Univers de copil

A+ R A-


Tinuta corecta a corpului

 

Pozitia corpului face referire la postura, tinuta pe care o adoptam in momentul in care stam in picioare, pe scaun sau atunci cand ne deplasam, facand fata fortei gravitationale. Pozitia corecta a corpului, respectiv tinuta corecta a spatelui este necesara pentru o coloana vertebrala sanatoasa. Din aceasta cauza este important ca fiecare dintre noi sa stie cum sa stea corect atunci cand merge sau cand se afla pe scaun. 

 

Tinuta corecta a corpului

Tinuta corecta a corpului depinde, pe de o parte, de buna dezvoltare a musculaturii scheletice, in special a muschilor spatelui si, pe de alta parte, de obisnuinta de a sta, de a sta umbla drept, in asa fel ca sa  nu ajungem la consolidarea unei pozitii incorecte a corpului, care sunt inestetice si daunatoare.

Corpul are o tinuta corecta daca este mentinut perfect vertical. Ne putem convinge de aceasta daca incercam sa stam cu spatele aproape de un perete. Pentru aceasta, corpul trebuie mentinut perfect tical, cu umerii la acelasi nivel, abdomenul retinut. Daca corpul, in aceasta pozitie, atinge peretii cu umerii, fesele si calcaile, inseamna ca are o tinuta corecta.

Tinuta corecta se formeaza si se mentine daca ne straduim ca, in orice situatie ne-am afla (in banca, la masa, la calculator, la birou, in mers, etc.), trebuie sa pastram o pozitie corespunzatoare. Aceasta mentine constant echilibrul dintre diferitele parti constitutive ale corpului si le asigura functionarea optima.

Dar sa vedem cum trebuie sa stam corect, care este pozitia corecta a corpului, pozitia corecta a spatelui:

§         Crestetul capului trebuie sa fie cel mai inalt punct al corpului, iar barbia nu trebuie impinsa nici in afara, nici in interior. De asemenea, privirea trebuie sa fie mereu inainte.

§         Gatul trebuie sa fie drept si fara sa se aplece pe nicio parte.

§         Umerii trebuie sa fie la orizontala si cat mai relaxati.

§         Spatele trebuie sa-si mentina linia naturala in forma de S. De asmenea, trebuie sa fie drept. Soldurile trebuie sa fie pe aceeasi linie.

§         Genunchii stau in fata si nu sunt impinsi inapoi.

§         Degetele de la picioare stau in fata, fara sa se pune presiune doar pe ele, ci pe intreaga talpa.

 

Tinuta incorecta a corpului

Persoanele la care se observa o tinuta incorecta, au de obicei musculatura si oasele slabe, din care cauza greutatea corpului face ca persoana sa se aplece inainte sau intr-o parte, sa prezinte umerii lasati, spatele garbovit. Pozitia incorecta jeneaza functiile: respiratorie, circulatorie si digestiva.

Tinuta incorecta a corpului este mai frecventa in perioada adolescentei, ca urmare a dezvoltarii inegale a sistemelor osos si muscular. La inceputul acestei perioade se devolta foarte mult oasele lungi, musculatura ramanand in urma. Treptat, se dezvolta si musculatura, iar organismul ia forma armonioasa a adultului (18-20 de ani). Ca sa evitam devierile de coloana si fixarea unei tinute incorecte, este bine sa fim constienti de pericolul lor, sa cautam sa ne mentinem tot timpul pozitia corecta si sa stimulam dezvoltarea musculaturii prin exercitii fizice, plimbari si jocuri, miscarea in aer liber, sport, etc. si o alimentatie corespunzatoare.

Dar sa vedem cum recunoastem o pozitie incorecta a corpului, pozitia incorecta a spatelui:

§         Pozitia cocosat. In aceasta pozitie, umerii sunt prea moi, lasati sin inclinati iar capul si burta sunt impinse in fata.

§         Pozitia incordata. In aceasta pozitie, umerii sunt rigizi si foarte drepti. Capul este ridicat, iar barbia este impinsa in afara. Burta este plata si fesele sunt impinse in afara.

 

La varsta cresterii si dezvoltarii tesuturilor si a perfectionarii functionalitatii lor, se pot instala deficiente sau abateri de la tinuta corecta. Apar dureri de spate, dureri de coloana. Vezi care sunt deformarile coloanei vertebrale.

 

Stresul si alimentatia

Stresul si alimentatia

Stresul si alimentatia Solicitarea nervoasa continua, ce caracterizeaza modul de viata actual, necesita din partea organismului reactii adaptative rapide, la care deseori raspunsul acestuia este neadecvat. Astfel, dr. Vermon Coleman apreciaza...

Chihlimbarul intre legenda si …

Chihlimbarul intre legenda si realitate

Chihlimbarul - intre legenda si realitate O legenda a tarilor batice spune ca Freya, zeita dragostei si a fertilitatii, care avea o mare slabiciune pentru bijuterii, a zarit intr-o zi, cand...

Felicitari animate pentru sarb…

Felicitari animate pentru sarbatorile de iarna

Felicitari animate pentru sarbatorile de iarna   Trimite celor dragi cele mai frumoase felicitari animate pentru sarbatorile de iarna. Sfintele sarbatori sa va aduca belsug, liniste, armonie, fericire si numai bucurii! Craciun...

Poezie despre cactusi

Poezie despre cactusi

Poezie despre cactusi   Va oferim spre lectura poezia “Cactusi”. Versurile apartin Elenei Dragos, fiind cuprinse in volumul “Povesteste-mi despre tine”.   Cactusi, voi, mici statuiete ciudate, Ce ati crescut intr-un cuib de pamant, Parca vrajite...

1 Decembrie 1918 Proclamarea M…

1 Decembrie 1918 Proclamarea Marii Uniri Nationale de la Alba Iulia

1 Decembrie 1918 - Proclamarea Marii Uniri Nationale de la Alba Iulia   La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a hotarat Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului la...