Univers de copil

A+ R A-


Stresul si alimentatia

stresul si alimentatiaSolicitarea nervoasa continua, ce caracterizeaza modul de viata actual, necesita din partea organismului reactii adaptative rapide, la care deseori raspunsul acestuia este neadecvat. Astfel, dr. Vermon Coleman apreciaza ca 90-95% din maladii se datoreaza acestor conditii stresante. Totusi, R. D. Kulkami considera ca unele forme de stres sunt utile daca, prin stimularea unor functii fiziologice, contribuie la obtinerea de performante comportamentale. Prin el insusi stresul nu pune probleme, ci numai raspunsul inadecvat la stres.

Raspunsul la stres are in general trei stadii: de alarma, rezistenta si epuizare, in cursul carora se produc modificari metabolice.

Daca stresul este acut, de scurta durata, organismul se reface, se reechilibreaza, dar daca se repeta frecvent sau daca se continua, efectele negative ale stadiului de epuizare se acumuleaza, producand imbolnaviri.

Modificarile metabolice care se produc in cursul stresului se datoreaza in principal intensificarii activitatii sistemului nervos simpatic si eliberarii unor hormoni si substante bioactive (noradrenalina, adrenalina, catecolamine), ce duc la intensificarea metabolismului celular si cresterea necesitatilor energetice.

In cazul stresului acut, de scurta durata, in diferite tesaturi predomina oxidarea glucidelor. In stresul cronic, se formeaza doua programe: unul pentru tesuturi (nervos, de exemplu), unde continua oxidarea glucidelor; altul pentru muschii scheletici si miocard, unde oxidarea se comuta pe acizii grasi.

Deoarece tesutul muscular reprezinta mai mult de jumatate din masa corpului, se poate vorbi de comutarea metabolismului energetic de la tipul glucidic la cel lipidic.

Alimentatia influenteaza in mare masura reactia la stres.

Caracteristic pentru stres este consumul crescut de vitamina C, dar si de alti nutrienti.

Unul din efectele negatice ale stresului este acumularea de colesterol, ce favorizeaza tulburarile cardiovasculare, generatoare de ischemie cardiaca.

Metodele de control al raspunsului adecvat la stres vizeaza:

·         Deconectarea reactiilor neuroendocrine prin relaxare psihomintala;

·         Refacerea substratului metabolic prin alimentatie.

Cea de-a doua categorie de metode face obiectul cercetarilor moderne de alimentatie si nutritie umana. In acest sens, atentia s-a focalizat asupra schimburilor de nutrienti de la nivelul membranelor celulare, vizand mentinerea structurii si functiilor lor normale, printr-un aport adecvat de energie si nutrienti.

Celulele nervoase sunt cele mai sensibile la stres, datorita activitatii lor intense de transmitere a informatiilor, fiind astfel mari consumatoare de energie. Creierul utilizeaza 20% din energia totala necesara intregului organism, desi reprezinta numai 2% din greutatea sa totala.

Energia necesara sistemului nervos este furnizata, pe langa glucide, de lipidele din alimentatie, care asigura materialul necesar intretinerii structurii si fiziologiei normale a membranelor.

Michael Crawford considera ca prioritatea preocuparilor pentru biochimia proteinelor si acizilor nucleici a fost inlocuita de biochimia membranelor si acizilor grasi polinesaturati.

Aceste preocupari se reflecta si in domeniul cercetarilor de alimentatie, prin studiile teoretice si experimentale privind produse ce contin acizi grasi plinesaturati, precum si protectia lor prin antioxidanti naturali (vitamine, provitamine, pigmenti, polifenoli etc.) si de asemenea o serie de produse alimentare bogate in elemente minerale si substante bioactive cu rol in prevenirea si combaterea efectelor negative ale stresului.

Astfel, la Institutul de Chimie Alimentara, sunt realizate la nivel de laborator:

·         Fainuri din cereale si legume germinate;

·         Sucuri din legume si fructe fermentate lactic;

·         Concentrate de bauturi racoritoare si deserturi cu adaosuri de promixuri vitaminice si saruri minerale.

Dr. Rodica Zlota


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Doar una e primavara

Doar una e primavara

Doar una e primăvara   Cântecul “Doar una e primăvara” - versuri şi varianta audio.   Mii de albine, sute de fluturi,Zeci de copii, aleargă pe câmp.Mii de culori, sute de flori,Dar, doar una...

Legenda Ariesului a Crisului A…

Legenda Ariesului a Crisului Alb si a targului de fete de pe muntele Gaina

Legenda Ariesului, a Crisului Alb si a targului de fete de pe muntele Gaina Nori negri treceau salbateci deasupra varfurilor muntelui Gaina, pe alocurea acoperit de arbori inverziti ce se profilau...

Posada o victorie sau un hotar

Posada o victorie sau un hotar

Posada - o victorie sau un hotar Lupta tanarului stat roman dintre Dunare si Carpatii Meridionali pentru neatarnare fata de coroana ungara a fost extrem de grea si indelungata, incununata, in...

Pastele catolic 2015

Pastele catolic 2015

Pastele catolic 2015   Pastele catolic este celebrat pe 5 aprilie 2015. Cu aceasta ocazie, multi credinciosi vor spune in seara de sambata spre duminica “Hristos a inviat!”. Sambata seara, catolicii vor...

Horoscopul dragostei pentru lu…

Horoscopul dragostei pentru luna noiembrie 2013 Aflati ce va rezerva astrele pentru luna noiembrie 2013 pe plan sentimental. Horoscopul dragostei pentru luna noiembrie 2013 pentru toate zodiile.