Sculpturi miniaturale inimaginabile
Violonistul Eduard Kazarian, armean de origine, membru al Filarmonicii din Erevan, este considerat a fi un mester fara pereche in domeniul minisculpturilor. Intre capodoperele sale se numara statuile lui Charlie Chaplin (din otel) si cea a lui Niccola Paganini (din aur) cantand la vioara, asezata in urechea celui mai subtire ac de cusut. Pentru a fi vazute este nevoie de o lupa puternica, care sa mareasca imaginea de cel putin 600 de ori. Unele dintre “micile” sale sculpturi sunt realizate pe un fir de par uman, sectionat transversal, pe jumatate sau in patru. Pe astfel de “material”, el a sculptat portretele a 62 de oameni de stiinta si scriitori armeni, care s-au impus in istorie, incepand cu secolul al V-lea. Toate aceste statui la un loc nu depasesc 8 mm de par uman.
Printre realizarile sale de prestigiu se afla si o lucrare care reprezinta un convoi de 300 de elefanti carand busteni, sculptura care nu depasest un centimetru de par, sectionat transversal. Tot pe un fir de par, in lungime de un centimetru, a realizat si o garnitura de tren compusa din doua locomotive care trag dupa ele 75 de vagoane. Incredibil, dar prin ferestrele vagoanelor se vad capetele calatorilor, iar pe unul din vagoane se afla o pancarta pe care se poate citi clar “Traiasca pacea!”.
La toate acestea se adauga si confectionarea celei mai mici viori din lume, in lungime de numai de trei microni, asezata in urechea unui ac subtire de cusut. Nu este de mirare ca, la vederea ei, un ziarist a exclamat: “la aceasta vioara, doar un tantar ar putea sa cante”. Printre sculpturile considerate de “mari dimensiuni” se afla portretele a 8 dansatoare in costume nationale, sculptate pe o jumatate de sambure de smochina. Tot in aceasta categorie intra si porteretele unor personalitati istorice, sculptate pe jumatate de bob de orez, precum si statuia poetului gruzin Sota Rustaveli (secolul al XII-lea), realizata pe a patru-zecea parte dintr-un bob de strugure.
Kazarian si-a propus sa realizeze o serie de microfigurine miscatoare, ca, de pilda, Charlie Chaplin in lupta cu piratii, sau Guliver in tara piticilor. Aceasta ultima lucrare este realizata dintr-o bucata de dinte de mamut, Guliver fiind inconjurat de circa 200 de liliputi, inalti de cativa microni si inarmati pana in dinti. In schimb, “uriasul” Guliver are o inaltime de 2 mm si tine in mana o sticla in care este prizonier un pitic. Toata instalatia, conectata la o priza electrica, cand este pusa in functiune, face ca toate figurinele, inclusiv Guliver, sa se agite; chiar si liliputanul din sticla se agita, vrand sa scape din prizonierat, insa fara succes. Toate miscarile acestor microfigurine sunt de un dinamism fascinant, incantand privirea prin ingeniozitate si desavarsirea executiei. Optsprezece luni de munca i-au trebuit artistului pentru a realiza si a sincroniza miscarile figurinelor. In afara de capacitatea de concentrare, vointa de fier, perseverenta si talent, Kazarian dispune si de o trusa de scule cu totul deosebite, realizate din faramituri de diamant, ace de corindon sau otel dur, al caror varf ascutit nu depaseste un micron, ciocanele, microscoape etc. Instrumentele sale, special create in acest scop, au trezit interesul specialistilor care lucreaza in domeniul microlectronicii, fizicii atomice, biologiei etc., precum si al fizicienilor care se ocupa de problemele magnetismului terestru. Neurochirurgii i-au solicitat sprijinul in realizarea unui aparat pentru sudarea vaselor din creier, iar oncologii pentru confectionarea unei seringi cu care sa se injecteze citostatice direct in celulele canceroase, al caror diametru nu depaseste 3-5 microni.
Intrebat fiind cand si cum lucreaza la desavarsirea operelor sale, Kazarian a raspuns ca “lucreaza intre doua batai ale inimii”.
- 25/10/2013 11:35 - Vita de vie si strugurii
- 22/10/2013 20:07 - Moldovenii condusi de Stefan cel Mare se apara impotriva turcilor si a tatarilor
- 21/10/2013 13:52 - Gradina de legume
- 17/10/2013 23:11 - Revista Albina Pindului
- 17/10/2013 21:53 - Stolnicul Constantin Cantacuzino primul autor al unei harti romanesti
- 16/10/2013 14:23 - Posada o victorie sau un hotar
- 15/10/2013 16:54 - Supernova din 1054 mit sau realitate
- 14/10/2013 12:35 - Nopti albe si zile negre
- 13/10/2013 21:01 - Moldova in timpul lui Stefan cel Mare si batalia de la Razboieni
- 12/10/2013 21:06 - Matteo Muriano si Moldova lui Stefan cel Mare