Univers de copil

A+ R A-


Remedii, tratamente si masuri de prim ajutor in caz de arsuri la copii

 

Este suficienta o clipa de neatentie din partea noastra si copilasii nostri se pot accidenta. Pe primul loc in cazul acestor accidente se afla arsurile. Aceste accidente se pot produce in bucatarie, baie, sufragerie. Cel mai des, arsurile copiilor sunt provocate de lichidele fierbinti.

 

Arsuri. Remedii.

Gravitatea arsurii/leziunii este legata de mai multe elemente: profunzime, intindere, varsta copilului. Daca zona este rosie, dar fara basici si mai mica decat jumatatea palmei lui, putem sa o tratam chiar noi. Daca zona este mai mare, situata pe fata in vecinatatea unui orificiu natural sau a unei articulatii, trebuie sa te prezinti cu micutul la spital, la un medic, dupa ce i-ai acordat primele ingrijiri.

 

Arsurile la copii. Masuri de prim ajutor.

In cazul arsurilor la copii, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:

§         Indepartati sursa care a provocat arsura!

§         Raciti arsura!

§         Acoperiti rana cu ceva curat!

§         Pastrati zona curata!

§         Adresati-va unui medic pentru examinare!

 

Indepartati sursa care a provocat arsura!

In cazul in care s-a produs o arsura, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa indepartati copilul de ceea ce a cauzat arsura sau sa-l mutati din locul unde s-a ars. Aveti insa grija cum faceti asta! In cazul in care s-a pornit un incendiu, opriti copilul din alergare, deoarece curentii de aer intretin focul. Ideal este sa-l culcati la pamant si sa stingeti flacarile cu ajutorul unei paturi. In momentul in care se produce un astfel de incident este foarte important sa fiti calm si sa reusiti sa-l calmati pe cel micut si sa analizati rapid zona arsa. Arsura se poate extinde, iar pielea care inconjoara zona arsa va fi afectata. Urmatorul pas pe care il aveti de facut este sa raciti zona arsa.

 

Raciti arsura!

Cea mai buna modalitate pentru a face acest lucru este sa introduceti zona arsa in apa pentru cel putin 10 minute. Puneti copilul sub apa, daca arsura este pe o zona a corpului cum ar fi pe piept sau spate. Aveti insa mare grija, nu trebuie sa lasati copilul prea mult in apa deoarece se poate produce hipotermie. Cel mai adesea, aceasta se poate intampla la bebelusi si la copiii mai mici. Fiind mai firavi, ei resimt mult mai puternic arsurile. Dupa aceasta operatiune, este indicat sa uscati copilul cu un prosop curat.

 

Acoperiti rana cu ceva curat! Pastrati zona curata!

Dupa cum mentionam mai sus, dupa ce ati racit arsura, ea trebuie sa fie acoperita si mentinuta curata. Aveti mare grija, arsurile se pot infecta foarte usor. In acest sens, nu lipiti bandaj/plasture pe rana (produce infectie), nu puneti direct gheata pe rana (agraveaza situatia). De asemenea, evitati sa folositi creme, unguente, ulei de corp, pudra pentru arsuri sau dezinfectanti pe portiunea de piele afectata.

 

Adresati-va unui medic pentru examinare!

Daca arsurile sunt usoare (nu se formeaza basici), lasati rana sa se vindece la aer, fara a o bandaja. In cazul unor arsuri mai grave, mergeti imediat la doctor.

Cu cat copilul este mai mic cu atat este mai vulnerabil la infectii si deshidratare. Daca arsura copilului este pe o portiune mare a pielii chemati de urgenta ambulanta. Sunati cat mai repede la Salvare (112). Nu uitati ca, pentru serviciile de ambulanta, arsurile la copii reprezinta o prioritate (sunt incadrate la grad de risc maxim).

Numai medicul poate aprecia gravitatea arsurii. In functie de aceasta, respectiv de profunzimea si de intinderea arsurii, medicul va va spune ce tratament vi se potriveste cel mai bine.

 

Arsuri la copii. Tratamente.

