Tuberculoza pe intelesul tuturor
Tuberculoza (oftica, ftizia) este una dintre cele mai primejdioase boli ce ameninta sanatatea si viata omului. Nu numai pentru ca ataca pe ascuns, dar ea se lipeste foarte usor de pe omul bolnav pe cel sanatos. Familii intregi se prapadesc din cauza acestei boli. In multe familii, daca cineva tuseste, nici nu se observa, aceasta tusa nu este considerata o boala, spunandu-ne ca se va vindeca prin caldura caloriferului/sobei/resoului sau a soarelui.
Tuberculoza insa se vindeca numai cu ajutorul unui tratament prescris de medic si numai atunci cand a fost depistata la timp. Din pacate, tuberculoza secera multe vieti. In lume se cunosc multe cazuri de acest fel si multi oameni chiar mor din cauza acestei boli.
Aceasta primejdioasa boala este cunoscuta de peste 2000 de ani, dar abia de vreo 100 de ani s-a constatat ca este o boala contagioasa, ca boala se raspandeste mai ales prin scuipatul bolnavului. In scuipatul bolnavului este microbul bolii, un burete mic, care abia se vede cu microscopul si care traieste in plamani, le roade si la urma le nimiceste. Acest microb primejdios a fost descoperit de invatatul german Robert Koch. Dupa aceasta descoperire, medicii au stiut cum trebuie vindecata boala, adica sa nimiceasca microbii incuibati in plamanii omului. Aceasta insa reuseste abia la inceputul bolii. Dupa ce s-au incuibat bine in plamani, atunci este zadarnica orice incercare. Tocmai pentru aceasta, cel mai bun mijloc de a ne apara de aceasta boala ucigatoare este, ca sa ne ingrijim continuu, la cea mai mica tusa sa ne adresam medicului si sa ne ferim cu toate mijloacele, ca sa nu se instaleze in noi acest bacil primejdios.
Tuberculoza ataca pe oameni indeosebi la varsta de 15-40 de ani, iar mortalitatea este mai mare la varsta de 20-30 de ani, deci in floarea varstei. Scuipatul omului bolnav de tuberculoza contine milioane si milioane de bacili si este de ajuns ca sa primesti numai cativa din ei ca sa te infectezi. Sunt unii care cred ca si prin inspirarea aerului din apropierea bolnavului de tuberculoza te poti infecta. Aceasta nu este adevarat. Numai prin scuipat se raspandeste aceasta boala.
Bacilul tuberculozei ataca adeseori si oasele bolnavului, in special la umeri, la incheieturi. Locurile bolnave se umfla, dor la cea mai mica miscare, apoi se face rana deschisa si puroiaza continuu. Daca bolnavul nu este dus din vreme la medic, devine schilod. Daca este atacata sira spinarii, bolnavul cu timpul devine garbov.
Tuberculoza o primesc mai usor oamenii slabi de structura. Anemicii, cei cu pieptul stramt, cu stomacul slab, care se hranesc slab, toti sunt predestinati pentru tubeculoza. De exemplu, sunt predestinati pentru tuberculoza betivii, pentru ca fizicul lor este slabil de alcool si nu poate rezista bacililor.
Inceputul de tuberculoza se poate cunoaste prin anumite semne exterioare. Tusea permanenta, lipsa de apetit, transpiratia de noapte, in special in zori de zi, dureri in piept, sunt semne de un inceput de tuberculoza.
Tuberculoza dezvoltata o poate cunoaste oricine. Bolnavul tuseste mult si tare, in special dimineata sau cand schimba aerul, adica trece din aer cald in rece sau invers. Scuipatul este galbui, des. De multe ori bolnavul scuipa sange, are febra (fierbinteli), nu are pofta de mancare, slabeste.
- 23/01/2015 01:31 - Despre balbaiala si etiologia fenomenului
- 15/01/2015 01:22 - Hipertensiunea arteriala la copii si adolescenti
- 09/12/2014 01:07 - Intoxicatiile cu aluminiu
- 06/12/2014 01:24 - Intoxicatiile cu aluminiu si efectele nocive pentru om
- 03/11/2014 01:19 - Despre alergeni si alergii
- 03/10/2014 01:09 - Cum putem scapa de raguseala
- 20/09/2014 01:05 - Mecanismul neurochimic al depresiei
- 18/09/2014 01:08 - Examinarea psihiatrica la copii cu deficiente mintale
- 17/09/2014 01:02 - Tratament pentru vergeturi
- 16/09/2014 01:30 - Bolile legate de cromozomii de sex