Plante medicinale si remedii bune, dar rele in sarcina
Cum, in timpul sarcinii, nu prea sunt acceptate medicamentele pentru ca bebe ar avea de suferit, multe mamici in devenire recurg la medicina naturista. V-ati putea intreba: ”Sunt doar plante, ce ar putea sa imi faca?” E o intrebare fireasca, dar este necesara precautia, prudenta si atentia maxima atunci cand le folositi deoarece pot sa existe reactii adverse, care nu fac bine organismului.
Ne vor referi in acest articol doar la trei plante medicinale, extrem de cunoscute si la indemana, respectiv coada soricelului, musetelul si sunatoarea. Din aceasta cauza facem referire la ele, pentru a sti la ce sunt recomandate, dar, in acelasi timp, ce contraindicatii au, mai ales la femeile insarcinate.
Coada soricelului
Coada soricelului este o planta medicinala foarte raspandita la noi in tara, poate din aceasta cauza recurgem atat de des la a o utiliza. Beneficiile sale sunt numeroase. Sa nu uitam ca uleiul de coada soricelului are efecte antiinflamatoare si calmante asupra vezicii biliare. De asemenea, greata dispare cu ajutorul infuziei de coada soricelului. Printre alte efecte stimulatoare mentionam ca este utila in tratarea infectiilor, inflamatiilor si leziunilor pielii, datorita mai multor substante cicatrizante si antiinflamatoare continute. Dar, consumati coada soricelului cu precautie, mai ales daca sunteti insarcinate. Un studiu efectuat in Austalia, la Universitatea din Sidney, a aratat ca o depazire a dozei normale duce la o greutate redusa a fetusului si, in acelasi timp, la o greutate mai redusa a placentei. Dar, stati linistite, daca nu exagerati, nu vor aparea malformatii, intreruperi de sarcina sau alte efecte nedorite asupra fetusului sau femeii insarcinate. Cel mai indicat ar fi sa cereti sfatul medicului atunci cand doriti sa consumati ceai de coada soricelului in sarcina. Retineti ca ceaiul de coada soricelului declaseaza menstruatia (are efect emenagog – este vasodilatator), acesta fiind principalul motiv pentru care femeile insarcinate pot suferi o pierdere de sarcina din pricina lui, mai ales in primul trimestru de sarcina.
Musetelul
Musetelul este una din plantele dintre cele mai utilizate in tratarea diverselor afectiuni, avand numeroase substante cu proprietati medicinale. Vom mentiona doar ca este recomandata in tratamentul gastritelor hiperactive, in problemele de balonari si gastrite abdominale. Sa nu uitam ca aceasta planta stimuleaza functia hepatica si ajuta impotriva neplacerilor provocate de guturai. De asemenea, se stie ca ajuta la indepartarea starilor de greata. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca este purgativ. Din aceasta cauza musetelul trebuie folosit cu mare prudenta, mai ales in trimestrele I si III de sarcina. Tinand cont de acest aspect, trebuie sa aveti grija sa nu consumati cantitati exagerate de ceai de musetel atunci daca sunteti gravide, deoarece unele substante din planta pot cauza contractii uterine, iar acest lucru nu este de dorit.
Sunatoarea
Sunatoarea este planta medicinala intens folosita in tratarea depresiilor, starilor de anxietate, ajutand extrem de mult la buna functionare a ficatului. De asemenea, se cuvine sa mentionam ca sunatoarea este un excelent remediu impotriva insomniei. Aceastea ar fi doar cateva din benefiicile consumului acestei plante medicinale, insa daca sunteti insarcinata, ar fi bine fiti extrem de atente atunci cand o consumati. De ce? Motivele sunt simple. In principal, creste tensiunea arteriala, ceea ce este de evitat, mai ales in ultimul trimestru de sarcina.
Nu dorim sa insistam asupra acestor aspecte, insa am dori sa enumeram, la final, drept concluzie, plantele care sunt interzise total femeilor insarcinate: crusinul, ienuparul, obligeana, pelinul, rostopasca, salvia, vascul. Sanatate multa si sarcina usoara!
- 08/07/2014 01:04 - Anexele embrionare in sarcina
- 05/07/2014 01:21 - Anexe embrionare vezicula ombilicala alantoida cordonul ombilical
- 04/07/2014 01:10 - Sacul amniotic si lichidul amniotic
- 29/06/2014 02:02 - Placenta functiile rolul si importanta ei in sarcina
- 27/06/2014 01:22 - Nutritia in timpul sarcinii
- 31/01/2014 15:32 - Munca in timpul sarcinii si factorii de risc
- 19/11/2013 13:49 - Viata inainte de nastere
- 13/08/2013 03:33 - Regimul alimentar al gravidei
- 12/08/2013 05:18 - Vitaminele in regimul femeii insarcinate
- 11/08/2013 07:29 - Substantele minerale in regimul femeii insarcinate