Univers de copil

A+ R A-


Portocalele in consum proprietati si beneficii

Portocalele in consum proprietati si beneficiiPortocala este un fruct aromat si delicios, unul dintre cele mai comune fructe. Gasim portocale pe piata pe tot parcursul anului, insa perioada cea mai buna pentru consum a acestora este iarna. Sa vedem insa ce proprietati si ce beneficii aduce consumul de portocale.

Portocalele sunt asociate frecvent cu “orange” - un cuvant ce suna a “aur”, respectiv “noroc”. Aceste fructe au o larga raspandire in consum mai ales in Asia, in special in China. Credem ca toata lumea stie ca, in aceste locuri, exista o credinta … intentii bune pentru noul an prin consumul de portocale. Din aceasta cauza chinezii cumpara pentru consum cutii intregi de portocale de Anul Nou. La aceste credinte, se adauga continutul ridicat in vitaminele A, B, C si calciu. Avand in vedere aceste aspecte, portocala este mult superioara altor fructe din acest punct de vedere. La toate aceste vitamine, se adauga beneficiul adus prin continutul de sodium, potasiu, magneziu, sulf, cupru, clor. Consumand portocale, va veti proteja organismul de gripa si raceala. De asemenea, veti preveni aparitia pietrelor la rinichi, evitand colesterolul rau si artrita.

Merita sa mentionam, in special, o substanta activa importanta din portocala, respectiv hesperidina, prezenta atat in coaja fructului, cat si in pielita care inveleste miezul fructului. Aceasta substanta are rol principal in reducerea hipertensiunii arteriale, manifestand cateva prorpietati antiinflamatorii evidente.  Pentru a nu va priva de beneficiile acestui ingredient, va sfatuim sa radeti coaja portocalei si utilizarea acesteia in salate, supe, iaurturi ori in combinatie cu orezul sau ovazul.

S-au facut numeroase studii cu privire la eficienta consumului de portocale. Astfel,  e bine de stiut ca o jumatate de litru de suc de portocale pe zi duce la prevenirea formarii calculilor, scazand in acest fel presiunea sangelui in mod natural. Consumand suc de portocale, veti remarca rezultate favorabile chiar si in ceea ce priveste tusea, raceala, artrita, guta, hipertensiunea, constipatia, greata si chiar ulcerul.

Nu in ultimul rand, credem ca e deja arhicunoscut efectul deosebit al portocalelor in orice cura de slabire, fiind considerate alimente cu calorii negative.

Inclusiv pielea are de castigat in urma consumul de portocale. Se cuvine sa amintim beneficiile sale in tratamentul contra acneei. Prin continutul sau de vitamina C, singura vitamina care activeaza colagenul sucutanat, consumul de portocale duce la prevenirea aparitiei vergeturilor si a ridurilor. De altfel, vitamina C este cel mai puternic antioxidant, fiind responsabila de mentinerea frumusetii pielii si protejarea impotriva factorilor externi. Consumul uzual de portocale face ca pielea sa fie mai intinsa, mai curata si mai luminoasa.

Tot datorita continutului sau ridicat de vitamina C, consumul de portocale protejeaza de modificarile genetice care pot provoca probleme de sanatate viitorului bebelus.

Alte studii au confirmat faptul ca portocalele (prin proprietatile sale cancerigen si anumiti compusi) ajuta eficient atat impotriva cancerului esofagian, cat si a celui stomacal. Riscul aparitiei acestor tipuri de cancer se reduc cu 40-50% la persoanele care consuma portocale, dupa spusele cercetatorilor. Efecte pozitive apar si in boli precum Alzheimer, Parkinson, diabet si scleroza multipla. In urma cercetarilor intreprinse, s-a constatat ca portocalele si citricele in general aduc beneficii impotriva acestor afectiuni, cat si impotriva astmului, degenerescentei masculare, holerei sau gingivitei.

In prezent, cercetarile continua, fiind studiate in principal beneficiile pe care le poate aduce acest fruct la stimularea si buna functionare a creierului.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Olfactia

Olfactia

Olfactia Olfactia, senzatie rezultata din stimularea exteroreceptorilor organismului in cadrul amplului proces de informare asupra lumii exterioare, devine in ultimul timp o preocupare majora a cercetarii stiintifice, multidisciplinare. Biochimisti, psihologi si producatori...

Cafeaua un leac la indemana or…

Cafeaua un leac la indemana oricui

Cafeaua - un leac la indemana oricui Popularitatea cafelei poate fi atribuita cafeinei – o substanta naturala intalnita in frunzele, semintele si fructele arbustului de cafea, care stimuleaza sistemul nervos central,...

Intemeierea Moldovei

Intemeierea Moldovei

Intemeierea Moldovei   Moldova s-a intemeiat in imprejurari asemanatoare celor din Tara Romaneasca. Si aici, adica in tinuturile de la rasarit de Muntii Carpati, incepusera sa se organizeze mici statulete, care erau...

De ce sare mingea

De ce sare mingea

De ce sare mingea De o mie de ori, de ce? De ce sare mingea? Iata o scurta povestire a Claudiei Voda care ne lamureste si ofera raspuns la...

Varicela sau varsatul de vant

Varicela sau varsatul de vant

Varicela sau varsatul de vant   Ce este varicela? Varicela este o boala infectioasa acuta, contagioasa, produsa de virusul varicelo-zosterian si se manifestata prin eruptie cutanata polimorfa, pruriginoasa, aparuta in valuri. Eruptia apare...