Univers de copil

A+ R A-


Praful din aer si microbii

Praful din aer si microbiiPraful din aer e compus din nisip, carbune, firicele de ata, stofe, ierburi, insecte, cenusa, peri, etc. In praful de aer se mai afla sute de microbi, unii foarte vatamatori asupra sanatatii. Astfel, sunt microbi care daca se depun pe o rana ii impiedica vindecarea, de aceea rana trebuie ferita de aer. De asemenea, tot in aer sunt microbii bolilor molipsitoare precum: oftica, varsatul, scarlatina, pojarul, angina, etc.

Microbii sunt nu numai in aer, ci si in apa, paine, carne, lapte, vin, unde produc felurite schimbari (fierberea vinului, putrezirea carnii). Microbii traiesc si se inmultesc si in corpul fiintelor si au diferite forme: rotunzi, lungi, rasuciti, incovoiati, dar toti sunt foarte mici, uneori stand in nemiscare, alteori miscandu-se foarte iute.

Microbii se inmultesc cu o iuteala de neinchipuit. Din 50 de microbi in 3 zile s-au facut 600.000, intr-o experienta facuta de medici.

Microbii fac un fel de oua, numite spori, aceste oua sunt mai greu de distrus decat chiar microbii, astfel ei sunt ucisi la o caldura de 60-80 de grade, pe cand ouale lor la 100-200 de grade la umezeala.

Nu toate soiurile de microbi sunt vatamatoare, unii sunt chiar folositori, de exemplu cei prin care se face otetul, spirtul. Microbii distrug hoiturile, plantele uscate, scapand pe cei vii de ramasitele celor morti.

Pamantul lipsit de microbi nu poate rodi.

Cand microbii au patruns in corpul nostru, cei vatamatori se aseaza in partile mai slabe. Astfel, microbii ofticii navalesc in plamani, in invelisul centrelor nervoase (dand meningita pubercuoasa), altii se aseaza in intestine si asa in mai toate organele corpului.

Afara, in aer liber, oxigenul si caldura soarelui ucide microbii, dar prin incaperi sunt mai adapostiti, iata de ce tebuie deschide usile si ferestrele in toate zilele.

Trebuie sa se stie ca microbii din scuipatul unui biet ofticios, traiesc sase luni, scuipatul uscandu-se, microbii se ridica in aer cu praful, cand se matura in camera etc. Tot astfel si microbii scarlatinei, s.a.m.d., traiesc cateva saptamani.

Microbii nu pricinuiesc boli numai prin inmultirea lor. Unii fac un fel de materie otravicioasa ce trece in sange si se imprastie in tot corpul, astfel boala cupinde intreg organismul.

Din fericire, marele Pasteur si discipolii sai au descoperit niste leacuri care, injectandu-se in corp, fac nevatamatoare otravurile unor microbi, astfel ca doctorii scapa pe cei bolnavi de anghina, varsat, turbare si alte boli care pe vremuri ucideau cu siguranta pe bolnavi.

Astazi, se pot curata incaperile unde au fost bolnavi de boli molipsitoare, prin dezinfectare, ucigand in acest fel microbii.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda ghiocelului de Gheorgh…

Legenda ghiocelului de Gheorghe Antohi

Legenda ghiocelului de Gheorghe Antohi    Legenda ghiocelului în versuri de Gheorghe Antohi.    Un îngeraş coboară lin Printre luceferi, printre stele. Pe ceru-albastru, cristalin, Părea năframă cu mărgele.

Felicitari si planse de colora…

Felicitari si planse de colorat de 8 Martie Ziua Mamei

Felicitari si planse de colorat de 8 Martie - Ziua Mamei   8 Martie este ziua cand, de la o margine la alta a lumii, se sarbatoreste FEMEIA – simbolul vietii, al...

Povestea iedutului

Povestea iedutului

Povestea iedutului Va oferim spre lectura “Povestea iedutului” scrisa de Ana Rom. Bunica avea un iedut. Ii era foarte drag acest iedut, cu parul lins, cu botisorul negru si cu ochii...

Fetusul se apara

Fetusul se apara

Fetusul se apara Portretul mamei mandre, care isi tine copilul nou-nascut in brate, este un cliseu prezent in cele mai multe albume de familie. Dar mai putin se stie ca inainte...

Mesaje si sms de Sfantul Gheor…

Mesaje si sms de Sfantul Gheorghe

Mesaje si sms de Sfantul Gheorghe   Pe 23 aprilie crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Multe dintre persoanele dragi noua poarta acest minunat nume. Fiti alaturi de ei si...