Scorul Apgar la nou nascuti
Cu siguranta, scorul Apgar nu este o noutate pentru viitorii parinti. Ei stiu despre acest aspect, nu degeaba proaspetii parintii se lauda la nastere cu copilul lor - scorul/nota Apgar mare. Totusi, e fireasca intrebarea “Ce este acela scor Apgar?”
Vorbim, de fapt, despre o metodologie ce a fost dezvoltata in jurul anului 1953 de catre medicul anestezist Virginia Apgar si aplicata ca examen de rutina in multe maternitati din lume. E vorba despre un prim test oferit copilasului, efectuat chiar in sala de nastere, imediat dupa nasterea acestuia.
Mai exact, vorbim despre o examinare a nou-nascutului, de la primul pana la al cincelea minut al vietii sale, in functie de diferiti parametri. Pentru fiecare in parte, se stabileste un punctaj de 0-2 puncte, iar insumate, notele dau o maxima de 10. Exista si situatii exceptie, atunci cand medicii acorda nota sub 7. In astfel de cazuri, destul de rare, se analizeaza toti factorii implicati si la interval de 10, 15 sau chiar 20 de minute. Neonatologul se asigura si analizeaza, de fapt, ca bebelusul se afla in afara oricarui pericol, asigurandu-se ca acesta s-a adaptat perfect la noile conditii de mediu.
Poate ca, la o prima vedere, astfel de procedee par infricosatoare, insa nu trebuie sa va temeti. Nu exista niciun risc pentru micutul dvs. Din contra, se urmareste bunastarea acestuia.
Iata, totusi, criteriile dupa care sunt evaluati bebelusii in stabilirea scorului Apgar, imediat dupa nastere, avand in vedere cele mai importante aspecte (puls, respiratie, tonus muscular, culoarea pielii, reflexe).
Pulsul (ritmul cardiac):
Lipsa pulsului este notat cu 0. Intr-un astfel de caz, deloc de preferat, in mod firesc, conform reglementarilor in vigoare, cel mai adesea se recurge la initierea de urgenta a procedurilor de resuscitare.
Pulsul cu mai putin de 100 de batai pe minut primeste nota 1.
Pulsul de peste 100 de batai pe minut primeste nota 2.
Respiratia (rata si efortul):
Lipsa respiratiei la nastere primeste nota 0. In asemenea situatie, nu trebuie sa se stea pe ganduri, ci sa se actioneze, fiind declansata procedura specifica, precum aspirarea cailor respiratorii, etc.
Respiratia neregulata si lenta primeste nota 1.
Respiratia buna, cumulata cu un plans viguros, primeste nota 2.
Tonusul muscular (activitatea):
Lipsa miscarilor duce la notarea cu 0.
Flexarile usoare ale mainilor si picioarelor primesc nota 1.
Miscarea activa si viguroasa a nou-nascutului este notata cu 2.
Culoarea pielii (aparenta):
Se noteaza cu 0 copilul palid sau albastrui pe toata suprafata corpului.
Se noteaza cu 1 copilul a carui culoare e buna, dar care prezinta la extremitati nuante colorate, ca de exemplu nuante usor albastrui.
Se noteaza cu 2 copilul a carui culoare se dovedeste a fi buna pe tot corpul.
Reflexele:
Nici un raspuns reflex este notat cu 0. In acest caz, e normala si fireasca actiunea si executarea unor manevre specifice.
Reflexele moderate sunt notate cu 1.
Reflexele puternice, tusea, stranutul, tipetele, duc la notarea micutului cu nota 2.
- 17/01/2016 00:47 - Alimentatia la san a nou nascutului
- 18/11/2015 00:35 - Venirea pe lume a copilului se face cu emotii
- 19/07/2014 01:03 - Miracolul limbajului la copiii intre 3 si 6 luni
- 14/07/2014 01:05 - Miracolul limbajului la copiii intre 3 si 4 luni
- 07/07/2014 01:05 - Miracolul limbajului la copiii de sub o luna
- 03/07/2014 01:12 - De ce tipa copilul la nastere si care este semnificatia acestui gest
- 19/01/2014 01:41 - Primele saptamani de viata ale bebelusului acasa