Univers de copil

A+ R A-


Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

CAPITOLUL VIII - Organisme private

 

   Art. 113. - (1) Organismele private care pot desfasura activitati in domeniul protectiei drepturilor copilului si al protectiei speciale a acestuia sunt persoane juridice de drept privat, fara scop patrimonial, constituite si acreditate in conditiile legii.

   (2) In desfasurarea activitatilor prevazute la alin. (1), organismele private acreditate se supun regimului de drept public prevazut de prezenta lege, precum si de reglementarile prin care aceasta este pusa in executare.

 

Art. 114. - Organismele private legal constituite si acreditate pot infiinta, organiza si dezvolta serviciile de prevenire a separarii copilului de familia sa, precum si de protectie speciala a copilului, prevazute la art. 107, numai pe baza licentei eliberate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.

 

 

CAPITOLUL IX
  Licentierea si inspectia serviciilor de prevenire a separarii
copilului de familia sa, precum si a celor de protectie speciala a
copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai

 

   Art. 115. - (1) Autoritatile publice sau organismele private autorizate pot infiinta, organiza si dezvolta servicii de prevenire a separarii copilului de familia sa, precum si servicii de protectie speciala a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai, prevazute de prezenta lege, numai daca au obtinut licenta de functionare pentru serviciul respectiv, eliberata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.

   (2) Licenta de functionare prevazuta la alin. (1) se acorda pe baza indeplinirii standardelor minime obligatorii elaborate pentru serviciile de prevenire a separarii copilului de familia sa, precum si pentru serviciile de protectie speciala a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai. Standardele se elaboreaza de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si se aproba prin ordin al secretarului de stat.

   Art. 116. - Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului efectueaza inspectii periodice cu privire la modul in care autoritatile publice sau organismele private autorizate respecta standardele prevazute la art. 110.

   Art. 117. - Conditiile si procedura de acordare, retragere, anulare sau suspendare a licentei prevazute la art. 115, precum si conditiile si procedura de efectuare a inspectiilor prevazute la art. 116 se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

 

CAPITOLUL X
  Finantarea sistemului de protectie a copilului

 

   Art. 118. - (1) Prevenirea separarii copilului de familia sa, precum si protectia speciala a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai se finanteaza din urmatoarele surse:

   a) bugetul local al comunelor, oraselor si municipiilor;

   b) bugetele locale ale judetelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti;

   c) bugetul de stat;

   d) donatii, sponsorizari si alte forme private de contributii banesti, permise de lege.

   (2) Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului poate finanta programe de interes national pentru protectia si promovarea drepturilor copilului, din fonduri alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinatie, din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, precum si din alte surse, in conditiile legii.

   Art. 119. - (1) Pentru fiecare copil fata de care s-a luat masura plasamentului se acorda o alocatie lunara de plasament, in cuantum de 670.000 lei, care se indexeaza prin hotarare a Guvernului. De aceasta alocatie beneficiaza si copilul pentru care a fost instituita tutela, in conditiile legii.

   (2) Alocatia se plateste persoanei sau reprezentantului familiei care a luat in plasament copilul sau tutorelui.

   (3) Alocatia de plasament se suporta de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

   Art. 120. - Cheltuielile pentru plata salariilor sau a indemnizatiilor asistentilor maternali, precum si cele legate de aplicarea prevederilor Legii nr. 326/2003 privind drepturile de care beneficiaza copiii si tinerii ocrotiti de serviciile publice specializate pentru protectia copilului, mamele protejate in centre maternale, precum si copiii incredintati sau dati in plasament la asistenti maternali profesionisti se suporta de la bugetul judetului, respectiv de la bugetul sectorului municipiului Bucuresti, si se gestioneaza de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului.

   Art. 121. - (1) Primarii acorda prestatii financiare exceptionale, in situatia in care familia care ingrijeste copilul se confrunta temporar cu probleme financiare determinate de o situatie exceptionala si care pune in pericol dezvoltarea armonioasa a copilului.

   (2) Prestatiile exceptionale se acorda cu prioritate copiilor ale caror familii nu au posibilitatea sau capacitatea de a acorda copilului ingrijirea corespunzatoare ori ca urmare a necesitatii suportarii unor cheltuieli particulare destinate mentinerii legaturii copilului cu familia sa.

   (3) In functie de fiecare caz in parte, primarul decide, prin dispozitie, cu privire la acordarea prestatiei financiare exceptionale si cuantumul acesteia.

   Art. 122. - Cuantumul maxim, precum si conditiile de acordare a prestatiilor financiare exceptionale se stabilesc prin hotarare a consiliului local.

   Art. 123. - Prestatiile financiare exceptionale pot fi acordate si sub forma de prestatii in natura, pe baza dispozitiei primarului, constand, in principal, in alimente, imbracaminte, manuale si rechizite sau echipamente scolare, suportarea cheltuielilor legate de transport, procurarea de proteze, medicamente si alte accesorii medicale.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Jocul de doi si complementarit…

Jocul de doi si complementaritatea

Jocul de doi si complementaritatea   “Jocul de doi” al fenomenului ereditar este cel care face ca omul sa aiba doi ochi, doua nari, doua urechi, doua maini, etc. din marea darnicie...

Ardealul si locurile sale

Ardealul si locurile sale

Ardealul si locurile sale Se cheama Ardeal toata tara cuprinsa in cununa muntilor Carpati. De jur imprejur, Ardealul e ocolit de munti, iar la mijloc e un podis (un fel de ses...

Modele de felicitari primavara

Modele de felicitari primavara

Modele de felicitari primavara   Soseste luna martie si sarbatorim cu bucurie inceputul anotimpului primavara. De asemenea, sarbatorim martisorul … Iata cateva modele de felicitari de primavara. Poti transmite aceste felicitari de...

Istoria aparitiei unei carti

Istoria aparitiei unei carti

Istoria aparitiei unei carti Prin ajutorul cartii, oricine poate invata singur o multime de lucruri. In fiecare zi si la orice moment putem cerceta cartea, care ne vorbeste, ne...

Insolatie sfaturi, recomandari…

Insolatie sfaturi, recomandari si masuri de prevenire pentru familie si copii

Insolatie - sfaturi, recomandari si masuri de prevenire pentru familie si copii   Atunci cand afara este canicula, pentru a nu iti pune sanatatea in pericol, este bine sa urmezi sfaturile de...