Univers de copil

A+ R A-


CAPITOLUL III - Protectia speciala a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai 

SECŢIUNEA a 2-a - Plasamentul

Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

 

   legeArt. 58. - (1) Plasamentul copilului constituie o masura de protectie speciala, avand caracter temporar, care poate fi dispusa, in conditiile prezentei legi, dupa caz, la:

   a) o persoana sau familie;

   b) un asistent maternal;

   c) un serviciu de tip rezidential, prevazut la art. 110 alin. (2) si licentiat in conditiile legii.

   (2) Persoana sau familia care primeste un copil in plasament trebuie sa aiba domiciliul in Romania si sa fie evaluata de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului cu privire la garantiile morale si conditiile materiale pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a primi un copil in plasament.

   Art. 59. - Pe toata durata plasamentului, domiciliul copilului se afla, dupa caz, la persoana, familia, asistentul maternal sau la serviciul de tip rezidential care il are in ingrijire.

   Art. 60. - (1) Plasamentul copilului care nu a implinit varsta de 2 ani poate fi dispus numai la familia extinsa sau substitutiva, plasamentul acestuia intr-un serviciu de tip rezidential fiind interzis.

   (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), se poate dispune plasamentul intr-un serviciu de tip rezidential al copilului mai mic de 2 ani, in situatia in care acesta prezinta handicapuri grave, cu dependenta de ingrijiri in servicii de tip rezidential specializate.

   (3) La stabilirea masurii de plasament se va urmari:

   a) plasarea copilului, cu prioritate, la familia extinsa sau la familia substitutiva;

   b) mentinerea fratilor impreuna;

   c) facilitarea exercitarii de catre parinti a dreptului de a vizita copilul si de a mentine legatura cu acesta.

   Art. 61. - (1) Masura plasamentului se stabileste de catre comisia pentru protectia copilului, in situatia in care exista acordul parintilor, pentru situatiile prevazute la art. 56 lit. b) si e).

   (2) Masura plasamentului se stabileste de catre instanta judecatoreasca, la cererea directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului:

   a) in situatia copilului prevazut la art. 56 lit. a), precum si in situatia copilului prevazut la art. 56 lit. c) si d), daca se impune inlocuirea plasamentului in regim de urgenta dispus de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului;

   b) in situatia copilului prevazut la art. 56 lit. b) si e), atunci cand nu exista acordul parintilor sau, dupa caz, al unuia dintre parinti, pentru instituirea acestei masuri.

   Art. 62. - (1) Drepturile si obligatiile parintesti fata de copil se mentin pe toata durata masurii plasamentului dispus de catre comisia pentru protectia copilului.

   (2) Drepturile si obligatiile parintesti in situatia copilului pentru care nu a putut fi instituita tutela si pentru care instanta a dispus masura plasamentului sunt exercitate si, respectiv, indeplinite de catre presedintele consiliului judetean, respectiv de catre primarul sectorului municipiului Bucuresti.

   (3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), parintii decazuti din drepturile parintesti, precum si cei carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti pastreaza dreptul de a consimti la adoptia copilului lor.

   (4) Modalitatea de exercitare a drepturilor si de indeplinire a obligatiilor parintesti cu privire la persoana si la bunurile copilului aflat in situatia prevazuta la art. 56 lit. c) si d) si, respectiv, la art. 56 lit. b) si e) se stabileste de catre instanta judecatoreasca.

   Art. 63. - Comisia pentru protectia copilului sau, dupa caz, instanta care a dispus plasamentul copilului va stabili, daca este cazul, si cuantumul contributiei lunare a parintilor la intretinerea acestuia, in conditiile stabilite de Codul familiei. Sumele astfel incasate se constituie venit la bugetul judetului, respectiv la cel al sectorului municipiului Bucuresti de unde provine copilul.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Leopardul crocodilul si omul s…

Leopardul crocodilul si omul sarman Istetila

Leopardul, crocodilul si omul sarman Istetila Va oferim spre lectura basmul african (Burundi) Istetila. Un om sarman, caruia ceilalti ii spuneau Istetila, fiindca se scotea...

Pictorul versuri

Pictorul versuri

Pictorul - versuri   Va oferim spre lectura poezia „Pictorul”, scrisa de Florin Costinescu.   Stiti de un pictor, Care nu-si termina niciodata culorile, Pe care le da, cum se topeste zapada, pe camp Ierbii si florilor?  

Cei trei muschetari de Alexand…

Cei trei muschetari de Alexandre Dumas rezumat

Cei trei muschetari de Alexandre Dumas - rezumat Va prezentam rezumatul pentru unul din cele mai frumoase si citite romane ale lui Alexandre Dumas, Cei trei muschetari. D’Artagnan...

Cantece de iarna pentru copii

Cantece de iarna pentru copii

Cantece de iarna pentru copii   Vine iarna cu magia ei, cu fulgi de nea si oameni de zapada, cu Mos Nicolae si Mos Craciun, cu serbari de iarna organizate la gradinita...

Sergiu Nicolaescu filmul Pistr…

Sergiu Nicolaescu filmul Pistruiatul

Sergiu Nicolaescu, filmul Pistruiatul   Pistruiatul este un film romanesc de aventuri care a aparut in anul 1973. Filmul Pistruiatul este un serial romanesc de propaganda, avand 10 episoade.   Filmul Pistruiatul fost...