Univers de copil

A+ R A-


Sfantul Ilie, carutasul Raiului legenda biblica

 

Sfantul Ilie (unul dintre cei mai cunoscuti profeti ai Vechiului Testament, fiul unui preot al Legii vechi) este sarbatorit anual pe data de 20 iulie. De origine, Sf. Ilie este din tinutul Tesvi - Galaad (Israel), situat dincolo de Iordan, de unde ii vine si numele de „Tesviteanul”. Legenda biblica spune ca Sfantul Ilie a trait in secolul al IX-lea inainte de Hristos. La vremea aceea, imparatul Israelului era Ahab. Asemeni celorlalti imparati acesta se inchina idolilor, nu dreptei credinte. 

 

Vazand atata orbire si atata ratacire de la dreapta credinta, Ilie s-a revoltat impotriva rautatilor imparatului. Umplandu-se de ravna dumnezeiasca, s-a dus inaintea lui Ahab, mustrandu-l pentru nebunia si idolatria lui. Sfantul Ilie l-a amenintat pe el si pe poporul care il urma ca nu vor mai avea parte de ploaie ani la randul: vor fi pedepsiti cu mare grozavie de catre Dumnezeu (“In acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie!”).

 

Cerul s-a inchis atunci si a urmat o seceta mare care a durat trei ani si jumatate, urmata de foamete. In toata aceasta perioada n-a cazut de sus nici o picatura de ploaie sau roua. Apoi, a urmat nerodirea pamantului, lipsa de hrana si foamete in tot poporul, incat sufereau si oamenii, dar si dobitoacele.

 

La randu-i, Ahab l-a amenintat pe Ilie cu moartea. Din cauza blestemului aruncat asupra poporului, Sfantul Ilie a fost surghiunit de catre imparat, motiv pentru care a fost nevoit sa se ascunda. Ascunzatoarea sa a fost mai intai aproape de un parau. Acolo a fost hranit de corbii care-i aduceau zilnic paine. A stat si in casa unei vaduve din Tara Feniciei, careia i-a inviat copilul care murise. Ilie a prezis regelui Ahab si sotiei sale ca vor muri de moarte infricosatoare, ceea ce s-a si intamplat. Sfantul Ilie n-a murit, ci s-a inaltat la cer intr-un car de foc, pe 20 iulie, atunci cand este praznuit.

Sfantul Ilie este celebrat ca un mare facator de minuni si aducator de ploi in vreme de seceta, iar traditia populara il considera ocrotitorul recoltelor. Sf. Ilie este un exemplu de credinta si curaj demn de urmat.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Ciocarlia si puii in primul lo…

Ciocarlia si puii in primul lor zbor spre soare

Ciocarlia si puii in primul lor zbor spre soare Va oferim spre lectura povestirea “Spre soare” scrisa de Al. Popescu. El mergea in fiecare zi aproape, acolo la capatul viei, unde erau...

Investigatii realizate pe parc…

Investigatii realizate pe parcursul sarcinii si patologii

Investigatii realizate pe parcursul sarcinii si patologii Pentru viitoarele mamici este foarte importanta supravegherea starii de sanatate. De asemenea este indicat sa efectueze anumite investigatii pentru a vedea cum decurge...

Crocodilul poezie

Crocodilul poezie

Crocodilul - poezie   Va oferim spre lectura poezia “Crocodilul” scrisa de Marin Sorescu.   Crocodilul numai smalt Nu e ca serpii ceilalti. Tot asa de-apucator Dar e mare incapator.   Ce inghite Pasa-mi-te E-n lungime Si-n latime.   Sade-n latul Nilului In dreptul...

Luna poezie pentru copii

Luna poezie pentru copii

Luna - poezie pentru copii   Iata poezia pentru copii “Luna” scrisa de Mihai Beniuc.   Luna, secere de aur, A patruns in lan de stele, Dar al noptii lung balaur Nu s-amesteca cu ele.  

Bogatiile tarii noastre de Geo…

Bogatiile tarii noastre de George Calinescu

Bogatiile tarii noastre de George Calinescu Imi place sa ma plimb prin paduri, rascolind cu piciorul mormanele de frunze cazute. Sunt paduri negre si drepte de brazi, imbatand cu...