Otita medie acuta si tratament
Prin otita medie acuta se intelege inflamatia urechii medii. In orice otita exista si tulburari de ventilatie ale trompei (un canal de comunicare intre urechea medie si faringe ce poarta numele de trompa lui Eustachio). La sugari si copilul mic, cele doua trompe sunt lungi, scurte si orizontale, ceea ce favorizeaza propagarea infectiei din faringe spre urechea medie. Sugarii stau mai mult culcati, asa ca secretiile stagneaza in faringe in zonele celor doua orificii ce fac legatura cu trompele.
Vegetatiile adenoide intretin de multe ori o inflamatie a faringelui si, secundar, propagarea procesului inflamator, prin trompa, la urechea medie. Terenul unor copii (distrofia, alergia, hipovitaminele) sau uneel boli (scarlatina, rujeola, gripa) favorizeaza instalarea otitei. Urechea medie participa totdeauna la o rinofaringita acuta (microbiana si mai ales virala), dar nu se manifesteaza totdeauna prin semne clinice. Infectiile bacteriene intretinute de un drenaj insuficient prin trompa lui Eustachio sunt cauza unei inflamatii cu puroi.
Otita medie poate fi catarala (congestiva) si purulenta. Durerile pot fi variate, de la moderate pana la foarte violente, de multe ori survenind brusc. Sugarul este agitat, adesea tipa, isi misca mereu capul. Febra nu este totdeauna prezenta. Daca se apasa zona din jurul urechii si mai ales “tragus”-ul pavilionului urechii, copilul da semne de durere, uneori tipa. Toate aceste semne sunt relative. Diagnosticul este precizat numai de medicul specialist ORL. Alteori, confirmarea diagnosticului de otita se face prin supuratia urechilor (scurgerea puroiului in urma perforarii spontane a timpanului).
Exista tratament pentru otita. Simpla inflamatie a timpanului (fara alt simptom) in cadrul unei infectii a faringelui si nasului nu necesita vreun tratament special. La sugarul eutrofic, hranit la san, cu un tratament precoce, corect, al rinofaringitei nu se ajunge la otita. In caz de otita manifesta se indica:
Administrarea de antibiotice fixate de medic in doze mari si pe o perioada lunga de circa 10-14 zile. Tratamentul incomplet (doze mici, durata scurta, administrare neregulata) duc la cronicizare sau/si complicatii.
Combaterea febrei si durerii se face cu paracetamol, algocalmin in doze fixate de medic, in functie de varsta copilului.
Compresele calde si uscate (saculet cu sare sau cu malai cald) au un efect de calmare.
Administrarea de picaturi in nas cu vasoconstrictoare (ser fiziologic efedrinat la sugaru si anteprescolari, bixtonim la copiii mai mari) si aspiratia secretiilor nazale.
Timpanotomia (paracenteza), adica perforarea timpanului cu un bisturiu special se practica in cazurile supraacute cu bombarea timpanului sau in cazurile mai vechi. Paracenteza asigura drenajul puroiuluiin afara, ceea ce contribuie in mare masura la vindecarea otitei (adesea fara asociere de antibiotice). Trebuie spus, pentru linistea mamelor, ca timpanotomia nu duce la surditate.
Picaturile ce se pun in urechi pentru calmarea durerilor pot fi utile, dar fac ulterior dificil examenul urechii de catre specialistul ORL.
Ingrijrile generale: alimentatia corect, vitaminizarea, aerul curat, evitarea unei alte infectii.
In caz de otita medie supurata se practica spalaturi auriculare.
Pot insa sa apara si complicatii. Otita nediagnosticata la timp sau tratata incorect se poate complica cu otita cronica sau cu mastoida, care necesita ingrijiri prelungite de specialitate, uneori interventie chirurgicala.
- 23/07/2015 01:35 - Bolile pielii si remedii prin soare aer apa si namol
- 17/07/2015 07:08 - Solutii si remedii naturale in caz de insolatie si arsuri solare
- 27/06/2015 10:57 - Eczema boala de piele
- 22/06/2015 01:48 - Menta si proprietatile sale benefice pentru sanatate
- 18/06/2015 01:57 - Igiena ochilor si conjunctivita
- 19/04/2015 22:10 - Boala diareica acuta
- 23/01/2015 01:31 - Despre balbaiala si etiologia fenomenului
- 15/01/2015 01:22 - Hipertensiunea arteriala la copii si adolescenti
- 09/12/2014 01:07 - Intoxicatiile cu aluminiu
- 06/12/2014 01:24 - Intoxicatiile cu aluminiu si efectele nocive pentru om