In functie de suprafata corporala afectata si gravitatea leziunilor, arsurile se impart in mai multe categorii: arsuri de gradul I, II, III si IV. Daca tratamentul arsurilor superficiale (de gradul I si II) este usor de aplicat acasa, pentru arsurile grave (de gradul III si IV), survenite in urma izbucnirii unui incendiu, este necesara transportarea de urgenta la spital. Sunt considerate arsuri grave:

§         arsurile din zona fetei si a gatului, pentru ca pun in pericol functionarea aparatului respirator;

§         arsuri la zonele de flexie ale membrelelor superioare;

§         arsurile de gradul III care depasesc 10 % din suprafata corpului;

§         arsurile complicate cu fracturi si distrugeri masive de tesuturi moi.

Atunci cand arsurile sunt provocate de substante chimice, se indeparteaza hainele si se spala zona cu jet de apa rece timp de 20-30 de minute. Indiferent de starea pacientului si gravitatea arsurilor de pe corp, este necesara prezentarea la medic si internarea pentru cateva zile pentru examinare.

Arsurile electrice se datoreaza contactului cu un conductor electric aflat sub tensiune si sunt extrem de periculoase. Nu numai ca pot lasa semne foarte urate pe piele, dar de cele mai multe ori pot fi fatale, asa ca aveti mare grija.

In cazul arsurilor cailor respiratorii pot avea loc obturarea cailor respiratorii si acumulari de mucus si exudat in plamani. Este indicat consultul medical de urgenta.

 

Arsurile. Remedii si tratamente naturiste.

In situatia in care ranile sunt superficiale si nu puteti ajunge imediat la medic, puteti recurge la cateva remedii si tratamente naturiste.

Puteti pune comprese cu gel de aloe vera, cu ulei de catina sau infuzie cu flori de soc, cataplasma cu emulsie din seminte de gutui sau cu cartofi cruzi dati pe razatoare.

Mai puteti pune si comprese cu infuzie de galbenele, din muguri de plop sau sa ungeti arsura cu unguent de galbenele, alifie de propolis sau ulei de sunatoare, dupa ce in prealabil a fost spalata cu infuzie din flori de soc sau coada-soricelului, peste care veti pune o compresa sterila stropita cu ulei, pe care o veti inlocui din trei in trei ore.

De asemenea, puteti sa ungeti arsura cu miere de doua ori pe zi, dupa ce ati spalat zona afectata cu infuzie de coada-soricelului.

 

Arsurile la copii. Preventie.

Fiti foarte atenti/vigilenti atunci cand supravegheati copilul. Multe obiecte din casa dumneavoastra ii pot provoca ranirea prin arsura (lichide fierbinti, aragaz, radiator, etc.). Nimeni nu doreste sa aiba parte de arsuri grave, nimeni nu doreste sa fie internat la spitalul de arsi. Cicatricile cauzate de arsuri raman uneori pentru tot restul vietii, iar copilul isi va aminti intotdeauna de nefericirea sa. Asadar, nu uitati de masurile de preventie.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Consumul de sare sanatate sau …

Consumul de sare sanatate sau otrava

Consumul de sare - sanatate sau otrava Sarea da sanatate si viata, dar ea poate sa fie si otrava. Stim ca sangele din corpul nostru are sare in cantitate de 7...

Sus boieri nu mai dormiti

Sus boieri nu mai dormitiAfla versuri colinde – Sus boieri nu mai dormiti.   Sus boieri nu mai dormiti,Vremea e sa va gatiti,Casa sa v-o maturati,Leru-i, Ler,Si masa s-o incarcati,Leru-i, Ler.Ca umblam...

Zana din visina

Zana din visina

Zana din visina Va oferim spre lectura povestirea “Zana din visina” scrisa de Gica Iutes. - Hei, somnorosilor! Nu mai leneviti in pat. Veniti sa vedeti ce v-am adus… In bucatarie, pe masa,...

Povestea Piatra vie

Povestea Piatra vie

Povestea - Piatra vie Va oferim spre lectura povestea Piatra vie scrisa de Nikolai Osipov. Monsell Will pasea fara graba pe campul nesfarsit si pietros, ars de soarele amiezii. Nu suferea atat...

Romania in timpul domniei lui …

Romania in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza

Romania in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza   Unirea Moldovei si a Tarii Romanesti, infaptuita la 24 ianuarie 1859, n-a putut fi dobandita decat pin lupta celor multi. Si, dupa Unire,...