Univers de copil

A+ R A-


Soarele, pielea si radiatiile ultraviolete

soarele, pielea si radiatiile solare ultravioletePractica expunerii la soare in scopul bronzarii, impusa ca “moda” de Coco Chanel in 1925, continua sa se bucure si in prezent de o mare popularitate.

Dar radiatiile solare, in special radiatiile ultravioletele, au efecte benefice asupra pielii numai daca expunerea se face rational, fara a se depasi acele limite cerute de apararea organismului. Din pacate, multe persoane, din dorinta de a se bronza rapid, uita de orice precautie si ignora acele masuri de protectie elementare, care pot sa le asigure un confort fizic imediat.

Radiatiile solare nocive

Radiatiile ultraviolete (razele emise de soare), desi reprezinta proportia cea mai mica (10%) dintre radiatiile solare care ajung la suprafata terestra, sunt cele mai active biologic.

In functie de lungimea de unda, aceste radiatii apartin ultravioletului indepartat (UVC, 180-280 mm), mediu (UVB, 280-320 mm) si apropiat (UVA, 320-400 mm). Razele UVC au lungimea de unda cea mai scurta si sunt cele mai daunatoare. Razele UVB, avand lungimea medie de unda, sunt eritematogene, in timp ce radiatiile UVA produc bonzarea, fara sa provoace eritem. Radiatiile UVB mai scurte de 290 mm si cele apartinand UVC sunt retinute de patura de ozon stratosferic.

Radiatiile UVC sunt cele mai daunatoare. Din fericire pentru noi, acestea nu ating suprafata pamantului, fiind absorbite in atmosfera.

Radiatiile UVB (B – de la bronz sau arsuri) ating epidermul, partea de la suprafata pielii. In majoritatea cazurilor, stimuleaza bronzul, insa in cazul expunerilor indelungate la soare pot sa provoace arsuri solare, insolatii, imbatranirea pielii si chiar cancer de piele. Asadar, ele sunt daunatoare pentru organism si partial sunt absorbite in atmosfera.

Radiatiile UVA (A – de la alergii) patrund adanc in piele, pana la celulele dermului, fiind cele mai daunatoare. Sunt prezente pe tot parcursul zilei, de la rasaritul pana la apusul soarelui, iarna si vara. Acestea bronzeaza rapid pielea, insa o degradeaza, accelereaza imbatranirea prematura, cauzeaza ridurile si pot sa provoace alergii solare, fotosensibilizari si hiperpigmentari.

Razele UVA si UVB duc la modificarea ADN-ului (produc aparitia alunitelor si riscul de cancer al pielii) si imbatranirea fotoindusa a pielii, a ridurilor si a petelor pigmentare.

In consecinta, capacitatea de “a arde” a soarelui va fi cu atat mai mare cu cat radiatia solara directa va avea o traiectorie mai scurta, deci cu cat va fi mai bogata in ultraviolete. Aceasta explica de ce puterea eritematogena a soarelui este maxima in iulie, intre orele 12 si 16 si la altitudine (la 3000 m, cantitatea de UVB este cu 40% mai mare decat la nivelul marii).

Patrunderea radiatiei solare prin piele depinde de lungimea de unda a acesteia si de proprietatile optice ale pielii. Datorita structurii sale complexe, pielea modifica traiectoria razelor solare prin conjugarea a patru procese elementare: transmisie, absorbtie, reflexie si difractie.

Majoritatea razelor UVB sunt absorbite de stratul cornos, 20% ajung in corpul mucos si 10% in derma. Cele mai multe raze UVA si radiatiile vizibile traverseaza epiderma, dar numai 20-30% ajung la derma, fiind absorbite de melanina. Radiatiil IR traverseaza epiderma si ajung in hipodem.

 

Te-ar putea interesa sa citesti si articolele:

Insolatia – sfaturi, recomandari si masuri de prevenire pentru familie si copii

Insolatia si canicula

Efecte, recomandari, remedii si tratament in caz de insolatii si canicula

Legenda lui Orfeu si Euridice

Legenda lui Orfeu si Euridice

Legenda lui Orfeu si Euridice   Povestea de iubire dintre cele doua personaje mitologice - Orfeu si Euridice - i-a impresionat deopotriva pe zei si pe pamanteni. Este portretizarea iubirii pierdute, apoi regasite...

Compunere la inceput de primav…

Compunere la inceput de primavara

Compunere la inceput de primavara Primavara vine dar nu pleaca, doar se tes in jurul ei, pe rand, intai muguri mici din creanga-n creanga, apoi aburi dulci si nori de argint,...

Brahmanul si oala scufundata

Brahmanul si oala scufundata

Brahmanul si oala scufundata Traia odata in India un brahman. Cica era cel mai lenes om de pe lume. Nu voia sa munceasca si se hranea doar cu ceea ce primea...

Scatiul in colivie

Scatiul in colivie

Scatiul in colivie   Va oferim spre lectura povestirea “Scatiul in colivie” scrisa de Lev Tolstoi. Traducerea in romaneste apartine lui Profira Sadoveanu, iar ilustratie e semnata de Alexei Pahomov.   De ziua ei,...

Modele sablon de scrisoare pen…

Modele sablon de scrisoare pentru Mos Craciun

Modele sablon de scrisoare pentru Mos Craciun   Dragi copii, ati scris lui Mos Craciun? Stie ce cadouri va doriti? Pentru ca nu mai e mult timp pana la sarbatoarea de Craciun,...