca.

Fata de pagan insa nu dorea sa creada si a zis:

- Numai atunci voi crede, cand se vor preface ouale cele albe, ce mi le-ai dat, in rosii!

N-a apucat insa bine sa rosteasca cuvintele acestea si iata ca – minunea minunilor – toate ouale s-au facut rosii.

Fetele, cum au vazut minunea aceasta, au lesinat amandoua de spaima.

Niste baieti insa, care din intamplare se aflau in apropiere, vazandu-le ca au lesinat, au alergat repede la o fantana, au scos apa din ea si le-au udat, iar fetele s-au trezit.

Atunci fata de crestin, drept recunostinta si multumita, a luat mai multe oua rosii si le-a impartit baietilor spre aducere aminte de cele ce s-au intamplat.

Si de atunci a ramas obiceiul/datina ca baietii sa ude fetele a doua zi de Pasti si, ca rasplata pentru aceasta, sa capete de la ele oua rosii.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Drumetie in Tara Vrancei

Drumetie in Tara Vrancei

Drumetie in Tara Vrancei Tara Vrancei, leaganul Mioritei, tara invaluita de veacuri in abur de legenda … Vrancea, “tara celor sapte munti” este, cum spune pe drept cuvant balada,...

Culoarea roz semnificatie in d…

Culoarea roz semnificatie in desenele copiilor

Culoarea roz semnificatie in desenele copiilor   O componenta foarte importanta in desenele copiilor o reprezinta culoarea. Sa vedem insa ce ne dezvaluie preferinta pentru roz, culoarea roz in desenele copiilor. Roz semnifica...

Semnificatia numelui andrei

Semnificatia numelui andrei

Semnificatia numelui Andrei   Sfantul Andrei este sarbatorit pe data de 30 noiembrie. Numele Sfantul Apostol Andrei a devenit indragit si foarte raspandit in lume. Andrei este “cel dintai chemat” de Iisus...

Bucegii straja peste tara noas…

Bucegii straja peste tara noastra

Bucegii - straja peste tara noastra Va oferim spre lectura poezia “Bucegii” scrisa de Mihai Negulescu. Straja peste tara noastra Sed Bucegii, printre rauri, Cu sumane de zapada Si paduri albastre, brauri.

Loto cu litere jocuri pentru c…

Loto cu litere jocuri pentru copii

Loto cu litere - jocuri pentru copii Loto cu litere este un joc pentru cel putin doi copii in varsta de 7-8 ani si se desfasoara in scris. ...